Виплату лікарняних і декретних призупинено?

image
21 Листопада 2019, 09:32
Поділитися:

20 листопада Фонд соціального страхування призупиняє перерахування коштів для виплат матеріального забезпечення застрахованим особам. У фонді зазначили, що призначені для цього гроші вичерпано. Така заява ФССУ з’явилась учора на офіційному сайті відомства. Ввечері Мінсоцполітики спростувала повідомлення Фонду та запевнила, що виплати триватимуть.

«За чинним законодавством Фонд не може перерахувати кошти за кожним з напрямів фінансування більше, ніж затверджено в бюджеті Фонду на 2019 рік, прийнятому Кабінетом Міністрів України. За напрямом матеріального забезпечення заплановані на рік видатки було вичерпано 19 листопада. Кошти на рахунках є, але з сьогоднішнього дня ми не маємо права їх перерахувати до внесення змін до річного бюджету,» – пояснив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Загальні видатки Фонду на цей рік запланували в розмірі 23,26 млрд гривень. Зокрема, на виплату матеріального забезпечення та соціальні послуги – 12,974 млрд гривень. Із них 12,535 млрд гривень – на матеріальне забезпечення, зазначають у ФССУ.

Станом на 20 листопада загальна сума фінансування у 2019 році за заявами-розрахунками, з урахуванням заборгованості станом на початок року, становить 13,573 млрд гривень. Це перевищує кошторисні призначення на рік за відповідною статтею видатків на 1,038 млрд гривень.

Як зазначив пан Баженков, виплати зупинено через бюрократичні причини. Наразі тривають перемовини з Міністерством соціальної політики України. Воно, за погодженням із Мінфіном, може подати проєкт внесення відповідних змін на затвердження уряду. Щойно Кабмін схвалить зміни, виплати будуть відновлені.

Відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення: допомога через тимчасову непрацездатність (у т. ч. догляд за хворою дитиною), допомога у зв’язку з вагітністю та пологами і допомога на поховання.

«Кошти на лікарняні і декретні було закладено на рівні 2018 року, без врахування зростання середньої заробітної плати. Разом із зниженням у попередні періоди загалом на 5,1% частки ЄСВ, яка спрямовується до бюджету Фонду, це призвело до затримок із виплатою матеріального забезпечення та, на сьогодні, вимушеної повної зупинки виплат за цим напрямом,» – повідомив Євген Баженков.

Здійснення страхових виплат, а також фінансування медичних і соціальних послуг для потерпілих на виробництві та реабілітаційного лікування для застрахованих осіб, Фонд здійснює у штатному режимі.

Тим часом Мінсоцполітики спростовує заяву Євгена Баженкова. За інформацією відомства, станом на сьогодні залишки на рахунку Фонду становлять 429.4 млн грн, що є достатнім для проведення необхідних виплат цього місяця. Водночас надходження до ФССУ формуються щодня із сплати єдиного соціального внеску роботодавцями.

У Міністерстві соціальної політики України, окрім іншого, натякнули на нелегітимність Євгена Баженкова як голови Фонду. Мовляв, «…”новий” керівник Фонду Євген Баженков, якого минулого тижня Печерський суд Києва поновив на посаді, і був зареєстрований державним реєстратором навіть без повного тексту судового рішення в той самий день, призупинив виплати… 18 листопада Міністерство соціальної політики уже звернулося до Міністерства юстиції із проханням скасувати дії державного реєстратора щодо запису в ЄДРПОУ Баженкова Є.В. як директора виконавчої дирекції Фонду.»

Читайте також:

Заборгованість зарплатні медикам має дофінансовувати місцева влада − МОЗ

Джерело: Трибуна Бровари