Як броварці гроші на школу «добували» | Трибуна

image
17 Грудня 2019, 21:44
Поділитися:

Броварські депутати та місцеві жителі сьогодні пікетували обласну раду. «Броварський десант» відправився до столиці аби спонукати обласних депутатів допомогти з фінансуванням будівництва нової школи у Броварах.

17 грудня напередодні сесії Київської обласної ради відбулося засідання постійної комісії з питань бюджету та фінансів щодо внесення змін до рішення Київської обласної ради  від 20.12.2018 № 530-25-VІІ «Про обласний бюджет Київської області на 2019 рік» та доопрацювання проєкту рішення Київської обласної ради «Про обласний бюджет Київської області на 2020 рік».

Ще до початку засідання під КОДА розпочалась мирна акція мешканців Броварів, яка мала на меті привернути увагу до проблеми фінансування будівництва шкіл у місті. На заклик  депутата облради Олега Іваненка до акції долучилось кілька десятків мешканців міста.

Нагадаємо, мова йде про фінансування будівництва молодшої ланки Броварської  ЗОШ №10, де зводиться новий відокремлений корпус для 960 учнів. Договір із генпідрядником ТОВ «Хозхімсервіс» підписано на 130 млн грн. За інформацією УБЖКГІТ Броварської міської ради, протягом 2019 року виконано будівельно-монтажних робіт та освоєно коштів  у сумі:

21177,686 тис. грн  ‒ з місцевого бюджету
12138,882 тис. грн ‒ з обласного бюджету

На засідання обласної бюджетної комісії вдалось потрапити лише трьом депутатам Броварської міської ради та журналістам. «Лобіювати» інтереси мешканців Броварів приїхали два обласних депутати, які до того ж є членами комісії з питань бюджету ‒ Олег Іваненко та Роман Сімутін. Обійшлось без гучномовців і плакатів, але було не менш гаряче, ніж під стінами обласної ради.

Головуючий на засіданні комісії з питань бюджету КОР Валерій Ксьонзенко

З самого початку за пропозицією Олега Іваненка питання змін до обласного бюджету в частині субвенції на будівництво броварської школи розглянули в першу чергу. Під час доповіді депутат наголосив, що наше місто, яке стрімко зростає, є одним із найбільших платників податків до бюджету, тому заслуговує на фінансову підтримку з області:

Зазначимо, що згідно проєкту бюджету на 2020 рік, опублікованому на сайті КОДА, субвенції бюджету м. Бровари передбачено у розмірі:

1218750,00 грн ‒ на співфінансування інвестиційних проєктів (Програма будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів інфраструктури Київської області на 2016-2020 роки);
3000000,00 грн ‒ на співфінансування заходів із енергозбереження;
15000000,00 грн ‒ субвенції  місцевого бюджету на здійснення заходів капітального будівництва, реконструкції та ремонту об’єктів комунальної власності на території Київської області.

Надали обласні депутати слово й своїм броварським колегам. Так, депутат Броварської міської ради Володимир Опалько зазначив, що у місті розроблено вже кілька проєктів шкіл і бюджету міста не впоратись самотужки з таким навантаженням.

Депутат БМР Володимир Опалько під час виступу у КОР

Член бюджетної комісії обласної ради Роман Сімутін запропонував свій «рецепт пошуку коштів» на будівництво школи у Броварах, звернувши увагу присутніх на те, що «виконавчим комітетом БМР прийнято рішення про зниження відсотку пайової участі у розвитку інженерно-транспортної інфраструктури міста ТОВ «Євромонтажбуд», а це в абсолютних цифрах складає близько 30 млн грн. За ці кошти можна було будувати школу»:

Депутат БМР Ірина Нікітчина розповіла про ті кроки, які було здійнено щодо реалізації проєкту будівництва та звернулась до колег із області:

У підсумку, обласні депутати рекомендували сесії облради розглянути вже сформований проєкт бюджету на 2020 рік та пообіцяли за підсумками року в січні-лютому здійснити перерозподіл коштів між програмами та дофінансувати будівництво броварської школи до 25 мільйонів. Зрештою, остаточне рішення про виділення коштів на добудову ЗОШ №10 прийматиметься на день Святого Миколая під час сесії обласної ради. То ж, наскільки мільйонів ближчими стануть перспективи добудови школи у Броварах, дізнаємось уже за кілька днів.

P.S. Незважаючи на всі пристрасті, що вирували на сьогоднішньому засіданні, є сподівання, що співпраця з областю буде плідною. Наразі обидва члени обласної бюджетної комісії визначились зі своїми пріоритетами: «У наступному році, я і мій броварський колега депутат облради Alexey Doroshenko направимо на будівництво близько 10 млн грн своїх депутатських коштів. А ось виділення ще 25 млн грн із обласного бюджету будемо тепер відстоювати вже в наступному році. Продовжуємо боротьбу!»  ‒ написав  Олег Іваненко на своїй сторінці у ФБ. Роман Сімутін планує через обласний бюджет реалізувати проєкт ремонту спортивної зали у ЗОШ №9 та утеплення ЗДО «Золотий ключик».

Сподіваємось, що між депутатми різних рівнів не буде непорозумінь і всі намічені цілі на наступний рік буде досягнуто.

Депутати БМР Галина Негода, Ірина Нікітчина та Володимир Опалько під час засідання бюджетної комісії КОР, 17.12.2019 р.

Читайте також:

Нові школи в Броварах: «фундамент» – поки відкладається, початкову – обіцяють, але не гарантують
Нові школи та садочки в Броварах: скільки та чи скоро?
Нові школи у Броварах: міфи та реалії
Друга зміна та переповнені школи: чи скоро для Броварів якісна освіта стане реальністю? Пайові внески на розвиток Броварів, Бучі та Ірпеня: кошти, школи, садочки 

Фото, відео Олени Слободяник

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари