Як доїхати до аеропорту «Бориспіль» із Броварів – ОГЛЯД

image
9 Лютого 2019, 15:37
Поділитися:

Півтора року тому для України відкрились безвізові ворота у шенгенську зону країн Європи. До нашої держави «заходять» все більше «лоукостерів», які в конкуренції між собою знижують ціни на авіаквитки до неймовірних 10 чи навіть 8 євро. А українці тим часом усе більше подорожують за кордон. Принаймні про це говорять чиновники та офіційна статистика. Тож «Трибуна Броварів» вирішила дослідити, як можна доїхати із Броварів до найбільшого аеропорту України – «Борисполя».

Нижче ми описуємо варіанти від найпростіших, найкомфортніших, найшвидших і, відповідно, найдорожчих, до найдешевших, але з багатьма пересадками та незначним комфортом.

На таксі або власним автотранспортом

Перевагою подорожі з Броварів до аеропорту «Бориспіль» власним транспортом чи на таксі є відносно маленька відстань. Адже між двома сателітами Києва прокладено автодорогу, завдяки якій не доведеться їхати через столицю. Від броварської Об’їзної дороги до летовища – 20 км. За умови відсутності напруженого трафіку, цю відстань автівкою можна подолати за 40 хв.

Карта – OpenStreetMap

Водночас слід відзначити, що зараз Об’їзна дорога Броварів сильно пошкоджена, принаймні про це повідомляють ЗМІ. До того ж, найкоротший шлях пролягатиме дорогою через село Велика Олександрівка. На цій ділянці автомобілю потрібно буде скинути швидкість. Сама дорога – з бетонних плит, із великою кількістю швів. До того ж, саме вночі цим шляхом рухається багато вантажних фур.

Варто зауважити, що біля терміналу D аеропорту стоянка заборонена, можна лише висадити пасажира та поїхати геть. Охочим припаркувати авто доведеться лишити його на одній із платних стоянок. Вартість – від 10 до 30 грн/год або від 60 до 150 грн/доба.

Подорож на таксі обійдеться пасажиру від 180 до 350 грн. Слід зазначити, що деякі київські фірми пропонують меншу вартість послуги, ніж всі броварські служби таксі, які нам вдалось опитати.

Громадським транспортом із кількома пересадками

На нашу суб’єктивну думку, оптимальним для подорожі є варіант доїхати до «Борисполя» за допомогою «Бориспільського експресу»/«Kyiv Boryspil Express» (поїзда-човника, який запустили кілька місяців тому) або київської маршрутки № 322 «Скай бас»/«Sky Bus». Обидва варіанти дозволять вам легко дістатися до терміналу D, при тому зекономивши майже як удвічі на таксі. Водночас вам доведеться їхати через столицю і робити щонайменше дві пересадки, адже між Броварами та аеропортом, як і між самим містом Борисполем, прямого сполучення громадським транспортом нема.

Перш за все інформація для тих, хто погано орієнтується в Броварах. Від нашого міста до станції метро «Лісова» в Києві ходять низка мікроавтобусів: №№ 327 (701), 330 (702), 332 (704), 402 (780), 403 (781), 403-А (782), 404 (783), 810. Їхні маршрути на мапі можна переглянути на «Easy Way» в розділі міста Києва, ввівши номер, зазначений у дужках.

До того ж, багато маршруток слідують до «Лісової» транзитом через Бровари. Їх можна спіймати на зупинках по вулицях Київській, Ярослава Мудрого, Олега Оникієнка та Сергія Москаленка.

Вартість проїзду в маршрутках Бровари – Київ становить 13 – 15 грн. Ціна перевезень у транзитних маршрутках із Броварів до «Лісової» приблизно така сама. Так звані «попутки», які з Броварів можна спіймати зранку, а у зворотньому напрямку з «Лісової» – ввечері,  – візьмуть 15 грн.

У залежності від місця в Броварах, а також від дорожніх умов, тривалість проїзду до станції метро «Лісова» становитиме від 10 до 40 хв.

«Бориспільський експрес» рухається від 14-ої колії головної залізничної станції України – «Київ-Пасажирський». А маршрутка № 322 – від Південного вокзалу цієї станції. Найкращим варіантом, на нашу думку, буде їхати саме від кінцевих зупинок цього транспорту. Тому від «Лісової» на метро потрібно буде доїхати до станції підземки «Вокзальна». Ціна одноразового проїзду в метро – 8 грн, а тривалість – 20 – 25 хв.

Піднявшись ескалатором із «Вокзальної» ви потрапите на площу перед Центральним вокзалом залізничної станції «Київ-Пасажирський». Щоби вийти до Південного вокзалу, необхідно через один із переходів наскрізь, до кінця, перейти через залізничну станцію.

Вихід зі станції метро «Вокзальна». Ліворуч-внизу – підземний перехід, яким можна потрапити на 14-ту колію та до Південного вокзалу. Фото – Prymasal

Один із переходів – підземний, – просто біля виходу зі станції метро. Інший, надземний, – сполучає будівлі Центрального і Південного вокзалів. Важливо, не переплутайте: маршрутка № 322 відправляється від зупинки, що навпроти і трохи правіше Південного вокзалу. Це – комфортабельні автобуси відносно великого розміру. Іще правіше, просто навпроти згаданого підземного переходу, стоять маленькі звичайні маршрутки. Їхні шляхи проходять повз інший аеропорт – «Жуляни» («Київ»), – але не повз «Бориспіль» .

Маршрутка № 322 на кінцевій навпроти Південного вокзалу. Фото – Дмитро Карпій

Схема залізничної станції «Київ-Пасажирський». Карта – OpenStreetMap

Слід зазначити, що «Бориспільський експрес» на своєму шляху має одну зупинку – на Дарницькому вокзалі. За бажанням, особливо якщо ви поспішаєте, від станції метро «Лісова» (з боку ТЦ «Базар») можна доїхати туди маршруткою № 526 та трамваями №№ 8 і 29. Ціна – 8 грн. Тривалість поїздки за сприятливих дорожніх умов маршруткою – 15 хв. А трамвай може їхати цілих 30 – 40 хв.

Маршрутка № 322 «Скай бас» також робить зупинку – на станції метро «Харківська». Їхати туди від «Лісової» є сенс хіба якщо від «Вокзальної» тягнуться дорожні затори, а ви поспішаєте.

Вартість одноразового проїзду в «Бориспільському експресі» як від «Вокзальної», так і від «Дарниці» – 80 грн. Діти мають право проїхати за півціни – 40 грн. Квитки можна придбати в касі на відповідних станціях. Тривалість руху від «Вокзальної» – 35 – 45 хв. Від залізничної станції «Дарниця» – близько 20 хв. Експрес їздить за розкладом, який можна знайти на сайтах аеропорту «Бориспіль» чи Південно-Західної залізниці. Інтервал руху – від півгодини вдень до двох годин уночі.

Бориспільський експрес на залізничній станції «Дарниця». Фото – Дмитро Карпій

Проїзд у маршрутці № 322 «Скай бас» від «Вокзальної» коштує 100 грн. Від «Харківської» вартість квитка менша – 60 грн. До того ж, як ідеться на сайті перевізника, квитки можна купити завчасно онлайн. У такому разі ціна буде значно нижчою – 50 грн. Автобуси компанії також ходять за розкладом – цілодобово кожні 15 хв. Однак графік може змінюватись. Перевагою маршруту є те, що автобус зупиняється біля трьох терміналів – D, B та F.

Для тих, хто всі гроші витратив на авіаквитки

Мало хто знає, що до «Борисполя» (залізничного вокзалу, а не аеропорту) із Броварів можна доїхати за 8 грн. Для того, щоби зі станції не йти кілька кілометрів вулицями та попід трасою, треба буде заплатити ще 6 грн (за іншою інформацією – 8 грн), можливо двічі. Однак, є моменти, які слід враховувати, щоби не запізнитися на літак. Тож якщо у вас зовсім сутужно із фінансами, читайте далі.

Насправді, варіантів відносно дешевого доїзду можна назбирати кілька. Тут ми опишемо найдешевший із них і, водночас, найкоротший. Однак, туристу слід буде підлаштуватися до розкладу електричок і маршруток, які вночі не їздять. Тож варіант їхати ввечері може бути ризикованим, а вночі – взагалі не можливий.

Отже, спочатку вам слід сісти на електричку на лінії «Ніжин – Київ». У межах нашого міста є станція «Бровари» і зупинна платформа «Княжичі». Якщо вам задалеко йти пішки до залізниці, під’їхати до «Броварів» можна маршрутками №№ 3, 9, 10, 332 (704), 404 (783). А до «Княжичів» усе одно доведеться йти ногами. Однак до найближчих зупинок «Зелений папуга» чи «Поліція» вас довезуть маршрутки №№ 9, 327 (701). Зверніть увагу, що останнім часом маршрутка № 9 не ходить.

Зауважте, що на «Княжичах» тривають ремонтні роботи. Тож електрички відправляються із тимчасової платформи, яка розміщена далі за рухом поїзда на Київ. Фото – Дмитро Карпій

Від «Броварів» чи зупинної платформи «Княжичі» слід доїхати до залізничної станції «Дарниця». Там – пересісти на електричку, що рухатиметься у зворотньому напрямку: «Київ – Яготин» чи «Київ – Гребінка». Доїхати потрібно до станції «Бориспіль». Нагадаємо, що якщо ви все ж знайдете зайві 80 грн у кишені, то з «Дарниці» можна буде доїхати просто до Терміналу D аеропорту «Бориспільським експресом».

Розклад електричок (приміських поїздів) за напрямками «Ніжин – Київ», «Конотоп – Київ», «Носівка – Київ» і «Київ – Яготин» чи «Київ – Гребінка» можна знайти на сайті Південно-Західної залізниці.

Розклад електричок за напрямком Бровари – Дарниця. Джерело – swrailway.gov.ua

Розклад електричок за напрямком Дарниця – Бориспіль. Джерело – swrailway.gov.ua

Зверніть увагу, що вночі поїзди не ходять. Варто також зазначити, що електрички з тих чи інших причин іноді скасовують. Якщо це трапляється завчасно, пасажирів інформують на сторінці пошуку розкладу.

Попри те, що ви здійснюєте пересадку, якщо ви користуєтесь звичайною електричкою (не підвищеного комфорту), ви берете один квиток на відповідний напрямок – «Бровари – Бориспіль» або «Княжичі – Бориспіль». Його ціна – 8 грн. До того ж, студентам передбачені знижки у розмірі 50 %, а пенсіонери можуть їхати безкоштовно. Головне – прихопити документ, що підтверджує пільговий статус.

Квиток на звичайну електричку діє на конкретний напрямок протягом дня і може бути використаний скільки завгодно разів. Від електрички підвищеного комфорту такі поїзди (а їх абсолютна більшість) можна відрізнити за номером. Якщо він має 4 цифри – це звичайна електричка. Якщо 3 і менше – електричка підвищеного комфорту або поїзд далекого прямування. На останню категорію квитки купують як на звичайний поїзд, які дійсні саме на визначений номер потяга. Але перевагою такого квитка буде чітко визначене місце, чого нема у звичайних електричках.

Електричка від «Броварів» чи «Княжичів» до «Дарниці» їде 15 – 25 хв. А від «Дарниці» до станції «Бориспіль» – 25 – 40 хв.

Вокзал залізничної станції «Бориспіль». Фото – Дмитро Карпій

Від залізничної станції міста Бориспіль до аеропорту за бажання можна піти пішки. Однак такий шлях лише до терміналу D становитиме майже 7 км. Тож, можливо, краще доїхати маршрутками? Майже пряме сполучення – це маршрутки №№ 3-В і 16. Вони привезуть вас до аеропорту «Бориспіль». Однак сісти на них можна не від самого вокзалу, а від зупинки неподалік, яка називається «Міжрайбаза».

Розміщення зупинки «Міжрайбаза» в Борисполі. Карта – OpenStreetMap

Варто зауважити, що інформацію про наявність цих маршрутів не вдалось підтвердити за допомогою місцевих жителів. Тому розглянемо варіанти із пересадкою. Для цього потрібно доїхати до центру міста. Головне – потрапити на вулицю Київський шлях. Від вокзалу вас довезуть маршрутки №№ 7-А та 8. А від «Міжрайбази» – мікроавтобуси №№ 1-А, 1-В, 3, 3-А, 3-Б, 6, 9, 10, 23, 24, 25 і 26. З вулиці Київський шлях ви маєте сісти в напрямку столиці на маршрутку №№ 2 або 17. Так само як і №№ 3-В і 16, вони довезуть вас до аеропорту «Бориспіль».

Слід зазначити, що мікроавтобуси курсують щонайраніще із 6:50 ранку і щонайпізніше до 20:30. Тож пізно ввечері та вночі ними не скористатися. Окрім того, за інформацією довідкової служби летовища, міські автобуси Борисполя не зупиняються біля терміналу D. Вони їдуть до терміналу B. Маршрутки також мають інші зупинки в районі аеропорту, однак усі вони так чи інакше відділені від терміналу D.

Однак між терміналами B і D їздять безкоштовні автобуси-шатли аеропорту. Інтервал руху, згідно із розкладом, – від 15 до 30 хв, у залежності від часу доби. Пізньої ночі, між 1:37 і 4:37, автобуси не курсують.

Уся інформація в огляді є результатом тривалих спостережень автора, інших користувачів транспорту, а також взята з офіційних джерел та з авторитетних волонтерських проектів.

Джерело: Трибуна Бровари