Вступна кампанія-2019: прийом заяв абітурієнтів завершується 22 липня

image
19 Липня 2019, 19:22
Поділитися:

За даними міністерства освіти і науки, станом на 18 липня вступники до вишів подали 1 млн 110 тис. заяв, з яких 727 тис. – електронних, а 383 тис. – у паперовій формі. Найчастіше абітурієнти обирають «Право» (77,5 тис. заяв), «Філологію» (65,7), «Менеджмент» (51,3), «Середню освіту» (46) та «Комп’ютерні науки» (36,3).

Наразі вступники вже зареєстрували та активували 162 тис. електронних кабінетів, що на 11,5 тис. більше, ніж у такий самий період минулого року. У кабінети завантажили 157 тис. фото та 156 тис. додатків до документа про освіту.

«Хочу звернути увагу вступників: наразі в 5 тисячах зареєстрованих електронних заявах встановлено статус «Потребує уточнення». Цей статус означає, що заяву прийнято до розгляду вишем, але вона потребує уточнення, оскільки є некоректні дані. Якщо у вступника виникають запитання, яка саме інформація потребує уточнення, то йому треба звернутися до приймальної комісії закладу. Її дані наведені в конкурсній пропозиції», – наголосила під час брифінгу для журналістів директор ДП «Інфоресурс» Оксана Бєлік.

Вона окремо зазначила, що зараз вступники досить часто звертаються на гарячу лінію з проблемою, коли їхні батьки чи навіть бабусі реєструють замість них електронні кабінети та подають заяви на бюджет на власний розсуд. Як наслідок, після реєстрації пріоритетної заяви у ВНЗ,  абітурієнти не можуть потім змінити вибір, а, отже, вступити до омріяного вишу.

Гендиректор директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров нагадав, що реєстрація заяв вступників завершується о 18-й годині 22 липня.

Аби уникнути ажіотажу в останній день чи годину прийому, фахівці радять звернутись із заявою заздалегідь, не затягувати з вибором до останнього дня: «Оскільки кожна заява проходить перевірку в приймальній комісії, і час від часу треба відповідати на якісь запитання, якщо вони виникають. Треба час, щоб дати на них відповідь, уточнити інформацію і ухвалити рішення про допуск до конкурсу. Тому прохання вже приймати рішення і подавати документи», – зазначив Олег Шаров.

Нагадаємо, на сайті МОН опубліковано рейтинг вступників, які беруть участь у широкому конкурсі (на бакалавра та магістра медичного, фармацевтичного й ветеринарного спрямування, магістра «Права» та «Міжнародного права»). Переглянути його можна в розділі «Вступна кампанія 2019» «Широкий конкурс 2019».

Також на YouTube-каналі та Facebook-сторінці МОН доступне відео з докладним поясненням того, як працює алгоритм адресного розміщення держзамовлення.

Головне фото  з Інтернету

Джерело: Трибуна Бровари