Вступ до вишів «на бюджет» та «контракт» відмінять. Чим його замінять?

Вступ до вишів «на бюджет» та «контракт» відмінять. Чим його замінять?
8 Червня 2024, 13:55
Поділитися:

До вступної кампанії у виші залишилося менше двох місяців, а у Верховній Раді України чекає другого читання та остаточного ухвалення освітній законопроект № 10399, що стосується фінансування вищої освіти: «Закон про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам». Його прийняття, серед іншого, означатиме скасування вступу на бюджетні місця. Чим пропонують замінити стару систему та як працюватиме нова, читайте далі. 

Замість «бюджету» — гранти

Вступникам цього року можна не хвилюватися, для них усе має залишитися по-старому, адже навіть якщо закон проголосують у парламенті до початку вступної кампанії, змінити нормативні документи та акти законодавці не встигнуть. А от у наступному році, імовірно, нова система вже працюватиме. 

Для тих, хто планував навчатися власним або спонсорським коштом, нічого не зміниться. Але що робити тим, хто не має коштів на навчання та претендував на бюджетні місця? 

Для початку, майбутній вступник має подолати прохідний бал, без якого про навчання можна забути. Якщо це вдалося і набрано до 140 балів, вступника очікує лише контрактна форма навчання — у тих вишах, де він проходить за конкурсом. Можна спробувати податися на спеціальності, на які буде державне або регіональне замовлення, тобто ключові спеціальності, які мають особливе значення для держави і фахівців із яких бракує в конкретних регіонах. Але зробити це буде надзвичайно складно — адже спеціальностей таких буде дуже мало, а бажаючих достатньо. Обсяг держзамовлення встановлюватиметься щорічно Міністерством економіки України відповідно до потреб держави. Орієнтовно це будуть місця для майбутніх учителів, медпрацівників, військових, енергетиків, машинобудівельників, інженерів, науковців (точні науки: математика, фізика, хімія), технологів, архітекторів та будівельників, аграріїв, транспортників, фахівців з безпеки. Саме цим спеціальностям у попередні роки держава надавала особливу підтримку. 

Якщо вступнику вдасться набрати 150–159 балів із двох предметів, він після запуску реформи отримає грант 15 тис. грн на навчання. Нині саме стільки потрібно, щоб узяти участь у конкурсі на навчання за такими популярними спеціальностями, як право, міжнародні відносини, медичні спеціальності, публічне управління та адміністрування тощо.  

Дві оцінки по 160–169 балів дають право розраховувати на 22,5 тис. грн гранту; від 170 балів — 30 тис. грн, від 180 — 37,5 тис. грн. Талановиті учні, які наберуть з двох предметів 190–194 бали, отримають від держави 45 тис. грн, більше 195 балів — 50 тис. грн.

Саме такі вступники за старою системою могли розраховувати на вступ «на бюджет».

За державним замовленням — три роки відпрацювання за професією

Автори освітньої реформи та ініціатори змін у фінансуванні здобуття вищої освіти вважають, що це суттєво розширить вибір майбутніх вступників, які зможуть обирати заклад у залежності від своїх потреб та можливостей.

Але не обійшлося і без «підводних каменів». Так, якщо вступник навчатиметься за державним та регіональним замовленням, тобто безкоштовно, він повинен буде відпрацювати за професією 3 роки. При вступі такі абітурієнти підписуватимуть контракт про працевлаштування. Погодитися на запропоновану вакансію та укласти договір з роботодавцем доведеться не пізніше, ніж за шість місяців до кінця навчання. Студент може почати працювати й раніше, ще під час навчання — звісно, якщо це не має негативного впливу на опанування предметів. Але при цьому треба пам’ятати, що у відпрацювання зарахується лише робота після закінчення бакалаврату. 

Законодавці передбачили і можливість відмови від першого робочого місця (тобто від відпрацювання за професією). Це можливо після проходження половини терміну навчання і при цьому безкоштовне навчання буде скасоване, далі доведеться платити. Але є і приємний момент — повертати гроші за попередні роки навчання не потрібно. 

Освітні гранти покриють не всю вартість навчання

У випадку отримання освітнього гранту за бали абітурієнт сам вирішуватиме, як його використати. Враховуючи вартість навчання у українських вишах, грант навряд чи покриє його повністю. Ціни на навчання не найпрестижнішим професіям уже сьогодні стартують від 30 тис. грн, а через рік, коли закон проголосують та він увійде в силу, вони можуть збільшитися. Таким чином, у випадку отримання найменшого гранту (15 тис. грн за 150-159 балів) за навчання майже половину коштів треба буде доплатити з власної кишені. Немає коштів ні у студента, ні у батьків — можна взяти освітній кредит, які банки надаватимуть під 3-5% річних на строк до 15 років. 

У той же час, максимальна сума гранту відчинить для вступника двері майже усіх вишів. Тут можливі варіанти навчання і без доплат із власної кишені або мінімальної доплати, якщо мова йде про найпрестижніші спеціальності у найкращих вишах країни. 

Передбачається, що суми грантів будуть індексуватися протягом терміну навчання. Відраховані студенти втратять шанс на подальше здобуття освіти за грантові кошти, але відшкодовувати вже використані грантові кошти не потрібно. 

У підсумку

Все викладене у матеріалі на сьогодні є лише планами. Але освітня реформа потроху впроваджується, тому рано чи пізно зміни у фінансуванні здобуття вищої освіти таки відбудуться. Тому вже зараз майбутні випускники мають оцінити свої сили та подумати, де навчатися — в Україні за грантові кошти, чи в закордонних вишах, багато з яких нині вводять пільги на навчання для українських студентів або й взагалі пропонують здобувати освіту безкоштовно.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама