ВУКГ: працюємо стабільно

image
20 Травня 2022, 17:49
Поділитися:

Незважаючи на війну в країні, комунальне господарство Бориспільської громади продовжує працювати. Усі послуги надаються вчасно. Як цього вдалось досягти, та з якими проблемами стикнулись комунальники з початком війни, «Вістям» розповів директор КП «ВУКГ» Микола Корніяка.

ВУКГ:  працюємо  стабільно

— Як зараз працює підприємство?
— Стабільно. Лише в перші два дні після початку вторгнення ми не працювали. Усі були налякані, ніхто не розумів, що буде завтра чи післязавтра. Нам потрібен був час, аби адаптуватись до нових умов. І вже на третій день люди вийшли на роботу. В першу чергу ми відновили вивіз сміття, потім усі інші види робіт. Звісно, все це відбувалось з урахуванням умов військового часу.
— Чи були проблеми з працівниками? Адже багато людей виїхало з міста.
— Лише невеликий відсоток працівників виїхали, це не було критичним для нашої роботи. Для виконання основних завдань — вивезення ТПВ чи дотримання благоустрою — персоналу було достатньо.
— Гаряча лінія працювала?
— Так, причому безперебійно. У перші тижні ми навіть збільшували кількість працівників, адже дзвінків було багато. Були в нас і проблеми зі зв’язком. Особливо коли почались прильоти у Києві, іноді це призводило до пошкоджень ліній. Тоді підприємство переходило з IP-телефонії на мобільний та звичайний провідний зв’язок. Була налагоджена пряма комунікація з адміністрацією міста, військовою адміністрацією, тому люди оперативно отримували відповіді на всі свої запитання та звернення.
— Усі комунальні підприємства міста залучалися до роботи по зведенню фортифікаційних споруд. Наскільки це було важко?
— У перші дні ми навіть ночували тут, адже не було можливості навіть просто заїхати додому. Скажу так: те, що ми зробили за три тижні, я не впевнений, що встигли б зробити навіть за півроку мирного часу. Працівники підприємства самовіддано працювали для захисту громади. Ніхто не зважав на робочий графік, іноді людей навіть доводилось примусово відправляти додому, аби вони хоч трохи перепочили.
— Зараз частину фортифікацій, особливо в центрі міста, розбирають. Ви також берете в цьому участь?
— Так, зараз ми фактично розбираємо те, що робили майже три місяці тому. Але ми не вивозимо нікуди ні блоки, ні протитанкові їжаки. Все це складається десь поряд, щоб за потреби швидко відновити.
— Як іде робота з благоустрою міста?
— Незважаючи на війну, ми розпочали роботи. Після дощів та потепління розпочався інтенсивний ріст трави. Ми вже по третьому колу її косимо. Приділяємо увагу парковим зонам, особливо Книшовому меморіально-парковому комплексу. Там є система поливу. Зараз із працівниками водоканалу відновлюємо її роботу, щоб забезпечувати постійний полив трави. За комплексом також закріплена постійна техніка та працівники. Додам, що за зиму Книшовий комплекс серйозно постраждав від дій вандалів: майже на всіх ліхтарях освітлення відсутні металеві кришки, розбито 16 плафонів. Ми їх демонтували, та оперативно відновити, на жаль, не можемо. Не через фінанси. Через війну купити нові немає де — не всі постачальники відновили роботу.

ВУКГ:  працюємо  стабільно

— Колись ви стверджували, що для якісного догляду за зеленими зонами необхідно облаштовувати системи автоматичного поливу. Чи ведеться робота в цьому напрямку?
— Ми досі робимо це за допомогою поливальних машин. Це неефективно та економічно недоцільно, особливо зважаючи на ціни на пальне. Як би дорого не коштувало встановлення системи автоматичного поливу, воно дуже швидко окупиться. Тому я й надалі буду наполягати на проектуванні таких систем. Коли минулого року велись попередні проектні роботи з реконструкції парку, я написав у технічних умовах про обов’язковість системи автоматичного поливу. Без неї це буде не парк, а місце з деревами, але без трави. Якщо ми хочемо гарні та сучасні зелені зони, треба змінювати підходи до їх утримання та догляду.
Згадаймо Маріуполь та його парки. За парком розміром із наш було закріплено 14 людей із технікою. Там навіть спеціальна машина їздила плитку мила.
— До речі, якщо ми вже згадали про пальне, чи впливає паливна криза на роботу вашого підприємства?
— Це вже не криза, а катастрофа. Паливо для нас — проблема номер один. Зараз у нас є певний запас, але він скоро закінчиться. Ми вже зупинили частину тракторної техніки, а людей відправили в планові відпустки. Через це руйнуються плани з розчищення стихійних сміттєзвалищ на околицях міста та в старостинських округах. Доведеться цю роботу відкласти до перемоги.
— Чи вплине здорожчання палива на вартість послуг із вивезення сміття?
— Хоч це і боляче, ми вже розглядаємо можливість підняття тарифу на вивезення ТПВ відповідно до збільшення цін на пальне. Адже сказати, що ми зараз працюємо «в нуль» — дуже прикрасити стан справ. В послугу закладена вартість дизельного пального 24 грн. Ціни на АЗС бачили всі … Ми підготували нові розрахунки та передали їх в управління житлово-комунального господарства. Подивимось, якою буде реакція. Можливо, управління знайде альтернативний вихід із ситуації. Я розумію, що зараз чимало людей лишилося без роботи, для них на першому місці будуть стояти продукти харчування, а не сплата за комунальні послуги.
Сьогодні усі опинились у вкрай скрутній ситуації, але й ми також. Дебіторська заборгованість за вивіз ТПВ збільшилася в рази.
Хочу звернутися до всіх мешканців нашої громади. Платіть за комунальні послуги. Хоча б по 10%, але регулярно. Ви цим дуже підтримаєте комунальні підприємства. Адже ми нікуди не зникли, ми продовжуємо працювати та надавати вам послуги. Сміття вивозиться, вода тече, каналізація працює. А за цим усім стоїть повсякденна праця людей, яким теж необхідно платити заробітну плату.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама