Як доїхати до столичного аеропорту «Жуляни» із Броварів – ОГЛЯД

image
16 Лютого 2019, 15:04
Поділитися:

Минулого разу ми розповіли вам про різноманітні способи дістатися від нашого міста до аеропорту «Бориспіль». Але це летовище не єдине здійснює пасажирські, зокрема й міжнародні, рейси у столичному мегаполісі. Із ним активно конкурують «Жуляни» (офіційна назва – аеропорт «Київ» ім. Ігоря Сікорського). Може здатися, що до цих «воріт у світ» дістатися простіше. Та чи так це насправді? І чи про всі зручні та швидкі способи доїхати ви знаєте? Читайте далі докладний огляд про це.

Нижче ми описуємо різні варіанти доїхати до аеропорту «Жуляни»: від таксі та власного автотранспорту до громадських маршруток, тролейбусів і, навіть, електричок. І в цьому випадку найменш комфортний спосіб не обов’язково виявиться найтривалішим.

На таксі або власним транспортом

На відміну від доїзду до аеропорту «Бориспіль», шлях від Броварів до «Жулян» довший. До того ж, автомобілістам однозначно доведеться їхати через Київ та долати річку Дніпро мостами. А це, в залежності від пори року, тижня і доби, – ризик застрягти в «тягнучці» чи заторі. Довжина маршруту найкоротшими шляхами становитиме близько 27 км від виїзду з Броварів на «Автошколі».

Карта – OpenStreetMap

Слід зазначити, що найкоротший шлях автівкою пролягатиме через мости Метро або Патона. А саме цими двома «переправами» найближчим часом планують обмежувати рух через  початок довготривалих капітальних ремонтів.

Якщо ви їдете власною машиною і маєте намір залишити її неподалік аеропорту, це, звісно, можна спробувати зробити на найближчій вулиці. Однак летовище пропонує послуги із паркування. Для пасажирів терміналу B залишити автівку можна безкоштовно. А от ті, хто летять через термінали A і D, мають заплатити 390 грн/добу. Ідеться про закритий майданчик із заїздом через КПП біля терміналу B.

Схема – iev.aero

Користувачам цієї послуги паркування також надається можливість безкоштовно скористатися трансфером між терміналами B і A. В інших випадках пасажири за трансфер мають заплатити. Скориставшись попереднім замовленням, ця послуга коштуватиме близько 162 грн.

Варто зауважити, що запаркувати авто можна і на короткий термін на відкритих майданчиках навпроти терміналів A і D. За добу вартість послуги становитиме 300 грн, за годину – 40 грн. Поставити автівку на термін, не більший 15 хв, дозволено безкоштовно.

Подорож на таксі із Броварів до аеропорту «Жуляни» обійдеться пасажиру від 200 до 350 грн. Так само як і до «Борисполя», деякі київські фірми пропонують меншу вартість послуги, ніж всі броварські служби таксі, які нам вдалось опитати.

Маршрутками, автобусами, тролейбусами та на метро

Аеропорт «Жуляни» розташований в межах міста Києва. Очевидно, саме завдяки цьому до летовища можна дістатися звичайним столичним громадським транспортом. Їдучи із Броварів, пасажирам доведеться пересідати щонайменше двічі. Найкращі, на нашу думку, способи доїзду пролягають через станції метро «Вокзальна» та «Шулявська».

Перш за все нагадаємо інформацію для тих, хто не орієнтується в Броварах. Від нашого міста до станції метро «Лісова» в Києві ходять низка мікроавтобусів: №№ 327 (701), 330 (702), 332 (704), 402 (780), 403 (781), 403-А (782), 404 (783), 810. Їхні маршрути на мапі можна переглянути на «Easy Way» в розділі міста Києва, ввівши номер, зазначений у дужках.

До того ж, багато маршруток слідують до «Лісової» транзитом через Бровари. Їх можна спіймати на зупинках по вулицях Київській, Ярослава Мудрого, Олега Оникієнка та Сергія Москаленка.

Вартість проїзду в маршрутках Бровари – Київ становить 13 – 16 грн. Ціна перевезень у транзитних маршрутках із Броварів до «Лісової» приблизно така сама. Так звані «попутки», які з Броварів можна спіймати зранку, а у зворотньому напрямку з «Лісової» – ввечері,  – візьмуть 15 грн.

У залежності від місця в Броварах, а також від дорожніх умов, тривалість проїзду до станції метро «Лісова» становитиме від 10 до 40 хв.

Одноразова вартість перевезення в метро – 8 грн. Від «Лісової» до «Вокзальної» поїзд їхатиме 20 – 25 хв, а до «Шулявської» – близько 30 хв. Піднявшись ескалатором із «Вокзальної», ви потрапите на площу перед Центральним вокзалом залізничної станції «Київ-Пасажирський». Одразу праворуч побачите підземний перехід – «пірнайте» у нього та йдіть до кінця.

Станція метро “Вокзальна” (прямо) та підземний перехід (ліворуч-внизу). Фото – Prymasal

Вхід у той самий підземний перехід. Фото – Дмитро Карпій

Піднявшись із переходу, продовжуйте йти прямо аж до дороги, близько 50 м. Так ви вийдете на зупинку маршруток № 368 (Київ – Боярка) та № 805 (Київ – Вишневе), на які вам необхідно сісти. За бажання, на ці маршрути можна потрапити на кінцевій зупинці по вул. Павла Пестеля. Для цього після виходу з метро потрібно завернути ліворуч і вийти на надземний перехід над коліями залізниці та річкою Либідь. Спустившись на Старовокзальну площу, слід знайти невеличку вулицю, обійшовши трамвайне коло ліворуч.

Схема залізничної станції «Київ-Пасажирський». Карта – OpenStreetMap

Маршрутки №№ 805 і 368 на кінцевій зупинці по вул. Павла Пестеля. Фото – Дмитро Карпій

Зупинка маршруток №№ 368 і 805 біля Південного вокзалу. Фото – Дмитро Карпій

Маршрутка № 368 під’їжджає до зупинки біля Південного вокзалу. Фото – Дмитро Карпій

Пройшовши лівіше від зупинки, навпроти будівлі Південного вокзалу, ви знайдете зупинку тролейбуса № 9. Зверніть увагу: поруч розміщена зупинка маршрутки № 322 «Sky Bus»/«Скай бас», які також їдуть до аеропорту, але не до «Жулян», а до «Борисполя».

Слід зазначити, що приміські маршрутки припиняють ходити відносно рано – між 21:00 і 22:30. Від Південного вокзалу з 22:45 до 05:47 можна доїхати нічним тролейбусом № 92Н. Але інтервал його руху становить 59 – 72 хв.

Схема громадського транспорту Києва із зазначанням доїзду до столичних аеропортів

Пізно ввечері можна також доїхати іншим громадським транспортом, якого вдосталь іде повз зупинку «Вул. Івана Огієнка» на Повітрофлотському проспекті. До неї потрібно буде пройти 500 м по вул. Івана Огієнка, праворуч від зупинки маршруток на Південному вокзалі, на перехресті перейшовши через проспект.

Вказаним вище транспортом необхідно доїхати до зупинки «Вул. Федора Андерса». Вартість проїзду по Києву в маршрутках – 7 грн, у тролейбусі – 8 грн. Тривалість доїзду – близько 15 – 30 хв. Від зупинки до терміналів A і D йти близько 400 м, до терміналу B – 600 м.

Як дійти від зупинки “Вул. Федора Андерса” до аеропорту “Жуляни”. Карта – OpenStreetMap

Термінал A аеропорту “Жуляни”. Фото – Дмитро Карпій

Від станції метро «Шулявська» до згаданої зупинки «Вул. Федора Андерса» курсують тролейбус № 22 і маршрутка № 565. Вийшовши зі станції підземки, щоби знайти зупинку посадки, треба, не переходячи дорогу, пройти близько 200 м поміж торговельними ятками уздовж вул. Олександра Довженка.

Як дійти від ст. м. “Шулявська” до зупинки транспорту на “Жуляни”. Карта – OpenStreetMap

Прямою електричкою

Попри те, що електричка є доволі малокомфортним транспортом, до аеропорту «Жуляни» нею можна доїхати без пересадок, ще й «за копійки». І це, на нашу думку, є великою перевагою. До того ж, такий спосіб доїзду відносно швидкий. Втім, він має і недоліки: вночі електрички не ходять, удень між поїздами великі інтервали, а іноді маршрут можуть раптово скасувати. Окрім того, від кінцевої станції до терміналу летовища доведеться пройти або проїхати громадським транспортом не менше 1,5 км.

Утім, якщо ви готові спланувати такий вид доїзду, читайте далі. Отож, перш за все, вам потрібно дістатися до зупинок на залізничній лінії «Ніжин – Київ» і сісти на електричку в напрямку столиці. У межах нашого міста є станція «Бровари» і платформа «Княжичі».

Нагадаємо, що коли вам занадто далеко йти пішки до залізниці, під’їхати до «Броварів» можна маршрутками №№ 3, 9, 10, 332 (704), 404 (783). До «Княжичів» усе одно доведеться йти ногами, однак до найближчих зупинок «Зелений папуга» чи «Поліція» вас довезуть маршрутки №№ 9, 327 (701). Зверніть увагу, що останнім часом маршрутка № 9 не ходить.

Від станції «Бровари» чи зупинної платформи «Княжичі» слід доїхати до станції «Київ-Волинський». Розклад електричок (приміських поїздів) за напрямками «Ніжин – Київ», «Конотоп – Київ», «Носівка – Київ» можна знайти на сайті Південно-Західної залізниці.

Розклад електричок за напрямком Бровари – Київ-Волинський. Джерело – swrailway.gov.ua

Розклад електричок за напрямком Княжичі – Київ-Волинський. Джерело – swrailway.gov.ua

Як бачимо із актуального розкладу, перша електричка з «Броварів» відправляється о 5:17 ранку, а остання – о 22:31 вечора. Тривалість поїздки між станціями – від 55 хв до 1год 14 хв. Усього за добу йде півтора десятки поїздів, деякі курсують не щодня. Більшість електричок – звичайні (мають чотири цифри в номері), лише кілька – підвищеного комфорту (три цифри в номері).

Вартість проїзду на вказаному відтинку звичайною електричкою становитиме 9 грн. За проїзд в електричці підвищеного комфорту необхідно буде сплатити близько 29 грн. Зазначимо, що для студентів передбачені знижки у розмірі 50 %, а пенсіонери можуть їхати безкоштовно.

Електрички підвищеного комфорту: на них квитки треба купувати завчасно. Однак, на відміну від квитків на звичайні електрички, зробити це можна онлайн – на booking.uz.gov.ua

У випадку, якщо вам не підходить графік, можете спланувати свій доїзд із пересадками. Найімовірніше знайти потрібні поїзди від центральних вузлових станцій – від «Дарниці» (де проходять електрички «Яготин – Київ» і «Гребінка – Київ») і від «Київ-Пасажирського» чи платформи «Північної» (поруч, із Приміського вокзалу, рушають електрички в напрямку Фастова).

Електричка на платформі “Північній”. Фото – Тарас Шамайда

Нагадаємо, що квиток на звичайну електричку діє на конкретний напрямок протягом дня, і може бути використаний скільки завгодно разів. Тож можна не купувати кілька квитків, якщо ви здійснюєте пересадки між такими поїздами. Водночас, у звичайних електричках немає визначених місць для пасажирів, тож у таких поїздах, можливо, доведеться їхати стоячи.

Типові тримісні сидіння в електричках

Окрім іншого, на «Дарниці» та платформі «Північній» можна пересісти на міську електричку, яка курсує столичною залізницею, зазвичай, кожні 20 – 30 хв. Вартість проїзду – 8 грн. Графік роботи можна відшукати на сайті Південно-Західної залізниці.

Від станції «Київ-Волинський» до терміналів аеропорту A і D необхідно буде пройти близько 1,5 км. Для цього за допомогою надземного переходу треба перетнути залізничні колії та рухатися прямо уздовж дороги. На перехресті – звернути ліворуч на Повітрофлотський проспект і дійти до летовища.

Як дістатися від залізничної станції “Київ-Волинський” до аеропорту “Жуляни”. Карта – OpenStreetMap

Щоби не йти пішки, після переходу через колії від зупинки громадського транспорту «Станція Київ-Волинський» до аеропорту (зупинка «Вул. Волинська») можна буде доїхати в бік центру столиці маршрутками №№ 302, 368, 496 (крім вихідних), 499, 805 та автобусом № 78.

Уся інформація в огляді є результатом тривалих спостережень автора, інших користувачів транспорту, а також взята з офіційних джерел та з авторитетних волонтерських проектів.

Джерело: Трибуна Бровари