Вибори: підкуп виборців, його види та відповідальність | Трибуна

image
9 Жовтня 2020, 14:31
Поділитися:

Під час минулих місцевих виборів у 2015 році спостерігачі зафіксували 328 випадків непрямого та 10 випадків прямого підкупу виборців. Які є види підкупу виборців, хто та яку несе відповідальність за ці порушення – розповідають на сайті «Суспільного»

У кримінальному кодексі України стаття 160 передбачає покарання за підкуп виборців або учасників референдуму.

За пропозицію, обіцянку чи надання виборцю неправомірної вигоди за певні дії на користь кандидата чи партії, які беруть участь у виборах, передбачене покарання у вигляді обмеження волі на термін до трьох років. У певних випадках ще й з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від одного до трьох років. При повторному порушенні термін зростає до від п’яти до семи років і теж із забороною.

За неправомірною вигодою розуміють кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (нині близько 65 гривень), що пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

Караються також особи, які прийняли цю неправомірну пропозицію, дали обіцянку або ж вчинили порушення задля отримання неправомірної вигоди. Такі люди можуть бути оштрафовані на близько 5100 грн. У гірших випадках – «нагороджені» дворічними виправними роботами або взагалі на два роки «оформити прописку» за ґратами.

Також закон забороняє здійснювати передвиборчу агітацію шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або ж надання безоплатно товарів. Виняток – товари з символікою політичної партії.

Це порушення карається обмеженням волі на термін від двох до чотирьох років, інколи із забороною обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від одного до трьох років. Якщо порушення вчинили повторно, то термін зростає до від п’яти до семи років і теж із забороною.

У законі прописані такі варіанти підкупу виборців:

голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше ніж один раз;голосування за конкретного кандидата на виборах;передача виборчого бюлетеня іншій особі;відмова від голосування за конкретних кандидатів від політичної партії.

А от способи реалізації цих порушень можуть бути різними. Існує три найвідоміших: сітки, карусель і гречкосійство. Наведемо приклади:

СІТКИ

Один із представників штабу певного кандидата чи партії наймає агітаторів, які вибирають сто осіб серед соціально незахищених верств населення, йдуть до них і запитують, чи готові ті підтримати їхнього кандидата/партію. Якщо так, то пропонують певну «допомогу». Дані про тих, хто готовий підтримати кандидата/партію, передають до місцевих органів соцзабезпечення, аби цим людям виплатили певну суму. Фактично це підкуп за державний кошт.

КАРУСЕЛЬ

Дуже популярна схема, яка часто використовувалась на останніх президентських виборах.
Суть цієї схеми досить проста: людині дають бюлетень із уже обраним кандидатом, а натомість вона повинна винести з місця для голосування свій порожній. За таку «послугу» виборець отримує гроші або іншу неправомірну вигоду. У порожньому бюлетені знову позначають необхідного кандидата і віддають наступній людині, яка натомість виносить свій незаповнений. І так по колу.

Прикладом цієї схеми може слугувати випадок у Броварах навесні 2019 року під час президентських виборів.

Після відвідин однієї з виборчих дільниць у приміщенні 10-ї школи, 44-річний чоловік незаконно виніс бюлетень. Це помітили члени ДВК, наздогнали порушника, однак він устиг бюлетень порвати. Чоловіка спіймали та згодом зобов’язали заплатити штраф.

ГРЕЧКОСІЙСТВО

Загальна назва для підкупу через надання виборцям певних товарів. Найчастіше це побутові набори першої необхідності, де присутня, зокрема, й гречка.

Насправді ж для підкупу можуть використовуватися не тільки конкретні товари. А й, наприклад, знижки, послуги, кредити тощо. Усе залежить від фантазії. І все це – підкуп виборців, який порушує закони України.

Найрезонанснішою справою про підкуп виборців стала «справа Білика». Розпочалася вона ще під час минулих місцевих виборів у 2015 році.

У Чернівцях вустудентському містечку спостерігачі помітили масове фотографування виборчих бюлетенів. У розмові з виборцями, які фотографували бюлетені, виявилося, що за голосування за конкретний номер партії їм пропонували від 300 до 450 гривень. Усі порушники голосували за партію «Рідне місто» та кандидата Ростислава Білика.

Як інформує «Суспільне», сам же Ростислав Білик вважає, що ці студенти були проплачені кандидатами-конкурентами.

І хоч по цій справі правоохоронці відкрили кримінальне провадження, фінального результату немає. Ростислав Білик досі працює викладачем у Чернівецькому університеті та є депутатом міської ради.

Фото – 24 Канал

Читайте також:

Імена і партії: хто від кого йде в депутати Броварської ОТГ. Частина I

Імена і партії: хто від кого йде в депутати Броварської ОТГ. Частина II

Імена і партії: хто від кого йде в депутати Броварської ОТГ. Частина III

12 кандидатів хочуть боротися за крісло голови Броварської ОТГ / міського голови

Джерело: Трибуна – Бровари