«Виборчі туристи»: у Броварах на місцевих виборах голосуватимуть жителі інших областей | Трибуна

image
9 Вересня 2020, 22:02
Поділитися:

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори на новій територіальній основі та за новим виборчим законодавством. Цього року українці вперше отримали змогу змінювати місце голосування на місцевих виборах, щоб голосувати не за місцем реєстрації, а фактичного проживання. У Броварах в останній тиждень цей процес особливо активізувався, хоча на рівні України активність наднизька. Виявили бажання змінити свою виборчу адресу, щоб голосувати на місцевих виборах у Броварах, понад 700 осіб – жителі Чернігівської, Житомирської, Вінницької та інших областей. І майже третина з них вказали одну й ту ж адресу, як місце фактичного проживання, – гуртожиток заводу будівельних конструкцій  на вул. Гагаріна, 12-А. 

Порівняно з президентськими чи парламентськими виборами, на місцевих виборах неможна тимчасово обрати інше місце для голосування. Зате українцям уперше дозволили його змінити: в липні цього року Верховна Рада «підредагувала» відповідні норми у Виборчому кодексі.

Тепер у заяві треба вказати лише адресу житла, за якою виборець проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою. При цьому надавати документи на підтвердження адреси проживання не потрібно  –  раніше Центральна виборча комісія скасувала таку вимогу. 

Від сьогодні в Броварах посилено карантинні обмеження, тож біля міської ради стоїть скринька, куди всі охочі змінити місце голосування вкидають заяви. Спеціалісти відділу ведення Державного реєстру виборців Броварської міськради їх відразу виймають та опрацьовують.

вибори 2020

вибори 2020вибори 2020

Журналісти «Трибуни» стали свідками, коли  молодий чоловік відразу опустив у скриньку 4 заяви.

вибори 2020вибори 2020

На запитання журналістів, чому він вкидає кілька заяв, а не лише свою, незнайомець відповів, що «лише доставляє» і «так потрібно» та додав, що безпосередньо він свою виборчу адресу змінив учора, і тепер голосуватиме за новою: Гагаріна, 12-А. Так як і ті, чиї заяви він «доставив».

вибори 2020вибори 2020

8 вересня журналісти стали свідками чималої черги охочих змінити виборчу адресу. Все б нічого, але переважна більшість у черзі, чоловіки як на підбір – однієї вікової категорії 30-40 років. Співпадіння? Можливо. Але є ще одне дивне «співпадіння»… Частина осіб, із якими журналістам вдалося поспілкуватися – мешканці Чернігівської області, які працюють у Броварах, і всі змінювали виборчу адресу на Гагаріна, 12-А, за якою розташований гуртожиток від заводу будівельних конструкцій.

вибори 2020вибори 2020

Охоронник у міськвиконкомі Сергій розповів, що з минулого четверга спостерігає дивну картину, коли одна людина кілька разів на день приводила групи чоловіків у кількості 5-10 осіб для зміни виборчої адреси. Із розмови з чоловіками в черзі Сергій дізнався, що хлопці працюють на заводі  будівельних конструкцій і хочуть змінити виборчу адресу на Гагаріна, 12-А. Відтак, планують обирати в Броварах голову Броварської ОТГ та депутатів, хоча при цьому народилися та проживають у містах та селах   різних областей. Сьогодні ж, повідомив охоронець, приходив у міськвиконком чоловік, у якого в пакеті було з десяток паспортів. Позаяк у відділ ведення Державного реєстру виборців від сьогодні не впускали, а охочі мали залишити заяви у скриньці, чоловік просто пішов геть.

Як повідомили у відділі ведення Державного реєстру виборців, серед усіх 749 осіб, які станом на 13 год 9 вересня змінили місце голосування, щонайменше 200 осіб змінили на адресу Гагаріна, 12-А. Ще частина голосуватиме з адрес у будинку 265, що на вул. Київська. Навіть були такі випадки, що на одне місце – квартиру – змінили свої адреси одночасно 10-15 осіб, кажуть у відділі. Також розповідають про випадки, коли людина взагалі не має місця реєстрації, а змінює її на одну з вище вказаних адрес.

Як зазначають у «Радіо Свобода», станом на 7 вересня українці змінюють місце голосування вдесятеро менш активно, ніж це було, наприклад, на минулих парламентських виборах. Як свідчать дані Державного реєстру виборців, наразі своїм правом змінити «виборчу адресу» скористалося у межах одного відсотка  українців, хоча серед них і значна частина внутрішньо переміщених осіб та «внутрішніх заробітчан». Експерти пояснюють це загальною тенденцією: в Україні виборці традиційно недооцінюють значення місцевих виборів та вплив обраної ними локальної влади на їхнє життя.

Судячи з того, що вже зараз відбувається в Броварах, обиратимуть голову Броварської ОТГ – міського голову та місцевих депутатів мешканці Чернігівської, Житомирської, Вінницької та інших областей. Хто «активізував» «внутрішніх заробітчан» – людей, які зареєстровані в невеликих містах та селах сусідніх областей і які перебралися в пошуках роботи до Броварів, – невідомо. Але зрозуміло одне: хтось серйозно зацікавлений «повалити» чинну місцеву владу і для цього не пошкодує ні коштів, ні найбрудніших способів.

Зауважимо, що сьогодні передостанній день, коли громадяни можуть змінити свою виборчу адресу за місцем фактичного проживання. Змінити її можна як онлан, так і офлайн.

Щоб змінити онлайн, для цього потрібний електронний цифровий підпис та доступ до мережі Інтернет. За добу 8 вересня надійшло в Бровари 42 онлайн-заяви.

Для зміни офлайн варто звернутись до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання. У Броварах цей відділ розташований на І поверсі міськвиконкому на вул. Гагаріна, 15.

При потребі за новим місцем особа може голосувати на всіх наступних виборах усіх рівнів. Однак можливість змінювати виборчу адресу призупинять на період від реєстрації кандидатів (на місцевих виборах – від 15 вересня) і до завершення голосування (20 год 25 жовтня), щоб «виборчі туристи» не змінювали «виборчу адресу» масово в інтересах певного кандидата.

А поки що шлях «виборчим туристам» відкритий до 24 год 10 вересня.

Фото – авторки та Антона Ракова

Читайте також:  Із 5 вересня стартував виборчий процес місцевих виборів – ЦВК

 

Перегляди публікації: 91

Джерело: Трибуна – Бровари