ВР обмежила ставкові “апетити” мікрокредитних компаній

image
22 Листопада 2023, 17:36
Поділитися:

22 листопада 2023 г. 17:25

Верховна Рада (ВР) ухвалила розроблений Національним банком України (НБУ) законопроєкт про вдосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг. Граничну ставку мікрокредитування за 240 днів опустять із 2,5% до 1% на добу.

Про це, як передає KВ, повідомив народний депутат, перший заступник голови Комітету Верховної Ради (ВР) з питань податкової, митної та фінансової політики Ярослав Железняк.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Нардеп зазначив, що за законопроєкт №9422 проголосували 255 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Згідно з порівняльною таблицею до другого читання, у перші 120 днів після опублікування закону гранична ставка становитиме 2,5% на добу, у наступні 120 днів – 1,5% на добу, а потім – 1% на добу.

“Під час розрахунку ставки враховуватимуться всі витрати боржника, і НБУ надаватиметься право уточнювати формули розрахунку, щоб уникнути зловживання кредиторів”, – йдеться у тексті законопроєкту.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Серед інших нововведень – зобов’язання кредитора передавати інформацію за всіма споживчими кредитами незалежно від суми кредиту хоча б до одного з бюро кредитних історій, що внесено до Єдиного реєстру бюро кредитних історій, здійснювати оцінку кредитоспроможності споживача з урахуванням вимог, встановлених законодавством.

“Це вимога Міжнародного валютного фонду. Ми регуляторку залишили, спеціальну процедуру обговорення залишили, учасників ринку регулятор буде змушений чути”, – прокоментувала нові норми Ольга Василевська-Смаглюк, яка представляла законопроєкт (фракція “Слуга народу”).

Читайте: ВР підтримала збільшення штату НАБУ до 1 тисячі осіб

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона