«Врятувати» КП «Броваритепловодоенергія» та «зарізати» озеленення міста – підсумки комунальної комісії

image
13 Вересня 2019, 19:30
Поділитися:

10 вересня відбулося засідання комісії з питань комунальної власності, ЖКГ та благоустрою. В очікуванні опалювального сезону найбільше уваги було приділено КП «Броваритепловоенергія». Скільки обійдеться місту підготуватися до опалювального сезону, які об’єкти ЖКГ, культури та спорту профінансують у найближчий час та чому знову зекономили на озелененні – читайте у матеріалі.

Одним із перших питань депутати розглянули прийняття в комунальну власність територіальної громади  м. Бровари плаваючої аераційної установки OASEAirFLo потужністю 1,5 кВт та вартістю 169 081,41 грн із комплектами підсвічування LunAgyaPowerLedта і ProfiluxGardenLed вартістю 60 058,0 грн. Мова йде про «плаваючий фонтан» із підсвічуванням, який мав бути урочисто відкритий під час святкування Івана Купала в парку «Перемога», але запустили його трохи згодом. З того часу «фонтан», який насправді виявився аераційною установкою (тобто, пристроєм для насичення води киснем) фактично не експлуатувався. Але присутній на комісії представник КП «Бровари-Благоустрій» запевнив, що після передачі на баланс підприємства аераційна установка буде експлуатуватися.

Члени комісії розглянули значний перелік комунального майна, який підлягає списанню. Зокрема КП «Бровари-Благоустрій» подало на списання 4 автобуси, КП «ЖЕК-2» – 2 мотокоси та 23 контейнери для побутових відходів, ЗОШ № 1 – окремо розташовану будівлю під кабінет біології 1963 року забудови. Але найдовший перелік майна, у тому числі вартісного, на списання надало КП «Оздоровчо-реабілітаційний центр» – усього 25 пунктів. Керівники комунальних підприємств та освітніх установ відповіли на запитання депутатів та надали пояснення щодо причин списання непридатного до експлуатації майна. Повний перелік майна на списання можна переглянути ТУТ. 

Незвичним питанням, які розглянули депутати, було списання безнадійної дебіторської заборгованості перед КП «Броваритепловоенергія» на значну суму – 4 315,711 тис.грн (у цінах 2010 року).  Це заборгованість КП «Бровариводоканал», яка виникла протягом 2008-2010 років за послуги теплопостачання та підкачки холодної води. Як пояснив присутнім директор КП «Броварителоводоенергія» Василь Андрєєв, заборгованість безнадійна, позаяк із січня 2011 року КП «Бровариводоканал» не має на балансі майна, працівників і не здійснює жодних господарських операцій.  Тобто, комунальне підприємство повністю припинило свою діяльність, але до цього часу не ліквідовано. Хоча, відповідно до рішення міської ради від 18.08.2011р. «Про надання згоди на початок процедури порушення справи про банкрутство щодо КП «Бровариводоканал», процедура банкрутства КП розпочата, але до цього часу не закінчена. На жаль, керівник КП «Броваритепловоенергія» не зміг відповісти на запитання присутніх на комісії: за яких обставин виникла настільки велика безнадійна заборгованість, адже пройшло багато часу.  Та депутати погодились із тим, що стягнути борги справді неможливо і надали дозвіл на списання безнадійної заборгованості.

Традиційно «великим» блоком питань були зміни в програми УБЖКГІТ. Заступниця начальниці УБЖКГІТ Оксана Семеник доповіла про наступні зміни в основній програмі з будівництва, капремонту об’єктів житлового фонду та благоустрою:

800,0 тис.грн виділено на заміну вікон у під’їздах житлового будинку на бульв. Незалежності, 10.
2000,0 тис.грн – на завершення капремонту вул. Київської (ділянці від Порошинки до вул. Лісова) – благоустрою (озеленення) та встановлення огорожі.
4350,0 тис.грн – на будівництво тротуарів. Зокрема, 3000,0 тис.грн – на будівництво тротуару на вул. Я. Мудрого (від вул. Грушевського до Розвилки), 250 тис.грн – на добудову тротуару на вул. Шевченка, 170 тис.грн – на добудову тротуару на вул. Бандери, тощо.
3030,0 тис.грн на капремонт внутрішньобудинкових проїздів та тротуарів. Зокрема, 2300,0 тис. грн – на коригування проєкту, який дозволив капремонт проїзду вздовж будинку на бульв. Незалежності, 6-Б. А також на проєктування капремонтів цілої низки дворів: вул. Київська, 300-Б, 300-В, В. Великого, 4 і 8, М. Лагунової, 17, 19, Героїв УПА, 1,3, Лагунової 9 – вул. Київська, 300.
200,0 тис.грн буде спрямовано на проєктування зони відпочинку (озеленення, благоустрою) двох дворів: на бульв. Незалежності, 12 і С. Петлюри, 17-А.
1400,0 тис.грн виділено на придбання матеріалів на великий обсяг ремонтних робіт, який проводить КП «Бровари-Благоустрій» до Дня міста.
20,0 тис.грн – на матеріали для ремонтів водозабірних колонок у дворах.
1000,0 тис.грн – на капремонт частини МКЦ «Прометей» під вільний простір для комунального закладу «ТепЛиця».
2287,0 тис.грн – на завершення будівництва стадіону в парку «Перемога» (це вже кінцева сума, яку місто винне за будівництво цього об’єкту). Позаяк терміни здачі в експлуатацію стадіону хвилюють багатьох, присутня чиновниця запевнила депутатів, що «технагляд управління майже весь робочий час перебуває на об’єкті та сподівається на здачу об’єкта у визначений термін».

Також чиновниця пояснила, що цей перелік на фінансування –найнеобхідніше, але чи вистачить на усе коштів – невідомо.

На жаль, ця комісія не стала виключенням у загальній тенденції: з Програми розвитку та збереження зелених зон у м. Бровари були виключені наступні заходи в зв’язку з відсутністю фінансування на 2019 рік:

інвентаризація та паспортизація парків, скверів, зелених насаджень.
Озеленення території на вул. Кобилянської Ольги на території ІV житлового району.
Дезінсекція на території парку «Приозерний» (боротьба з кліщами).
Впровадження акції «Подарував життя – посади дерево» – тематичні алеї на території парків «Перемога» та «Приозерний».

Таким чином загальна сума на озеленення на 2019 рік складатиме 3 154,0 тис.грн  (з якої 2 150,0 тис.грн –  утримання газону на вул. Київській).

Традиційна програма фінансової підтримки комунальних підприємств на цій комісії була дуже суттєвою. КП «ЖЕК-2,3,4» отримали по 100,0 тис.грн на поточний благоустрій закріплених територій, КП «ЖЕК-1» – 300,0 тис.грн. Нагадаємо, на минулій сесії КП «ЖЕК-5» уже отримав 300,0 тис.грн по цій програмі на капремонт дворів на вул. Короленка, 61, 61-А і 63.

Але набагато більше коштів просило та їх отримало КП  «Броваритепловодоенергія»: 7968,0 тис. грн на поточну виплату зарплати працівникам, 4000,0 тис.грн – на оплату за відновлення постачання газу та 93,0 тис.грн – на капремонт внутрішньобудинкових каналізаційних мереж. Нагадаємо, усього протягом літнього періоду на ремонт мереж опалення, водопостачання та каналізації було виділено 1000,0 тис.грн, але КП «Броваритепловодоенергія» не відзвітувалося перед депутатами про обсяг виконаних робіт на цю суму. Взагалі не зрозуміло, який обсяг робіт можна виконати у цьому напрямку за період підготовки до зими на 1093,0 тис.грн, враховуючи реальний стан теплових та інших мереж.

Сайт НК «Нафтогаз України» повідомляє про підприємства-боржники за газ, через яких існує загроза зриву опалювального сезону. У переліку боржників Київщини – і наше КП «Броваритепловодоенергія». Так, 3 841 067,0 грн необхідно для відновлення постачання газу (цю суму закриють бюджетні кошти). А ось загальний обсяг боргу за газ  –  115 946 787 грн перекрити неможливо. Одне незрозуміло: як так трапилось, що Бровари за газ винні майже стільки ж, скільки усі інші міста Київської області?

Чиновники КП не змогли відповісти на питання: яка сума передплати за газ потрібна для того, щоб розпочати опалювальний сезон вчасно. Зауважимо, що тільки одноразова підтримка КП «Броваритепловодоенергія» і тільки  на поточні (не капітальні) потреби обійшлася міському бюджету у фантастичні 12 061,0 тис.грн.  При цьому ніхто навіть не обговорює з депутатами ані причини ситуації, ані шляхи виходу з неї.

Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари