Вийшли нові книжки про Київ і Сержа Лифаря

image
4 Червня 2020, 17:24
Поділитися:

У видавництві «ВАРТО» з’явилося кілька книжкових новинок, пов’язаних з історією нашого міста і видатним танцівником, який народився у Києві. 

Книга «Будова Києва», присвячена маловивченому періоду історії Києва – 1920-м рокам. Основна частина видання складається з репринту альбому «Будівництво соціялістичного Києва», який зовсім малим накладом видала Київська міськрада у 1932 році. Цей альбом репрезентував досягнення у будівництві Києва протягом перших 15 років влади більшовиків у сферах промисловості, кооперативному житловому будівництві, зведенні об’єктів соціального призначення тощо. Деяка частина представлених споруд не збереглася – загинула під час Другої світової війни, була знесена у повоєнні радянські роки, перейшла до приватної власності та доведена до стану руйнації за часів вже незалежної України. Досить значна частка збудованого у 20-ті роки дійшла до наших днів у невпізнаному вигляді, а деякі об’єкти змінилися мало, але потребують реставрації та дбайливого ставлення.
У додатку до книги подано таблицю з інформацією про всі об’єкти, що ввійшли до альбому: їх старі адреси (у реаліях 1920-х років) та сучасні і стан будівель, якщо вони збереглися до наших часів.


Книга спогадів видатного танцівника та хореографа Сержа Лифаря (1905–1986) «Роки жнив» – перше видання мемуарів мистця у перекладі українською мовою. Спомини охоплюють період від найбільш ранніх епізодів, збережених у пам’яті майбутнього артиста, до 13 січня 1923 року – дня, коли Лифар прибув у Париж. Автор змальовує щасливі сцени київського дитинства, яке минуло в оточенні люблячої родини, згадує буремне отроцтво, що припало на роки політичних потрясінь, створює яскраву картину повсякдення міста. Книга є цінним життєписом Києва 1910-х – початку 1920-х років, відтвореним автором крізь призму власного погляду на світ і події.
Юнак, який 1922 року залишив змучений політичними бурями Київ та здійснив відчайдушно-сміливий крок назустріч своїй мрії, здобув блискучу славу у мистецькій столиці світу – Парижі. У сузір’ї визначних постатей, що прославили наше місто далеко за його межами, зірка Лифаря сяє особливо яскраво. Проте на батьківщині це ім’я надовго було викреслене з історичної пам’яті, а шлях до визнання артиста на рідній землі виявився складним і тернистим. Повернення імені відторгнутого сина відбулося лише після здобуття Україною незалежності.
До видання увійшла стаття мистецтвознавиці, директорки Музею української діаспори Оксани Підсухи, у якій висвітлюється життєвий та творчий шлях Сержа Лифаря, відкриваються маловідомі сторінки його біографії. Книга ілюстрована рідкісними фотографіями мистця та історичними світлинами Києва.


Яскрава розповідь про насичене подіями життя міста у далекі 1960-ті роки – продовження книги Дмитра Малакова
«У Києві 50-х». Десятиліття 60-х років ХХ століття було надзвичайно важливим для утвердження духу свободи і демократії в громадських, культурних і мистецьких реаліях міста. Автори як носії історичної пам’яті передають у своїй розповіді неповторну атмосферу київського повсякденного життя і роблять це з відчуттям гордості й шани до видатних особистостей та пересічних мешканців, що своєю працею творили красиве сучасне місто.
Книга проілюстрована унікальними світлинами з родинних збірок киян і архівними фотографіями. Особливого шарму виданню додають рисунки видатного українського графіка Георгія Малакова, який талановито і з тонким гумором відобразив різні сценки міського життя 60-х років.

Детальніше про книжки на сайті видавництва.

Нагадаємо, історія Києва у книгах: що почитати.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ