Як безоплатно протезуватися в Україні | Трибуна

image
11 Квітня 2024, 20:52
Поділитися:

Протезування в Україні безкоштовне. Держава гарантує встановлення якісних протезів, а також покриває їхнє обслуговування та, за потреби, ремонт. Про це повідомляє  Мінсоцполітики.

Як подати документи: доступні способи

Подати документи можна онлайн через електронний кабінет особи з інвалідністю, у центрі надання адміністративних послуг або в управлінні соціального захисту населення.

Вибір протезного підприємства та рекомендації

Після отримання направлення, можна самостійно обрати протезне підприємство, яке виготовлятиме протез. Із переліком протезних підприємств можна ознайомитися за ЦИМ посиланням.

Підтримка в лікарнях та контакти для звернення

«Якщо ви ще в лікарні – зверніться до соціального працівника, який є в медзакладі. Якщо соціального працівника немає – зверніться до лікаря з проханням запросити працівника з територіального відділення Фонду соціального захисту осіб із інвалідністю, який допоможе подати документи», – йдеться в повідомленні.

Можна звернутися до найближчого ЦНАПу або до місцевого органу соціального захисту населення чи до територіального управління Фонду соцзахисту осіб із інвалідністю.

Реєстрація та інструкції в електронному кабінеті

Подати документи можна також онлайн через електронний кабінет особи з інвалідністю.

Інструкція, як зареєструватися в кабінеті особи з інвалідністю, є на сайті Міністерства – розділ «Особам із інвалідністю» – внизу сторінки – Інформація про користування Електронним кабінетом особи з інвалідністю.

Необхідні документи для безоплатного протезування:

паспорт громадянина України;
реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);
довідка про обставини травми від командира військової частини (для військових);
висновок про необхідність забезпечення осіб із обмеженнями функціонування допоміжними засобами реабілітації (за формою затвердженою постановою КМУ від 07.12.2023 року № 1306. Цей документ обов’язковий із 15.12.2023 року і може видаватися МСЕК, ЛКК, ЛКК або МГРК. Якщо в особи є документ, виданий МСЕК, ЛКК, ЛКК до 15.12.2023 року, в якому зроблено призначення допоміжних засобів реабілітації, то оформляти висновок не потрібно);
посвідчення УБД (для військових за наявності).

Права і можливості при виборі протезного підприємства

Направлення дає можливість обрати будь-яке протезне підприємство. Звернутися до протезного підприємства можна в будь-який спосіб: онлайн, телефоном, у лікарні через соцпрацівника або керівника реабілітаційного відділення. Після чого подати офіційну заявку (в паперовій або електронній формі) до протезного підприємства.

«Платити за протез не потрібно. Кожна людина, яка потребує встановлення протеза в Україні, може розраховувати на підтримку держави. Також держава покриває вартість якісного обслуговування та ремонту протезних виробів», – повідомили в міністерстві.

Фінансові умови та підтримка для військових

Важливо, що для військових сума компенсації втричі вища порівняно з цивільними. На сьогодні максимальна компенсація вартості протеза – 2 млн грн. Для кожного типу протеза держава визначає граничну платить держвартість.

Процес та терміни виготовлення протезів

У середньому отримати протез можна протягом 45 робочих днів. У простих випадках на виготовлення протеза достатньо 3 тижні. Максимальний час очікування з моменту подачі документів до забезпечення протезом – 3 місяці.

Особливі умови для постраждалих у війні

Якщо людина постраждала внаслідок війни, для забезпечення протеза не потрібно чекати встановлення інвалідності. В інших випадках для отримання безоплатного протеза встановлення інвалідності необхідне.

Якість та джерела компонентів протезів

Протези, якими забезпечуються наші громадяни, робляться зі складових світових виробників. В Україну імпортують якісні складові від європейських, азіатських та американських виробників. Це дає змогу підприємствам виготовляти широкий асортимент функціональних і високоякісних протезів.

ФОТО – Андрій Захарченко

Читайте також:

Нові горизонти для ветеранів війни: огляд актуальних програм та ініціатив

У Броварах на нову програму соцпідтримки Захисників і Захисниць України на 2024 рік передбачили майже 10 млн грн

Які найпопулярніші операції роблять у Броварській лікарні

Безкоштовна імплантація зубів військовим: у Броварах запускають пілотний проєкт. ВІДЕО

Джерело: Трибуна – Бровари