Вишите вбрання — за покликом душі

image
16 Травня 2019, 15:33
Поділитися:

У третій четвер травня в Україні відзначається День вишиванки. У 2019 році — це 16 травня.

Історія. Основна мета свята — збереження українських національних цінностей та їхня популяризація. День вишиванки з’явився у 2006 році з ініціативи студентки Чернівецького національного університету Лесі Воронюк, яка запропонувала студентам вибрати один день і всім разом вдягти вишиванки. Протягом років святкування розрослося до всеукраїнського рівня.

 

Гарний приклад. На Пасхальні свята мені довелося побувати у Львові. Я була вражена тамтешньою традицією освячення пасхального кошика, яка починалося із суботнього післяобіду. Важливе для містян у цей день — вишите вбрання. Львів’яни кажуть, що у них на кожне свято — релігійне, міське чи державне — прийнято вбиратися у вишиванки усім членам родини. Я ніколи не бачила стільки людей у одному місті, які масово вбрані у найрізноманітніші вишиванки, — стилізовані чи автентичні — від малого до старого. Такий собі традиційний неоголошений «флеш-моб».

 Я переконалася, що українці західного регіону України носять вишиванки з особливою гордістю, з гідністю, не як данину моді, а як свою національну особливість, яку не піддають сумніву. І це відчувається настільки, що сам переймаєшся традицією і переглядаєш власні погляди на вишите вбрання. У ньому таки є якась передана з давнини магія.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама