Виставки та дискусії: як у столиці відзначають 30-річчя падіння Берлінської стіни

image
1 Листопада 2019, 16:49
Поділитися:

Цього року вже всьоме відбуваються «Тижні Німеччини в Україні». 

– Програма проходить цілковито під гаслом тридцятиріччя падіння муру. Бо, хоча вже виросло ціле покоління у возз′єднаній Німеччині, у возз′єднаній Європі, однак теми, які визначали ті події, актуальні як ніколи. Те ж саме стосується й України. Тому ми раді представити вам багатогранну програму заходів. і спільно поглянути на значення демократії, громадянських свобод, активності громадянського суспільства та подолання мурів і кордонів, – зазначила Посол Німеччини в Україні Анка Фельгузен.

Протягом Тижнів Німеччини охочим пропонуватимуть розваги й інформацію: пориньте в кіно у понеділкові демонстрації в НДР, на концерті відкрийте для себе роль музики в суспільних змінах або простежте перебіг Берлінського муру інтерактивно за допомогою мобільного додатку.

ПРОГРАМА У КИЄВІ

Прем’єрний показ фільму «Das schweigende Klassenzimmer/The silent revolution» Ларса Крауме

Вперше в Україні до 30-річчя падіння Берлінського муру в рамках Тижнів Німмечини в Україні, Фонд Конрада Аденауера запрошує на прем’єрний показ політичної драми від режисера фільму «Держава проти Фрітца Бауера». Фільм заснований на реальних подіях. Демонструється мовою оригіналу – німецькою, субтитри – англійською. 
Коли випускники середньої школи Тео і Курт повертаються із Західного Берліна до НДР у 1956 році, вони розповідають шокуючі новини про побачені кадри жорстоко придушеного народного повстання в Угорщині. Учні вирішують вшанувати жертв придушеного повстання маленьким людським жестом – хвилиною мовчання на уроці історії. 
Втім, учні зовсім недооцінили наслідки своїх дій: у пошуках відповідальних голів за хвилину мовчання, державний апарат та штазі вдаються до всіх методів: шантаж, допити, підозри, навіть погрози. Чи зможе клас втриматися разом, або хтось перший зламається під величезним тиском?

Коли: 4 листопада о 18:30.
Де: Кінотеатр Оскар, ТРЦ Гуллівер, Спортивна площа, 1-а.

Вхід вільний. Обов’язкова реєстрація за посиланням до 01.11.2019, або за електронною адресою: [email protected].


Дискусія: Геть стіну!

Які стіни розділяють українське суспільство? Як можна подолати ці стіни? І яку роль відіграють ЗМІ в цьому процесі? Журналісти обговорять ці питання зі своїми читачами та іншими зацікавленими гостями у рамках неформальної редакційної зустрічі. Під час заходу публіка також ознайомиться з результатами українсько-німецького медіапроєкту «Геть стіну – ми будуємо мости взаєморозуміння». Учасники проєкту та медіа-тренери розкажуть про те, які соціальні бар’єри вони могли б дослідити, описати, творчо візуалізувати та врешті подолати

Коли: 5 листопада о 16:00.
Де: Бізнес-центр «Silver Centre», бульвар Вацлава Гавела ,4.

Вхід вільний за попередньої реєстрації за адресою [email protected].


Виставка на тему «Освіта дорослих у переломні часи: німецько-український досвід»

Виставка фоторобіт, присвячена ролі німецького та українського громадянського суспільства в переломних подіях та ролі освіти дорослих у подоланні їхніх наслідків. На стендах будуть представлені фото, на яких відображено історію та сучасну діяльність народних університетів Німеччини.
У рамках виставки 6 листопада з 10:00 до 14:00 пройде публічна дискусія на тему «Освіта дорослих у переломні часи: німецько-український досвід». Обговорення у форматі панельної дискусії внеску німецьких народних університетів та українських провайдерів неформальної освіти дорослих у просуванні та зміцненні демократії, верховенства права та громадянської активності, а також паралелі в усвідомленні минулого через освіту дорослих.
Організатори: Українська асоціація освіти дорослих, Представництво DVV International в Україні, Національний музей історії України.

Коли: 6 – 9 листопада, 10:00 – 18:00.
Де: Національний музей історії України, вул. Володимирська, 2, поверх 4.
Вхід вільний, за умови попередньої реєстрації до 3 листопада включно.


Виставка «Моя Україна: біль і надія»


На виставці представлені роботи 16 молодих художників – учасників артрезиденції Фонду Ганса Зайделя. Проєкт мав на меті дослідити, як молоді художники сприймають «нову» Україну – самостійну, проєвропейську, але одночасно й ту, що перебуває у стані військового конфлікту на Сході країни та стикається з безліччю інших викликів. Своїми роботами молоді художники ставлять багато суперечливих питань про стан і розвиток українського суспільства.
Результати роботи молодих художників дійсно вражають: 32 художні роботи були об’єднані в цілісну виставку, яка вже декілька разів експонувалась в Україні, а також в Німеччині та за ініціативи найбільшого Центру надання адміністративних послуг м. Києва була розміщена в його стінах на постійній основі.

Коли: Відкриття експозиції i громадське обговорення 06 листопада о 15:30. Відкрита до 11 листопада відповідно до графіку роботи Університету.
Де: Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка (фоє), вул. Ю. Іллєнка (Мельникова), 36/1.
Вхід вільний.


Геніальні дилетанти: субкультура 1980х років у Німеччині

Виставка представляє зразки сучасного розвитку в мистецтві, кіно, моді та дизайні. Завдяки фільмам з серіями інтерв’ю, відео- та фотоматеріалам, звуковим доріжкам, журналам, плакатам тощо ця виставка являє собою найширшу презентацію німецької субкультури 1980-х рр. XX cт. Виставка набуває особливого значення, завдяки її тематичному поєднанню з показом розвитку субкультур у мистецькому середовищі 80-х рр. в Україні. У програмі виставки – подіумна дискусія за участі музиканта Олександра Піпи, кураторки Лесі Заяць, художника Іллі Чичкана. Заплановано покази німецьких і українських стрічок, що відображають культурні тенденції 80х рр. у Німеччині та в Україні. Виставку супроводжує концертна програма за участю українського рок-гурту Traktor і виступ DJ Томаса Майнеке, одного з засновників колективу «Freiwillige Selbstkontrolle» (F.S.K.) та музична програма від Схеми.

Коли: 8 листопада – 15 грудня, 12:00 – 20:00.
Де: Довженко-центр, вул. Васильківська, 1.
Вхід вільний.

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ