Як харчують дітей у навчальних закладах Макарова та району

image
2 Березня 2019, 08:51
Поділитися:

«Мамо, тату, уявляєте, сьогодні в школі знову давали борщ і оту несмачну кашу на обід!»
Шановні батьки, як часто подібні слова лунають з вуст ваших дітей? Як часто діти скаржаться на те, що їжа в школі не надто смачна й одноманітна? Як часто ВИ задумуєтеся про харчування в закладах освіти, в яких навчаються Ваші діти?
Гадаємо, Ви вже зрозуміли, в цьому матеріалі будемо говорити саме про страви в школах Макарова та району.
Харчування школярів потребує особливої уваги, тому що сучасне навчання у школі вимагає високого розумового та фізичного навантаження і супроводжується значними енерговитратами.
Тому редакція газети «Макарів діловий» вирішила поцікавитись, як годують наших дітей. А саме: затверджені норми харчування в законодавстві України, теперішній стан їдалень у навчальних закладах, якими насправді мають бути страви для учнів, думки батьків з приводу харчування, проблеми та перспективи у сфері дитячого харчування.
Аби не бути багатослівними, з цими питаннями ми відразу вирушили до директорів та начальників установ, які безпосередньо мають відношення до дитячого харчування та контролюють його.
Першочергово ми завітали до директора Макарівської гімназії – Надії Ащенко, аби подискутувати щодо цієї теми саме в тому закладі освіти, який вона очолює та взяти в неї коментар.
За словами Надії, у гімназії безкоштовно харчуються пільговики та учні 1-4 класів, а от починаючи з 5 класу, школярі обідають за рахунок батьків. У середньому обід коштує 25 грн, страви подає та готує ТОВ «Смачна ідея». «Ми в гімназії намагаємося подавати калорійне та збалансоване меню. Але, на жаль, у нас недостатньо риби, молока, сиру. За словами дітей, у нашій їдальні готують смачно, але діти не все їдять, бо не завжди полюбляють ті чи інші продукти, які їм подаються. Наприклад, якщо порівняти харчування за кордоном, то можемо зробити висновки про те, що там вибір страв для дітей набагато більший і різноманітніший. Тобто, учень самостійно обирає, що йому до вподоби, який обід він матиме сьогодні. У нас, на жаль, немає такої можливості, бо меню не настільки різноманітне, а продуктів не так уже й багато в наявності. Звичайно, нам би хотілося, щоб дитина підходила до поличок з їжею і САМА обирала страву, щоб було, наприклад, 2-3 види борщу, різні другі страви тощо. Але ми не в змозі таке забезпечити, бо:
а) немає великої кількості кухарів, які б готували багато страв;
б) не вистачає продуктів.
Проте, незважаючи на ці «перешкоди», ми даємо діткам різні смачні доповнення: квашену капусту, яка багата на вітамін С, варений буряк, що має енергетичну цінність, свіжі сезонні салати, помідор, огірок, зелений горошок тощо», – говорить пані Надія.
Отже, після розмови з директором гімназії, можна зробити такі висновки:
харчування в цьому навчальному закладі в міру забезпечене;
виходячи з можливостей, меню складене смачно;
на жаль, воно (меню) одноманітне;
під час обіду в гімназії не можливо знайти копчених чи сухих ковбас, які не приносять жодної користі дитячому організму;
на жаль, немає дворазового харчування (сніданок + обід), як це було раніше;
у школі працює буфет, до якого постачаються свіжі булочки з Макарівського хлібобулочного заводу.
Яка ситуація із дитячим харчуванням у Макарівському ліцеї, запитали у директора закладу Надії Українець. Вона повідомила, що у 2016 році було зроблено капітальний ремонт їдальні, 2 цехів, закуплено нове кухонне обладнання і організовано харчування для дітей. На сьогодні батьки, але не всі діти харчуванням задоволені. Надія розповіла, що не завжди вдається харчувати дітей на ту суму, яку виділяє бюджет.
«Ця проблема існує через збій у поставках продуктів. Наприклад, зараз у ліцеї відсутнє постачання риби та овочів – не пройшли тендери на постачання окремих продуктів. Тому, як можемо намагаємося виходити із ситуації. Учні 1-4 класів та пільгових категорій харчуються безкоштовно, а після обіду, хто залишається на групу продовженого дня, може придбати собі ще обід за батьківські кошти. У нас немає обмежень щодо прийому їжі протягом дня. Крім того, працює шкільний буфет, де діти купують продукти на свій смак. Як директор закладу, я була б задоволена організацією харчування, коли б не було перебоїв з поставками продуктів та вчасним проведенням тендерів», – зауважила директор.
За організацію харчування у освітніх закладах Макарівщини відповідає відділ освіти, фізичної культури та спорту Макарівської районної державної адміністрації. Про діалог з керівником Володимиром Тарнавським – згодом у матеріалі.
Для об’єктивності ми зв’язалися із начальником відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби у Макарівському районі – Оленою Запольською, з якою говорили про теперішні проблеми в сучасному дитячому харчуванні та способи їх вирішення.
Олена зазначила, проблеми полягають у тому, що норми харчування в навчальних та дитячих закладах були затверджені ще у 2004 році, а зараз уже 2019. Тому і виникають труднощі в бездоганному та стовідсотковому виконанні цих норм через теперішню ціну на продукти. На жаль, на сьогоднішній день харчування визначається не за нормами, а за бюджетом, який і унеможливлює виконання цих норм. Основі засади, яких намагається дотримуватися санітарна служба, такі:
харчування має бути дієтичним, раціональним, повноцінним. Також у закладах освіти кожен тиждень медична сестра повинна проводити аналіз виконання норм для вдосконалення меню. Воно має бути націлене на те, щоб страви були простими, більш безпечними в приготуванні, адже в нас немає сучасних технічних приладів, також продукти мають бути лише натуральними.
Щодо зовнішнього вигляду страв, то його покращити, на жаль, не можна через те, що харчоблоки не відповідають високим умовам. Також ні для кого не секрет, що наші кухарі – це дуже часто домогосподарки або пенсіонери, які не володіють високими професійними навичками в приготуванні тих чи інших страв. На наше запитання, чому ж працює лише така категорія людей, пані Запольська відповідає чітко й зрозуміло:«Тому що заробітна плата в шкільних кухарів – мізерна. Жоден професійний кухар не погодиться працювати за такі малі кошти».
Окрім цього, Олена додає: «Необхідно пам’ятати, що є заборонені страви й продукти для шкільного харчування. Це всі молочні вироби без термічного оброблення, паштети, відбивні в клярі, усі продукти, приготовані у фритюрі, майонез, кетчуп, ароматизовані, газовані води, продукти з кремом.
Якщо ж ми говоримо про буфет, то тут мають бути правильні умови зберігання, необхідно дотримуватися температурного режиму й уникати забруднення з навколишнього середовища. Хочу сказати, що тут уже все залежить від людей, які працюють у цій сфері, від їхньої совісті. У будь-якому закладі освіти є відповідальна особа за харчування, зазвичай – це медична сестра. Вона повинна проводити температурний контроль кухні, холодильника й відмічати це все в спеціальному журналі. У цій справі важливий самоконтроль і, безумно, контроль керівництва навчального закладу».
Поспілкувавшись з вищеперерахованими особами, дійшла черга й до Володимира Тарнавського. Редакція нашого ЗМІ отримала відповіді всього лише на п’ять із десяти поставлених запитань.
Отже, до вашої уваги прізвища осіб, які виграли тендер по харчуванню в районних закладах освіти:
ФОП Медведський Б., який постачає сметану та кефір;
ФОП Кособлик Т. – доставка картоплі;
ФОП Глущенко В. (молоко, молоко згущене).
А от бакалією (постачанням продуктів) займаються Мороз М., Шаповал Т. та Коваленко В. а також постачальники, які брали участь у тендері й отримали перемогу.
В офіційному листі, підписаному Володимиром Тарнавським, зазначається, що харчуванням охопленні всі навчальні заклади Макарова та району. Найпоширенішими продуктами дитячого харчування є: крупи, консервація, овочі, сметана, молоко,сир кисломолочний, сир твердий, риба, ковбасні вироби, м’ясо свиняче, м’ясо куряче (філе, окорок, частина стегна).
На такі запитання, що стосуються поліпшення й урізноманітнення харчування в закладах освіти, відповіді ми, на превеликий жаль, не отримали.
Безперечно, ми поспілкувалися ще й з батьками учнів, які навчаються в закладах освіти нашого містечка та району.
Коментар Ольги Негоди, депутата селищної ради, мами, учителя початкових класів у Макарівській гімназії: «Хочу сказати, що в батьків у класі, де я є класним керівником, нарікань немає, а деяким учням не подобається пшенична каша через те, що вони її просто не люблять. Мені, як мамі двох дітей, що харчуються в нашій їдальні, теж подобається, як готують, бо мої діти, на щастя, люблять різні страви. Згадую, як ми колись гріли чаї по класах і їли бутерброди на партах… Хіба після такого перекусу учні могли думати про навчання?!
Добре, що наші діти зараз мають можливість харчуватися за обідніми столами, з дотриманням правил гігієни та куштувати й перші страви, і другі, ще й компот з булочкою. Після такого обіду й бажання вчитися з’являється, і настрій у дітей поліпшується. Тим паче, що більшість початківців залишаються на групу продовженого дня».
Наталія Приходько, мама учениці Макарівського ліцею: «Харчування в школах? На мій погляд, це має бути щось особливе! Коли питаєш дитину, чи підеш на обід в столову, чую – «НІ». Чому? Мабуть, справа в подачі страв… Бачила програму, що з тих самих продуктів можна приготувати страви по-сучасному, зі смаком. Можливо, є такі курси, щоб навчити наших кухарів сучасним стравам, сучасній подачі, щоб діти хотіли з’їсти їжу лише від одного погляду на неї? Це було б круто!»
«Мої доньки навчаються в 10 та 4 класах Забуянської ЗОШ І-ІІІ ступенів, у якій харчуються лише початківці та пільговики. Мої діти щодня відвідують їдальню, тому хочу сказати, що харчування відповідає всім нормам, але хотілося б бачити в раціоні дітей більше фруктів та овочів. Розуміючи,що виділяється мала кількість коштів для харчування дітям, адміністрація школи як може, так і урізноманітнює меню. Ми вдячні кухарю, який готує для наших дітей їжу. Усі дуже задоволені», – каже Тетяна Радченко, жителька села Забуяння.
Пам’ятаймо, що одним із найважливіших пунктів є й особиста гігієна учнів. Умовою для привчання дітей шкільного віку до культури поведінки за столом є приклад учителя. До необхідних навичок належать обов’язкове миття рук перед їжею, культура поведінки під час прийому їжі.
Що ж, можемо зробити висновки: не можна сказати, що харчування дітей зовсім незадовільне, але, як бачимо, проблеми існують.
Розумні діти– це чудово, але перш за все нехай вони будуть здоровими і ситими!

Джерело: Макарів Діловий — Макарів Діловий — Останні новини