«Вишнівськтеплоенерго»: 25 років з нами

image
31 Січня 2020, 20:15
Поділитися:

«Вишнівськтеплоенерго»: 25 років з намиСвій ювілей підприємство зустрічає із планами на найбільшу за всю свою історію модернізацію, за інвестиційною програмою Україна – Швеція «Підтримка централізованого теплопостачання».

Розпочалася ця історія ще в 60-х роках XXст. При облаштуванні Жулянского машинобудівного заводу виникла потреба у забезпеченні цехів теплом, технологічною парою та гарячою водою. Проблему вирішили нашвидкуруч – поруч із корпусом встановили два списаних тепловоза. Потім, в 70-х роках, була побудована парова котельня, яка поставляла тепло не тільки підприємствам промислової зони, але й житловому сектору, який будувався поруч із заводом.

З того часу багато що змінилося. Місто зростало, будувалися нові котельні. У 1995 році всі об’єкти теплоенергетики були об’єднані в єдине підприємство – «Вишнівськтеплоенерго». Його історія, сучасність та плани на майбутнє  – у розповідях працівників підприємства.

 

Данилюк Раїса Миколаївна, інспектор з кадрів:

«Я працюю на підприємстві із 1992 року, якраз тоді вийшла з декретної відпустки, пройшла навчання на лаборанта. Тоді у Вишневому було 8 котелень, я працювала на тій, що була на вулиці Зеленій і відносилася до «Фастів-тепломережа». Потім була оператором на котельні на вул. Лісній. Зараз із всіх тих котелень залишилося три – тут, на Київській, на Чорновола та ще одна, сезонна, на Першотравневій. Решту дрібних закрили через неефективність.

17 років тому, колишній директор Петро Володимирович Трегуб, запросив мене у відділ кадрів. З того часу, і до сьогодні, я працюю на посаді інспектора з кадрів».

 

Павловська Гелена Іванівна, робітниця котельні:

«Я прийшла на роботу у 1975 році, тоді ще котельня відносилася до Жулянського машинобудівного заводу. Все життя тут. Керівництво у нас мінялося, але завжди хороше.

За цей час відбулося багато змін і на підприємстві, і в місті в цілому. Коли я починала працювати, взагалі асфальту не було. Дійдеш до роботи в резинових чоботах, тут перевзуєшся… На моїх очах мінялося технічне обладнанняпідприємства, ми переходили із ручного управління на автоматичне комп`ютеризоване. Спочатку тут «дизель» був, потім поставили парові котли ДКВР, згодом замінили і їх».

 

Слюняєв Олександр Миколаєвич, слюсар КБІА:

«Я сам живу в Києві, на Оболоні. Порівняно з Києвом, теплоенерго у Вишневому працює набагато краще. Жодного разу у нас не було такого, щоби зупинилося підприємство, лише влітку на ремонтні роботи. Гаряча вода у нас справді гаряча, а не тепла, як в Києвіц Кожен день вже 32 роки добираюся на роботу – дві години сюди і дві години назад. Тут на заводі приписували до гуртожитку, так я сюди і потрапив».

 

Сенченко Микола Іванович, робітник:

«Працюю тут вже 25 років, з 1994 року, з травня  місяця».

Гаряча вода влітку у нас завдяки тому, що є «дерев’яний альтернативний котел. Це Петро Трегуб, колишній директор «пробив».

 

Харченко Юрій Федорович, головний інженер:

«Я прийшов на підприємство 7 років тому, раніше працював по інших підприємствах теплоенергетики в Київській області. На мій погляд, «Вишнівськтеплоенерго» – одне з передових в своїй галузі.Із початку роботи підприємства тут була прийнята висока планка безаварійної роботи і ми зараз її утримуємо.

Потрохузаймаємося модернізацією. На котлах замінили майже все обладнання. Нещодавно поставили нову хімводоочистку, яка не лише нейтралізуєжорсткість у воді, але й забирає кисень.Насправді, це велика проблема. Кисень, розчиненийу воді, викликає корозію в трубах системи теплопостачання, через це вони частіше виходять з ладу.

Вподальшому хочемо зробити погоднє регулювання опалення в будинках. Це – дуже серйозні інвестиції. Ми розуміємо, що при такій погоді плюс-мінус нуль, є невеликий перегрів. Витрачається більше палива, люди більше сплачують по рахункам за опалення. Зараз ми відрегулювали роботу системи і намагаємося тримати одну й ту саму температуру, а отколи зробимо погодне регулювання, тоді взагалі проблем не буде».

 

«Найважливіше– це заміна теплотраси по Київській і обладнання кожного будинку ІТП»

 

Антон Максимович, директор:

«З минулого року підприємство активно бере участь в Урядовій програмі по так званим ЕСКО-контрактам. Ідея полягає в тому, що за рахунок інвестора встановлюється енергозберігаюче обладнання, а потім ми із зекономлених коштів повертаємо його вартість. Прямо зараз, коли ми з вами розмовляємо, газовий котел відключений, на нього встановлюється новийчастотнийрегулятор для економії електричної енергії. Ще півгодини і все буде працювати.

Найбільш перспективний напрямок для підприємства сьогодні – це участь в програмі Швеція-Україна «Підтримка централізованого теплопостачання» від компанії НЕФКО. Основна мета НЕФКО – піклування про екологію. Вони фінансують модернізацію та заміну застарілого обладнання з тим, щоби зменшити споживання енергоресурсів і, відповідно, зменшити викиди в атмосферу.

Ми подали вже всі документи, вихідні дані, схеми. Неодноразово до нас приїздили їхні спеціалісти. В даний момент вони розробляють ТЕО, з їхньої сторони, тільки на технічну документацію виділено 100 тисяч євро. Це дуже великий грант, заплановані колосальні обсяги робіт. За 2020 рік потрібно повністю розробити проект, далі вже починаються, безпосередньо, роботи. Найважливіше із запланованого – це заміна основної магістралі теплотраси по вул. Київській протяжністю 1400 метрів, а також обладнання кожного будинку ІТП.

ІТП – це індивідуальний тепловий пункт, якій регулює інтенсивність опалення в залежності від погоди і, таким чином, зменшує витрати споживачів. Звичайно, всезалежить від погодніх умов. Якщо буде дуже холодно, то економіїне буде. Але якщо така тепла зима як зараз, то економія становитиме 20-40%. Це те, про що нас давно просять мешканці. Але, на жаль, коштами «Вишнівськтеплоенерго»зробити це неможливо, мешканцям теж дуже дорого – вартість установки одного ІТП доходить до 300 тисяч гривень. Тому, сподіваємося, що питання з початком тепломодернізації за допомогою міжнародної компанії буде вирішено якнайшвидше. В масштабах Вишневого, це можна назвати справжньою «тепловою революцією». Таких великих проектів у нас ніколи ще не було.

Є технічні питання, що робити із старою забудовою, 2- та 3-поверхівками, де немає підвалів. Там немає де встановлювати ІТП. Спеціалісти шукають якесь технічне рішення, гадаю, знайдуть.

Як почали співпрацювати з європейцями по цій програмі, вони постійно нам кажуть, що головне – зберегти систему централізованого теплопостачання. Вона має великий потенціал для модернізації. Треба впроваджувати енергозберігаючі технології і тоді централізована система теплопостачання покаже всі свої переваги над індивідуальною.

Джерело: Офіційний веб-сайт Вишневої міської ради