«Вторма», до побачення? «Лісовий» та «Зелений» квартали шукають нову фірму для вивезення відсортованого сміття

image
24 Червня 2019, 23:14
Поділитися:

ТОВ «Вторма ЮА» та ТОВ «Житло уют сервіс» не зійшлися в ціні на вивезення  вторсировини і попрощалися. А ціна питання – 500 грн за одну сітку відсортованого сміття.  4 роки поспіль «Вторма» власним коштом вивозила, частково переробляла вторсировину, яку збирали мешканці 12 будинків «Лісового» та «Зеленого» кварталів, та нещодавно змінила умови надання послуги – зробила її платною.  Обслуговуюча  організація кварталів відмовилися сплачувати за надання цієї послуги і не особливо налаштована продовжувати таке сортування. Самі ж мешканці  не проти роздільного збору  вторсировини, однак платити за це не бажають. Як планує вирішити цю проблему обслуговуюча організація,  з’ясовували журналісти «Трибуни».

ПП «Бровари-Вторма» було першим підприємством, яке  взялося зменшити у місті кількість сміття за рахунок сортування окремої сировини та подальшої її переробки. Понад 10 років «Вторма» закуповує/ безкоштовно збирає у населення відходи, сортує їх, частково переробляє, продає вторсировину і навіть виготовляє гранули, з яких потім роблять плівку. У «Втормі» вказують, що в такий спосіб хоча б трішки  вирішують  проблему переповненості полігону «Десна-2». Наразі філії ТОВ «Вторма ЮА» є не лише в Броварах, а і в Білій Церкві, Чернігові, Ніжині, Херсоні, Прилуках, Львові, Миколаєві та Одесі. Сьогодні підприємство підтримує програми зі збереження екології та навколишнього середовища, проводить освітні заходи в навчальних закладах та благодійні програми.

На сьогодні «Вторма» має по місту близько 50 сіток для сортування вторинної сировини: на одному майданчику розміщуються контейнери окремо для скла, паперу, пластику і плівки. Ще зовсім нещодавно таких сіток у місті було 100, та  обслуговуюча організація «Лісового» і «Зеленого» кварталів –ТОВ «Житло уют сервіс», – а також інших кілька ЖЕКів відмовилися співпрацювати із «Втормою». Так, із 15 травня «Вторма» прийняла рішення змінити надання послуг із розподільного збору сміття – зробити їх платними. За вивіз вторинної сировини, зібраної на території ОСББ, «Вторма» просить оплату 500 грн за одну сітку (5 м.куб.). Охочим пропонують придбати у власність контейнер для роздільного збору (5 м3) за 10 тис.грн за одиницю.

Однак обслуговуюча організація «Зеленого» та «Лісового» кварталів відмовилися від надання платних послуг. Директор ТОВ «Житло уют сервіс» Олександр Голубовський запевняє: від сортування не відмовляються, але не бажають сплачувати монополісту з вивезення лише вторсировини півтисячі гривень за одну сітку, адже «Вторма» заробляла на їхньому смітті. «Чотири роки стояли 30 їхніх сіток, все було нормально. Чому зараз ми маємо платити?Це позначиться на тарифах у платіжках людей», – каже Олександр Голубовський.

Своє рішення у «Втормі» пояснюють   

загальним зростанням цін на паливно-мастильні матеріали, енергетичні носії;
зростанням тарифів на збір та вивезення ТПВ для підприємств;
відсутністю механізму надання дотацій від місцевої влади на збирання і транспортування відходів, що можуть бути переробленими;
збільшенням у місті контейнерів для роздільного збору «безкоштовних» побутових відходів споживачів, які потребують остаточної утилізації на сміттєзвалищі чи сміттєспалювальному заводі (до 40% відходів або полімерної сировини, яка в Україні не переробляється);
стрімкого зниження вартості вторинної сировини на внутрішньому ринку, тощо.

Мешканці «Лісового» та «Зеленого» кварталів сортувати сміття не проти, однак проти за нього сплачувати. Свою відмову аргументують тим, що «Втормі» безкоштовно віддають уже відсортовану вторинну сировину. При цьому фірма забирає не всі відходи.

У ТОВ «Житло уют сервіс» кажуть, що намагалися знайти компроміс із керівництвом «Вторми», однак до спільного знаменника так і не дійшли. «Наразі ми шукаємо іншу організацію, яка погодиться безкоштовно вивозити відсортоване сміття, а ми безкоштовно надамо їм нашу прибудинкову територію для виставлення сіток, – каже Олександр Голубовський. Вразі, якщо не знайдемо таку організацію, закупимо сітки і самі вивозитимемо відходи на пункти прийому. У нас є трактор і причеп». Однак заробляти на сортуванні сміття у ЖЕКу не планують: кажуть, мало сміття, і сподіваються, що фірму до 5 липня все ж знайдуть. Наразі ТОВ «Вторма ЮА» свої сітки для розподільного збору вторсировини  з території «Лісового» та «Зеленого» кварталів вивезло. Поки що мешканцям 12 будинків двох кварталів  директор «Житло уют сервіс» пропонує скидати все сміття в один контейнер. Вивозом твердих побутових відходів у будинках ТОВ «Житло уют сервіс» займається ТОВ «Еколайн-Бровари», де за цю послугу мешканці сплачують 108 грн/ куб.м (із ПДВ).

Загалом, сортуванням сміття у своїх кварталах у «Житло уют сервіс» особливо не переймаються і вважають це не нагальною проблемою, порівняно з відсутністю у багатоповерхівках  водопостачання та зупинкою ліфтів (якщо таке станеться). І у сортуванні сміття «кивають» на місто, де роками про це лише говорять, однак сміттєва проблема залишається на тому ж високому рівні.

Нагадаємо, 12 березня 2018 р. у Броварах відбувся третій за останні 5 років конкурс на визначення переможця із вивезення сміття. Згідно з конкурсними умовами, найбільшу  кількість балів – 53, набрало ТОВ «Селтік ТБО», яке і визнано переможцем. Фірма запропонувала за вивезення твердих побутових відходів  74, 78 грн/ куб. м із ПДВ та  89, 74 грн/куб. м із ПДВ – за габаритне сміття.

У квітні 2019 р. виконком затвердив нові тарифи на послуги з вивезення побутових відходів для ТОВ «Селтік ТБО». Наразі тариф за вивезення твердих побутових відходів складає 115,20 грн/ куб. м, за габаритне сміття – 131,63 грн/куб.м.

Зауважимо, що попередні два перевізники – «Комунтранс-Бровари» та «Амуссон Киїів» – своїх  інвестиційних зобов’язань не виконали. Свою інвестиційну  програму ТОВ «Селтік ТБО», а саме – придбання 3 сміттєвозів на 220 тис. грн  та оцинкованих  контейнерів на 100 тис. грн  підприємство планує реалізувати протягом 5 років. І цього разу за не виконання своїх зобов’язань перевізнику сміття штрафних санкцій не передбачено. При тому, що полігон «Десна-2» на межі закриття, в інвестиційній  програмі – ні слова і про будівництво сортувальної лінії.

Головне фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари