Вийшла збірка сучасних поезій про київське метро

image
6 Листопада 2020, 19:51
Поділитися:

Сьогодні вийшла з друку збірка сучасних віршів”Поетичне метро”, присвячену київському метро.  

Створення збірки була ініційована «Кабінетом молодого автора Національної спілки письменників України» та видавництвом «Саміт-книга», щоб популяризувати творчість поетів у контексті життя Києва.

Участь у проєкті міг брати кожен охочий, основні вимоги  — вірші повинні бути написані виключно українською мовою та пов’язані зі столичним метро (мати емоційну, історичну чи тематичну прив’язку). Для цього абсолютно не обов’язково, щоб у тексті прямо звучала назва якоїсь станції, але добре, коли в ньому вгадуватиметься за тими чи іншими ознаками місцевість чи район, близький до конкретної станції, історична подія, пов’язана з ним, тощо. Наприклад, «Золоті ворота», «Хрещатик», «Майдан Незалежності», «Гідропарк», «Дніпро», «Арсенальна», «Лісова», «Почайна».

– Певно, я перша з авторів тримаю у руках цей збірник, бо він “народився” (приїхав із друкарні) всього лиш о 12 годині сьогодні. І відразу поїхав до іменинника – київському метро сьогодні 60, – повідомила одна з авторок Ольга Ольхова. – Цікавий і самобутній проєкт, де кожна станція метрополітену ожила в текстах сучасних поетів. Зовсім скоро ця “андерграундна”  історія матиме і промопродовження- звісно, прямо в підземці.

За 60 років столичне метро стало невід’ємною частиною життя мільйонів киян та закріпило за собою статус найнадійнішого транспорту. За всю історію воно зупинялось лише двічі: в 2014 році під час Революції Гідності та через пандемію коронавірусу в 2020 році.За роки свого розвитку метрополітен перетворився із невеличкої лінії в 5 станцій, на розгалужену багатогілкову систему з 52 станцій. В перший же рік свого існування метрополітен перевіз близько 4,5 мільйонів людей, в 2018 ця цифра сягнула 500 мільйонів людей. Про перші станції, історичні факти та міфи, пов’язані з підземкою читайте тут

Марія Катаєва, фото Ольги Ольхової

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ