Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом: розпізнати та запобігти

image
14 Листопада 2023, 12:47
Поділитися:

14 листопада увагу всього світу зосереджено на питаннях діагностики та запобігання цукровому діабету, адже це Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.Про це інформують у Міністерстві охорони здоров’я України.

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну чи організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. 

Понад 1 000 000 людей передчасно помирає в Європі через цукровий діабет 2 типу.

Гірка хвороба із солодкою назвою є основною причиною ниркової недостатності, значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації та є причиною 1% випадків сліпоти. У людей, які страждають на цукровий діабет, у 2-3 рази вищий ризик розвитку інфаркту та інсульту.

Окрім того, що цукровий діабет поширена проблема – в Україні він посідає 3-тє місце за поширеністю після серцево-судинних хвороб та онкології, його перебіг часто є безсимптомним, що дуже ускладнює  діагностику та лікування.

Визначте свій індивідуальний ризик цукрового діабету 2-го типу за допомогою онлайн-тесту Центру громадського здоров’я за посиланням https://diabetes.phc.org.ua/  та порадьтеся з лікарем про подальшу діагностику, якщо ви в групі ризику!

У зоні ризику є люди:

  • із надлишковою вагою;
  • 45 років і старше;
  • мають сімейний анамнез діабету чи серцевих захворювань;
  • мають високий кров’яний тиск;
  • ведуть малорухливий спосіб життя.

Як запобігти?

  1. Досягти нормальної ваги тіла/ підтримувати її.
  2. Фізична активність не менше 150 хвилин на тиждень.
  3. Здорове харчування, менше цукру та насичених жирів.
  4. Не курити та не зловживати алкоголем.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація