Врятувати неможливо? Що чекає хворі ялини в міському парку

image
9 Серпня 2023, 17:36
Поділитися:

Однією з найболючіших проблем Борисполя у своєму нещодавньому дописі назвав стан хвойних дерев у місті міський голова Володимир Борисенко. 

За його словами, 20 хвойних, в тому числі минулої зими висаджені вже дорослі ялини, хворіють. Догляд за ними та лікування здійснюється силами КП «Виробниче управління комунального господарства» із залученням «профільних фахівців». 

Міський голова зазначив, що деревам допомагають вижити: лікують, обробляють від шкідників, вносять добрива під кореневу систему, закладають таблетки в грунт від шкідників, чистять ялини від сухої хвої. Втім, зауважує він, жодних гарантій фахівці, що обслуговують дерева, не дають і врятувати деякі з них неможливо. 

Винуватцем жалюгідного стану дерев Володимир Борисенко назвав павутинного кліща, до появи якого, в свою чергу, призводить сухе повітря. 

«Чесно кажемо вам, що всіх їх врятувати не вдасться. Маємо прийняти те, що деякі з дерев доведеться видалити», — зазначив міський голова. 

Нагадаємо, у червні на прохання «Вістей» ялини в центрі міста обстежив фахівець та експерт з фітопатології хвойних рослин науково-дослідного центру «Зелена Клініка» Дмитро Радюк. Він обстежив ялини на вул. Героїв Небесної Сотні (біля будівлі колишнього райуправління освіти, де зараз знаходиться міськрайонний суд), біля Бориспільської РДА та міської ради, а також ялини в парку, в тому числі минулого року пересаджені крупноміри.

За словами Дмитра Радюка, у найтяжчому стані перебувають ялини на вул. Героїв Небесної Сотні — вони вражені грибковою хворобою. Хоча, на думку фахівця, їм варто було б дати шанс — почекати до весни і, в залежності від того, чи дадуть вони приріст, здійснити кронову обробку дерев. Ялини біля міської ради, на думку експерта, страждають від кліща, а ялини біля РДА теж вразило грибкове захворювання — щоправда, іншого типу, аніж ялини біля суду. Оглянувши нещодавно висаджені ялини в парку, фахівець зробив висновок про поганий догляд та, можливо, незадовільний посадковий матеріал дерев. За його словами, дерева мають всі ознаки проблем із кореневою системою, і деякі з них дійсно вже «не жильці». Крім того, слабка коренева система призводить до більш частішого ураження хворобами. Взагалі ж, на думку фахівця, пересадки крупномірів хвойних є авантюрною та ризикованою справою. Більш детально висновки обстеження можна прочитати в матеріалі «Вістей» за назвою «Хто врятує бориспільські ялини?», який вийшов 22 червня цього року: https://i-visti.com/news/13318-hto-vryatuye-borisplsk-yalini.html

Вже 3 липня відбулося засідання виконавчого комітету Бориспільської міської ради, на якому було прийнято рішення видалити ялини (кількістю 7 одиниць) на вул. Героїв Небесної Сотні. 7 липня ялини зрубали. 

Хто обстежував дерева в Борисполі на цьому тижні, «Вісті» запитали у керівниці дільниці зеленого господарства КП «ВУКГ» Ольги Клименко. Вона повідомила, що до обстеження залучили сторонніх фахівців із приватної компанії, яка займається хімобробкою рослин. Назва компанії та імена спеціалістів їй невідомі, адже запрошував їх сам міський голова, а ВУКГ лише надало допомогу технікою та водою. За словами Ольги Клименко, фахівцями були оглянуті ялини біля міської ради та ялини в парку. Перед лікуванням з них повністю обібрали всі шишки, щоб дерева не витрачали зайві сили на формування насіння і змогли боротися з хворобою. Ялини обробили акарицидами (отрутохімікати для знищення кліщів), фунгіцидами (протигрибковими препаратами), стимуляторами росту та внесли добрива. Повторна обробка буде здійснена через 10 днів. 

«Ми й раніше здійснювали постійний нагляд та лікування хвойних дерев у місті. Щоправда, фітопатолога у нас у штаті немає, тому здійснювали лише лікування акарицидами. Звичайно, був і достатній полив дерев, і підживлення. Останній раз обробляли хвойні у травні. Звісно, не такими величезними дозами хімікатів, як залучені фахівці. 

За моїми власними спостереженням, це проблема всієї України — останні років 5-6 масово хворіють хвойні дерева, особливо віком старше 20 років. Впливає і зміна клімату, і пов’язана з нею нестача вологи, і нові хвороби, що дуже швидко вражають дерево — ялини на вул. Героїв Небесної Сотні взагалі «пропали» за зиму. Сподіваюся, що вдасться врятувати якщо не всі, то більшість хвойних у центрі міста. Щодо Книшового меморіально-паркового комплексу, то там хвойні поки здорові», — зазначила Ольга Клименко.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама