«Випадково» Броварська громада недоотримує значні кошти від оренди комунального майна, бо орендовану площу ніхто не переміряє | Трибуна

 «Випадково» Броварська громада недоотримує значні кошти від оренди комунального майна, бо орендовану площу ніхто не переміряє | Трибуна
19 Вересня 2024, 19:08
Поділитися:

Сьогодні на «комунальній» комісії розглядали питання реструктуризації заборгованості ТОВ «Надія – 95», яке орендує нежитлове приміщення в житловому будинку площею 47,9 кв м, що за адресою бульв. Незалежності, 3-Б . Відомо, що там функціонує стоматологічний кабінет.

У присутніх депутатів виникло питання, чи справді доходи стоматкліники настільки низькі, що власниця не може сплачувати орендну плату? Але в ході обговорення з’ясувалось, що заборгованість виникла нещодавно, коли комунальники виявили, що площа орендованого приміщення більша на 10 кв м від вказаної в договорі оренди.

Як могло це трапитись?

Балансоутримувачем приміщення є ЖЕК №1, із яким орендар уклав договір ще у 2021 році на підставі протоколу електронного аукціону, сформованого оператором електронного майданчика ТОВ «Е-Тендер». Вказана площа приміщення відповідно договору становила 37,5 кв м, за яку ТОВ щомісячно вносило орендну плату в бюджет міста.

Проте, як повідомила начальниця управління комунальної власності та житла Ірина Ющенко, цього літа комісія перевірила, в якому стані орендоване приміщення. На місці фахівці переміряли орендовану площу і з’ясували, що вона складає… 47,9 кв м. Тобто протягом трьох років орендар не доплатив за оренду 93 218 грн 75 коп. Це і стало причиною утворення в орендаря заборгованості за оренду комунального майна, відтак збільшено розмір орендної плати.

Тому власниця стоматологічного кабінету звернулась із проханням реструктуризаціі заборгованості, яка на 03 вересня 2024 року складає 101 тис. 862,50 грн. Після обговорень депутати вирішили підтримати підприємницю і надати їй можливість сплатити борг за оренду протягом наступних 10-ти місяців (із жовтня 2024 року по липень 2025 року). Паралельно з цим порадили перереєструвати підприємство у Бровари (наразі ТОВ зареєстроване в Калинівці), аби бюджет отримував не тільки оренду, а й податки від діяльності кабінету.

Але питання в іншому: хто ж має нести відповідальність за підготовку пропозицій оренди комунального майна?

Ющенко розповіла, що підготовкою пропозицій займається саме управління комунальної власності та житла, але готують вони проєкти на підставі документації і технічних паспортів БТІ, і перевірками фактичної площі ніхто не займається.

У випадку ТОВ «Надія – 95», неправильність площі оренди виявили «випадково» через 3 роки, уклали додаткову угоду до основного договору оренди і зобов’язали виплатити понад 100 тис. грн.

А скільки таких недорахованих квадратних метрів перебуває у власності інших орендарів, скільки коштів не доотримує бюджет громади і хто нестиме за це відповідальність? Ці питання залишаються відкритими…

Читайте також:

Військовим буде легше отримати компенсацію за суборенду житла

Зменшили орендну плату на 50%: депутати міськради підтримали підприємницю в скрутну хвилину

Зооактивісти ініціювали в Броварах створення робочої групи задля напрацювання стратегії поводження з безпритульними тваринами

Безкоштовне житло на Київщині: хто має право та як подати заявку

Джерело: Трибуна – Бровари