Вступають в дію нові тарифи

image
27 Грудня 2020, 21:50
Поділитися:

Вишгородське міське комунальне підприємство «Водоканал» повідомляє, що з 01 січня 2021 року вступають в дію нові тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для фізичних та юридичних осіб, встановлені рішенням виконавчого комітету Вишгородської міської ради № 377 від 17 грудня 2020 року в наступних розмірах:
централізоване водопостачання — 15.56 грн/м³ (з ПДВ);
централізоване водовідведення — 18,49 грн/м³ (з ПДВ)
Разом: 34,05 грн/м.³
Тарифи будуть застосовуватись для споживачів, які перейшли на нову модель договірних відносин у 2020 році.
Основними чинниками, що вплинули на перегляд фактичної собівартості послуг водопостачання та водовідведення, є:
збільшення прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 грудня 2020;

збільшення обсягів реалізації послуг водопостачання та водовідведення;збільшення витрат, пов’язаних зі сплатою обов’язкових зборів та платежів;збільшення витрат на послуги з охорони водопровідної насосної станції;зменшення витрат на електроенергію;зменшення витрат на дослідження якості води;збільшення витрат на матеріали для проведення ремонтів внаслідок зростання їх ціни;збільшення витрат на послуги сторонніх організацій;збільшення амортизаційних витрат.
Разом з тим, із веденням в дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 2189-VIII від 09.11.2017 р. (далі Закон) передбачений вид оплати — плата за абонентське обслуговування за індивідуальним договором (нова модель договору).
Відповідно до Закону, плата за абонентське обслуговування — це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягів спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги.
До складу витрат підприємства з абонентського обслуговування враховано:
— витрати на заробітну плату працівників відділу збуту підприємства, витрати інформаційного характеру, витрати на обслуговування офісної техніки та устаткування, витрати на програмне забезпечення, друк платіжних рахунків, оплата послуг банку за переказ платежів відповідної комунальної послуги;
— інші експлуатаційні витрати.
При формуванні тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», не передбачені витрати на абонентське обслуговування.
З огляду на вище викладене, плата за абонентське обслуговування нараховується всім споживачам, з якими укладено індивідуальні договори, — населенню, юридичним особам, фізичним особам-підприємцям та бюджетним установам.
Абонентська плата сплачується незалежно від користування послугою. Навіть, якщо абонент місяць не користувався водою, то рахунок за воду прийде з нульовими показниками, а абонплату доведеться сплатити.

Continue Reading

Джерело: Газета Вишгород