ВР прийняла закон, який вводить в Україні новий вид покарання

image
24 Серпня 2023, 17:22
Поділитися:

24 серпня 2023 г. 16:04

Вчора, 23 серпня, Верховна Рада (ВР) прийняла законопроект, який вводить у Кримінальний кодекс України новий вид покарання – пробаційний нагляд. Пробаційний нагляд буде застосовуватися замість арешту та полягатиме в обмеженні прав і свобод засудженого із застосуванням наглядових та соціальновиховних заходів без ізоляції від суспільства.

Про це KВ стало відомо з картки законопроекту №9185 “Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану”, який Верховна Рада прийняла у другому читанні 23 серпня.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Згідно законопроекту, в Кримінальний кодекс додається стаття 59-1 “Пробаційний нагляд”, що полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціальновиховних заходів без ізоляції від суспільства.

Суд покладає на засудженого до пробаційного нагляду такі обов’язки:

періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання;

не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Також суд може покласти на засудженого до пробаційного нагляду обов’язки:

використовувати електронний засіб контролю і нагляду та проживати за вказаною у рішенні суду адресою;

дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля;

працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу);

виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою;

пройти курс лікування від наркотичної, алкогольної залежності, розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб;

брати участь у заходах, спрямованих на утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Обовʼязок використовувати електронний засіб контролю і нагляду встановлюється судом на строк від одного місяця до одного року. А також пробаційний нагляд призначається на строк від одного до п’яти років. Однак, пробаційний нагляд стосовно неповнолітніх може призначатися лише на строк від одного до двох років.

Так наприклад за погрозу вбивством пропонується карати пробаційним наглядом на строк до двох років або обмеженням волі на той самий строк. Також за примушування до стерилізації без добровільної згоди потерпілої особи карати пробаційним наглядом на строк до п’яти років, або обмеженням волі на той самий строк.

Крім того, за законопроектом виконання покарання у виді пробаційного нагляду покладається на уповноважені органи з питань пробації за місцем проживання засудженого.

Уповноважений орган з питань пробації:

веде облік засуджених до покарання у виді пробаційного нагляду;

роз’яснює засудженим порядок відбування покарання;

здійснює контроль за додержанням засудженими порядку відбування покарання;

визначає порядок та періодичність явки засудженого на реєстрацію;

контролює виконання обов’язків, покладених на засудженого судом, звертається до суду з поданням про зміну покладених обов’язків за результатами оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення;

за заявою засудженого, на якого покладено обовʼязок використовувати електронний засіб контролю та нагляду і проживати за вказаною у рішенні суду адресою, звертається до суду з поданням про зміну визначеної у рішенні суду адреси місця відбування покарання;

вживає заходів з припинення порушень виконання судового рішення;

вживає першочергових заходів з виявлення засуджених, місцезнаходження яких невідоме;

звертається до відповідних правоохоронних органів щодо розшуку засуджених, місцезнаходження яких невідоме;

звертається до правоохоронних органів з поданням про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від відбування покарання.

Нагадаємо, також вчора ВР прийняла законопроект, який відновлює обов’язкове фінансове звітування політичних партій. Після набрання чинності закону, політичні партії в період з 90 – 120 днів мають подати звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Читайте: Верховна Рада повернула обов’язкове звітування політичних партій

Фото: Укрінформ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона