Як гендерний паспорт вплине на якість життя і оплату праці киян

image
24 Вересня 2019, 17:34
Поділитися:

Гендерна рівність має велике значення, як для Києва, так і для України.  На щастя у нашій країні немає явних «перекосів» між правами чоловіків та жінок, але все ж, ми не досягли абсолютної  рівності прав. А саме гендерна збалансованість є надійним шляхом забезпечення сталого розвитку столиці та покращення якості життя її мешканців.

В інформаційному агентстві “Укрінформ” відбулась презентація результатів гендерного аналізу Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року. На ній експерти представили свої програми, поділились досвідом закордонних колег та обговорити реалізації, міських цільових програм «Турбота. Назустріч киянам», «Освіта Києва», «Молодь та спорт столиці», «Здоров’я киян».

Ми маємо перший етап впровадження гендерного паспорта. Для початку експерти запропонували проаналізувати міські програми з точки зору фінансування залежно від гендеру. Й тут мова йде не про кошти, скільки виділяється на чоловіка чи жінку, а про те, наскільки послуга, яка надається містом, адекватна тому, що необхідно населенню, — зазначила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Наразі у столиці гендерний розрив в оплаті праці жінок й чоловіків у деяких сферах сягає 35%. Цікаво, що у економічній активності найвищий гендерний розрив є у віковій групі 35 -39 років та 30-34 роки. При тому, що у віковій групі 15-24 роки більш  активними є жінки. 

Водночас у державі вже кілька років впроваджуються нормативно-правові акти щодо гендерної рівності. Це не тільки питання прав жінок і чоловіків, а також й права інвалідів, національних меншин, протидія насиллю в родині та торгівлі людьми. 

На жаль, сприйняття гендерного паспорта у наших людей є дещо спрощеним. Для багатьох це суха статистика — кількість жінок й чоловіків. Але у нас є розуміння, що необхідно створити фаховий документ, який би був основою для програм міського бюджету.   Мені дуже приємно, що первинний аналіз ми робимо якраз тоді,  коли планується бюджет міста на наступний рік. Це дасть нам можливість закласти підґрунтя у програми, які  покращуватимуть життя містян, — підсумувала Марина Хонда.

За результатами презентацій міським профільним службам запропонують статистичні данні, які допоможуть сформувати гендерний портрет міста Києва, який у свою чергу, сприятиме розв’язанню проблеми рівності у столиці й зробить життя містян більш комфортним.

Фото: Борис КОРПУСЕНКО

Новини Києва – оперативно і лаконічно в Telegram!

Джерело: Вечірній Київ