Вправи, які відволікають від тривожних думок: «Заземлення»

image
23 Липня 2023, 09:37
Поділитися:

Ось людина спілкується, посміхається, а вже наступної миті її охоплює несамовитий страх: світ навколо ніби тікає з-під ніг, у грудях шалено гупає серце – здається, вона от-от помре. Зазвичай панічні атаки виникають без реальної небезпеки, а як наслідок тривалого стресу й втоми.

Вправа «Заземлення» допоможе усвідомити себе тут і зараз, коли вас переповнюють важкі думки. Її можна виконувати вдома, у метро або поки стоїте в черзі до каси.

Вправа складається з трьох дій.

  1. Спочатку треба звернути увагу на те, як ви почуваєтеся зараз і про що думаєте. Проговоріть це собі подумки.
  2. Тепер спробуйте уповільнитися й з’єднатися зі своїм тілом. Це не так складно, як звучить. Повністю видихніть повітря з легень, а тоді знову повільно їх наповніть глибоким вдихом. Повільно притисніть ступні до підлоги. Так само плавно витягніть руки вздовж тіла або зімкніть долоні перед собою.
  3. Остання дія – перенаправити увагу на світ навколо. Які 5 предметів ви бачите? Які 3-4 звуки чуєте? Які запахи відчуваєте? Проговоріть подумки, що й де ви зараз робите. Тепер торкніться коліна або якогось предмета поруч. Помацайте, дослідіть його текстуру, температуру тощо.

Так само помічайте, коли з’являються негативні думки. Не забувайте перемикати увагу на реальний світ навколо.

Цю вправу можна використовувати під час панічних атак, для подолання стресу, тривожності та страху. Вона призначена для самозаспокоєння. Але якщо ви відчуваєте, що не здатні самі подолати стрес й опанувати себе, звертайтеся по допомогу до спеціаліста.

Більше інформації про техніки заспокоєння у стресових ситуаціях та багато корисного щодо ментального здоров’я дізнавайтеся тут: http://howareu.com

Комунікаційна кампанія Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, реалізується завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт. Зміст матеріалів кампанії є винятковою відповідальністю ГО «Безбар’єрність» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США. Сприяння у виготовленні та поширенні інформаційно-просвітницьких матеріалів надали Міжнародна організація з міграції (IOM Ukraine), рекламний холдинг Megapolis, благодійний фонд BGV.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація