ВР підтримала створення військового меморіального кладовища у Києві

image
2 Травня 2023, 19:10
Поділитися:

2 травня 2023 г. 19:03

Верховна Рада (ВР) схвалила передачу в користування та зміну цільового призначення земельних ділянок державної, комунальної власності для розміщення військового меморіального кладовища на Броварському проспекті у Дніпровському районі міста Києва.

Про цеKВ стало відомо з повідомлення ВР за підсумками засідання 2 травня 2023 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Законопроект №9240 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища в місті Києві” підтримали в цілому з урахуванням пропозицій парламентського Комітету з питань питань аграрної та земельної політики 322 народних депутати.

Згідно прийнятого проекту закону, йдеться про можливість розміщення Меморіалу на ділянках державної, комунальної власності на Броварському проспекті у Дніпровському районі м. Києва, за рахунок земельних ділянок, утворених в результаті поділу земельних ділянок (з кадастровими номерами 8000000000:66:456:0001, 8000000000:66:455:0012) та суміжних з ними земельних ділянок, що перебувають у постійному користуванні комунального підприємства “Дарницьке лісопаркове господарство”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У документі окреслені особливості передачі землі для створення Меморіалу.

При цьому, в тексті сказано, що перепоховання Героїв України, яким починаючи з 2014 року вручено орден “Золота Зірка”, на Національному військовому меморіальному кладовищі буде здійснюватись у порядку, затвердженому Кабінетом міністрів.

Крім цього, передбачено, що на Національному військовому меморіальному кладовищі може здійснюватися перепоховання видатних борців за незалежність України у ХХ столітті за рішенням уряду.

Читайте: Київрада визначилася з місцем розташування Національного військового меморіального кладовища

Як інформувала KВ, у квітні 2023 року столична і державна влада погодили місце розташування Національного військового меморіального кладовища.

Для облаштування цього об’єкта було обрано територію національного заповідника “Биківнянські могили”.

Планується, що кладовище займатиме близько 90 га, з яких 8 га – комунальна земля громади міста.

Відповідну ділянку Київрада найближчим часом може відвести держустанові, підпорядкованій Міністерству у справах ветеранів. Завершити даний проєкт планується до кінця 2023 року.

За це час, зокрема, вказану місцевість збираються ще дослідити, адже за часів СРСР там ховали жертв політичних репресій.

Від ідеї розмістити цей меморіал в урочищі “Лиса Гора”, проти якої з різних причин виступали громадські активісти і науковці, посадовці вимушені були відмовитися, а інші ймовірні локації, в тому числі Співоче поле, з різних причин були відкинуті.

Докладніше: Биківня замість Лисої гори: у Києві наблизились до створення військового меморіального кладовища

Фото: ілюстративне, з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона