Як боротися із втомою: відповідь фахівців

image
24 Травня 2019, 09:55
Поділитися:

Втрата енергії, абсолютне небажання вставати з ліжка, постійна сонливість – все це наслідки шаленого ритму великого міста і нескінченного стресу. Як боротися з перманентної втомою, читайте далі.

Перевтома особливо проявляється в другій половині дня, її симптомами можуть стати головні болі, повна або часткова втрата уваги і навіть зниження гостроти зору. На жаль, працюючій людині з подібною проблемою доводиться стикатися зовсім нерідко, залишається тільки знайти способи посильної боротьби з важким станом.

Відмовтеся від кави

Давно і міцно закріпився в нашій свідомості міф, що кава повертає втрачену енергію, позбавляє від сонливості і як наслідок підвищує працездатність, правдивий лише частково. Так, дійсно, кофеїн сприяє активізації роботи мозку і здатний підвищити загальний тонус організму, але зовсім ненадовго і в невеликих кількостях. Перевищення денної норми загрожує посиленням загального стану. Чому? Все дуже просто: кофеїн швидко виводить вологу з нашого організму, а зневоднення, як відомо, в свою чергу призводить до втоми. Справа в тому, що при відсутності потрібної кількості води в організмі різко падає тиск, сповільнюється кровообіг, а значить, організм отримує набагато менше кисню, ніж йому потрібно насправді.

Не забувайте про перекуси

При перших симптомах сильної втоми і загального ослаблення організму влаштуйте собі легкий підбадьорливий перекус. Однак до питання меню варто підійти з усією відповідальністю. Зовсім не варто їсти солодке або жирне, навпаки включіть в свій раціон банани або цитрусові, які сприяють появі енергії, так само добре в такому випадку підійде салат зі свіжою зеленню і помідорами, адже в томатах високий вміст амінокислот, які працюють не гірше будь-якого енергетичного напою.

Поставтеся до сніданку з усією відповідальністю

Не дарма сніданок вважається чи не найбільш важливим прийомом їжі за весь день, саме сніданок покликаний зарядити організм енергією і забезпечити вам заряд сил на необхідну кількість годин. Кращим варіантом для вас стане каша і шматочок хліба грубого помелу, їх чарівна дія на організм обумовлена великою кількістю клітковини, яка в надлишку міститься в обох продуктах. Так само можна додати до каші йогурт, сир або парочку апельсинів – цитрусові володіють відмінною тонізуючою властивістю. До того ж, такий поживний, а головне корисний сніданок допоможе вам тримати в тонусі не тільки мозок, але і фігуру.

Не забувайте про обід

Часто, завантажені роботою, ми забуваємо про денний прийом їжі, відкладаючи, здавалося б, непотрібну процедуру на вечір, на ділі ж, саме обід – запорука вашого бадьорого стану на весь залишок робочого дня. Крім того, необхідно добре продумати обіднє меню: на вашому столі повинні виявитися продукти багаті залізом, адже саме його нестача в організмі – головна причина швидкої перевтоми. Так, наприклад, відмінно підійдуть яловича печінка, риба або яйця.

Провітрюйте кабінет

Захоплені виконанням відповідальних завдань, ми не помічаємо як душно в нашому робочому просторі, тоді коли свіже повітря це один з найнеобхідніших факторів при боротьбі з хронічною втомою. Справа в тому, що одна з основних причин втоми – гіпоксія, а простіше кажучи – брак кисню. Намагайтеся відкривати вікно або кватирку навіть в холодну погоду, нехай провітрювання приміщення увійде у звичку. Якщо ви боїтеся застудитися, то не варто тримати стулку відкритою занадто довго, для позитивного ефекту достатньо двох-трьох хвилин, адже навіть за цей короткий час повітря в вашому кабінеті встигне стати свіжим.

Плануйте вечір

Після повернення з роботи додому не намагайтеся негайно приступати до виконання домашніх обов’язків, дайте собі час на відпочинок, а краще вирушайте в ліжко до півночі – в такому випадку у вашого організму залишаться всі шанси повноцінно відпочити за ніч і набратися сил для нового робочого дня. Крім того, спробуйте придбати зволожувач повітря. Взимку через батареї, які працюють на повну потужність, повітря стає настільки сухим, що це може нашкодити організму, адже зайва сухість провокує головні болі, важкість у голові і навіть безсоння, а при наявності зволожувача ви позбудетеся не тільки від неприємних симптомів, але і від сухості шкіри, від чого страждає взимку більшість з нас.

Наповніть свій день позитивними емоціями

Перш ніж заснути, придумайте собі на наступний день який-небудь захід, який вам буде приємно відвідати. Запишіться в перукарню, на манікюр або організуйте похід в магазин за новою сукнею. Справа в тому, що, як стверджують психологи, очікування приємної події робить ранковий підйом легким і майже безболісним, адже впевненість, що сьогодні на вас чекає не тільки рутина, значно підніме настрій.

Джерело: Правда Ірпеня