Виявлено причину постійних відключень світла на вул. Короленка

image
14 Грудня 2022, 18:36
Поділитися:

ДТЕК проводить роботу по виявленню у Борисполі незаконних підключень до електромережі. Зазвичай першим сигналом, що свідчить про наявність на лінії незаконних підключень, є регулярні аварійні відключення, як це нещодавно було на вул. Короленка. Після скарг на регулярне вимкнення світла навіть під час наявності електрики в усьому місті, фахівці ДТЕК встановили перевантаження на лінії. Вхідний автомат на трансформаторі не витримував навантаження та вимикав лінію, аби не згоріло обладнання. Причому за документами перевантаження на цій лінії не мало бути, тому фахівці вирішили виїхати на вулицю та перевірити всі підключення на ній. Порушників виявили дуже швидко, ними стали таунхауси за адресою вул. Короленка, 1. 

«Хтось зняв коробку, пломби і поставив вхідний автомат на 80 А, що допускає навантаження до 40 кВт. За документами ж на вході повинен стояти автомат втричі меншої пропускної потужності — на 25 А. Таким чином, і навантаження на мережу було в три рази більшим, ніж допустиме. Зараз ми відключимо цю адресу, встановимо автомат узгодженої потужності, після чого встановимо нові пломби», — прокоментував журналісту «Вістей», який був свідком проведення перевірки, майстер центру обліку та обслуговування ДТЕК «Київські регіональні мережі» Сергій Жук.

Він пояснив, чим небезпечні такі самовільні підключення. Розподіл навантаження на лінію ретельно планується, щоб не допустити аварійних вимкнень. Для прикладу, якщо трансформатор, який стоїть на лінії, має потужність умовних 100 кВт і розрахований на 10 умовних споживачів по 10 кВт кожен, то більше він не дасть. Тобто якщо хтось із споживачів замінить вхідний автомат, щоб споживати не договірних 10, а 30 кВт, то трансформатор отримає збільшене навантаження, автоматика на ньому не витримає і лінія вимкнеться, а споживачі залишаться без світла, поки аварійна бригада не ввімкне його знову. І така ситуація може повторятися знову й знову, як і було на вулиці Короленка. 

«Лінія, що живить вул. Короленка, взагалі дуже завантажена. Вчора ми були вимушені переключити деяких споживачів на іншу лінію. Завдяки цьому вдалося підняти напругу на підстанції з 160 до 180 вольт. Але цього недостатньо, тому продовжуємо роботу з виявлення порушників. Побачимо, яким буде результат після робіт за цією адресою» —, зазначив Сергій Жук.

Згідно законодавства, за пошкодження або відсутність пломб на лічильнику передбачена адміністративна відповідальність, тобто штраф. Більш суттєву відповідальність може понести та людина, яка безпосередньо змінила схему та встановила новий вхідний автомат. Але, як кажуть фахівці, встановити цю особу майже неможливо. Тому подібні дії зазвичай закінчуються лише штрафом для власника об’єкту (будівлі) та, що ще гірше, багатьма годинами без світла для сусідів.

Виявлено причину постійних відключень світла на вул. Короленка

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама