ВР прийняла розкритикований архітекторами закон про відновлення населених пунктів

image
12 Травня 2022, 19:00
Поділитися:

12 травня 2022 г. 18:37

Верховна Рада (ВР) прийняла в другому читанні і в цілому законопроект, який дозволить, на думку архітектурної спільноти, відбудовувати зруйновані росіянами українські населені пункти в обхід містобудівної документації. Архітектори вважають, що закон лобістський – в інтересах приватних забудовників.

Про цеKВ стало відомо з повідомлення в Telegram-каналі голови партії “Слуга народа”, заступниці голови однойменної парламентської фракції Олени Шуляк(на фото) за підсумками пленарного засідання ВР 12 травня 2022 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Законопроект №7282 “Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності” в другому читанні та в цілому підтримали 265 народних депутатів (проти – 0, утрималось – 47, не голосувало – 58 нардепів).

Слідкуйте за “КиївВладою” в ТелеграмПодписаться

“Ми внесли зміни до законодавства, яке регулює містобудівну діяльність, і запровадили новий термін – Програма комплексного відновлення населеного пункту. Вона визначає основні просторові та соціально-економічні пріоритети відновлення територій, які постраждали від боїв та надзвичайних ситуацій”, – поінформувала Олена Шуляк.

За її словами, згадана програма “має містити загальний опис населеного пункту або території, для якої розробляється, а також інформацію про необхідність підготовки території та шкоду, спричинену об’єктам громадської, житлової, інженерної інфраструктури, виробничих потужностей”.

Згідно остаточно прийнятого законопроекту, веде далі голова партії “Слуга народу”, “План комплексного відновлення населеного пункту (території) затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою протягом 30 календарних днів з дня його внесення”.

Також “законопроектом пропонується дозволити під час воєнного стану встановлювати та змінювати цільове призначення земельної ділянки державної та комунальної власності”.

“Власне йдеться про будівництво тимчасового житла та розміщення евакуйованих виробництв”, – пояснила Шуляк.

Зазначимо, ще на етапі обговорення законопроекту і прийняття його в першому читанні спільнота архітекторів виступила проти введення у практику норми, яка в профільному законодавстві відсутня – програм відновлення територій (які не є містобудівною документацією).

Архітектори нарікали, що обмежене коло людей з Міністерств розвитку громад та територій, інфраструктури, Офісу президента і, власне, Олени Шуляк в закритому від архітектурної спільноти режимі приймають рішення, нібито спрямовані на відновлення зруйнованої московитами інфраструктури та будування житла для внутрішньо переміщених осіб, а насправді – намагаються усунути від роботи тисячі фахівців-архітекторів. Що схоже на підігрування приватним забудовникам і створення нових схематозів – за рахунок інтересів громадян України, її бюджету та коштів іноземних донорів.

Читайте: Своїми непрозорими діями в сфері відновлення Україні Мінрегіон, Мінінфраструктури, заступник керівника ОП та голова партії “Слуга народу” грають в інтересах приватних забудовників – НСАУ

Фото: FB Олена Шуляк

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона