Як «Броварська стоматполіклініка» працюватиме в 2020 році: плани та реалії | Трибуна

image
8 Січня 2020, 21:30
Поділитися:

Процес створення КП «Броварська стоматполіклініка» тривав рік, і з 01.12.2019 р. підприємство нарешті запрацювало. Першим кроком підприємства стало запровадження чіткого обліку пацієнтів, у тому числі, пільгових категорій, а також оплати послуг через касовий апарат. Такий облік дозволив скласти фінансовий план, із якого випливає, що підприємство планує протягом року все менше сподіватися на бюджет, а все більше – на власні доходи. Але поки що підприємство не може повноцінно  запрацювати без підтримки бюджету. Про плани, і не лише фінансові, – читайте в матеріалі.

Згідно представленого фінансового плану КП на засіданні виконавчого комітету 8 січня, комунальне підприємство планує заробити наступного року 15 601,7 тис.грн. Із них послуг, що надаються пільговим категоріям населення та підлягають відшкодуванню з бюджету за актами виконаних робіт, – на 7 315,0 тис.грн, або майже 47%.

Але кількість послуг за рахунок бюджету коливається поквартально: в першому кварталі такі послуги в доході підприємства складатимуть за планом 75% від усіх послуг, у 4-му кварталі – 32%. При цьому поквартальна виручка коливатиметься від 4729,8 тис.грн – в 1-му кварталі,  до 3508,0 тис.грн –  у 3-му.

Відшкодування з бюджету за послуги пільговим категоріям відбуватиметься згідно із актами виконаних робіт, але не лише з міського бюджету. За перший  місяць роботи до стоматполіклініки звернулися мешканці з усіх ОТГ Броварського району, і ці ОТГ уже отримали акти на відшкодування вартості послуг за грудень 2019 року.

Ірина Тесля доповідає членам виконкому

Також є сподівання, що з квітня цього року в рамках другого етапу медреформи, комунальне підприємство отримуватиме відшкодування від Національної служби здоров’я. Під такі відшкодування потрапляє надання невідкладної (ургентної) допомоги, а також уся дитяча стоматологія – послуги дітям від 0 до 17 років. До моменту отримання коштів від Нацслужби здоров’я, фінансування дитячої стоматології лягає на міський бюджет, позаяк послуги дітям надаються безкоштовно і тарифів на них не затверджували. Тобто, в першому кварталі поточні витрати на стоматологію будуть вищими порівняно з іншими кварталами року.

Дитяча стоматологія в Броварах залишається в повному складі та безкоштовною – Ірина Тесля 

Кількість працівників комунального підприємства протягом 2020 року планується залишати стабільною – 116 осіб, на фонд зарплати яких витрачатимуть 7673,2 тис. грн. Тобто, середня зарплата на одного працюючого в підприємстві складатиме 6615 грн.

Керівник підприємства Ірина Тесля повідомила, що підприємство вже закуповує витратні матеріали, і надалі планує це робити переважно за рахунок підприємства.

Але усе це стосується поточних витрат. Не секрет, що підприємство гостро потребує оновлення основних засобів, а це – суттєві витрати, без яких підприємство не може працювати повноцінно. На придбання основних засобів фінансовий план передбачає витрати у сумі 1945,0 тис.грн, із них за рахунок міського бюджету – 1745,0 тис.грн. Причому найбільш витратним є саме 1-й квартал: план інвестицій в основні засоби передбачає 945,0 тис.грн. Другий квартал – 200,0 тис.грн (за рахунок бюджету – 150,0 тис.грн), 3-й квартал – 400,0 тисяч (350,0 тисяч  – із бюджету), 4-й квартал – 400,0 тисяч (із бюджету – 300 тисяч).

Тож плани підприємства щодо виходу на самоокупність доволі оптимістичні, але без допомоги реалізувати їх важко. Тому Ірина Тесля підкреслила, що сподівається на підтримку міської ради та навела приклади інших міст, де аналогічні комунальні некомерційні підприємства не лише стали самоокупними, але вийшли на надзвичайно високий професійний рівень.

Щодо затверджених нових тарифів, за якими працює стоматологія, то скарг поки що не надходило, ургентна допомога надається безкоштовно, інші послуги у пацієнтів також затребувані.

Дешевше від комерційних: у комунальній стоматполіклініці озвучили ціни на послуги

Керівник стоматології підтвердила, що є плани відкрити один дорослий кабінет у дитячій стоматології на Ярослава Мудрого, 47 та один дитячий – на бульв. Незалежності, 10. Є і кабінети, але бракує обладнання.

На даний час розділ обладнання з Броварською лікарнею, який тривав довго та непросто, повністю завершено.

Читайте також: Новому КП «Стоматологічна поліклініка» передадуть майно, а футбольному клубу «Бровари» виділять 200 тис.грн – підсумки комунальної комісії

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Джерело: Трибуна – Бровари