Виконком вперше відтермінував погодження зрізання дерева. Якого і чому? | Трибуна

Виконком вперше відтермінував погодження зрізання дерева. Якого і чому? | Трибуна
21 Травня 2024, 20:16
Поділитися:

Сьогодні під час засідання виконкому розглядали питання про надання дозволу на видалення зелених насаджень. Всього у проєкті рішення пропонувалося дозволити зрізати 12 дерев, але питання щодо одного з них «зняли на довивчення». Чому?

Відповідно п. 1.7 проєкту рішення «Про надання дозволу на видалення зелених насаджень», мова йде про клен ясенелистий, який росте на загальноміській території в зоні розміщення садово-паркової скульптури по вулиці Шевченка, 4, в сквері, поряд із ЖК «Купава» у місті Бровари. Дозвіл на зрізання просили надати відповідно Акту обстеження № 125 –24.

Проте у самому акті шість із 8-ми членів комісії з обстеження зелених насаджень заперечили доцільність зрізання дерева, серед яких і голова комісії, заступник міського голови Петро Бабич. Він же і порушив це питання на виконкомі та запропонував зняти його на довивчення, за що і проголосували всі присутні. Дерево і справді молоде, ошатне, здорове, не порушує композицію скверу і нікому не заважає.

То чому КП «Бровари-Благоустрій» хоче його зрізати?

«Це дерево – як бур’ян. Я щороку по всьому парку виводжу від нього паростки. А ще воно відштовхує вихлопні гази. Місцева мешканка Руслана закінчила рослинний технікум, то вона нам про це розповідала. Такі клени можуть викликати алергію…», – розповів співробітник КП «Бровари-Благоустрій» пан Олександр, який протягом трьох років опікується у сквері порядком.

На іншому боці сквера ростуть ще два клени ясенелистих

Комунальник розповів, що сквер заклали місцеві мешканці ЖК «Купава» своїми силами років 5-6 тому, а коли опікуватись ним стало важко – передали на баланс міста. Проте продовжують брати активну участь у догляді за ним. Минуло понад рік як виконком погодив встановлення художньої скульптури у сквері саме на місці, де росте клен, проте добитись дозволу на зрізання дерева досі не вдалось. Саме мешканці ЖК ініціювали, щоб замість клена була скульптурна композиція для окраси парку.

Скульптура створена у вигляді долоньки, на якій ростиме калина. Про те, що скульптура вже готова, журналістам також розповів пан Олександр. Вона зберігається в підвалі одного з будинків ЖК.

Клен ясенелистий: що за дерево і чи варто за нього боротись?

В Україні клен ясенелистий трапляється дуже часто, росте надшвидко та вважається дуже шкідливим інвазійним видом.

На думку  NV.ua, цей вид клена посідає 2-ге місце в рейтингу рослин-чужинців, які загрожують Україні: «Він поширюється заплавними лісами, де завдяки неабиякій гнучкості будови своєї крони пригнічує розвиток сіянців верб та тополь.

Ця тиха революція призводить до повної зміни влади в угрупованні, і замість милого серцю заплавного лісу  – маловидові зарості клена, які ідеальні лише для того, щоб зайти в них і гірко плакати над втраченим біорізноманіттям.

Рано навесні пилок клена ясенелистого розпочинає сезон алергій для чутливих людей».

Чи все ж зріжуть клен у сквері – покаже час. На жаль, дискутування за життя кожного окремого дерева у громаді є швидше виключенням, ніж правилом у владних колах.

Читайте також:

«Варварське кронування»: активісти Броварів вимагають у влади міста доглядати за деревами по-європейськи

Знищення алеї каштанів на Київській: відкрито кримінальне провадження за фактом самоправства

Зрізана алея каштанів у Броварах: містяни обурені, Ігор Сапожко розводить руками: «Ми тут ні до чого»

Тимчасове укриття: куди сховатися відвідувачам парку «Перемога» під час повітряних тривог?

Джерело: Трибуна – Бровари