«Вплив олігархів разом із агресією РФ є найбільшою загрозою існуванню України», – Павло Різаненко

image
11 Липня 2019, 22:42
Поділитися:

Народний депутат України, кандидат від політсили «Голос» Павло Різаненко вважає, що вплив олігархів є однією з найбільших загроз існуванню нашої держави, джерелом наймасштабнішої корупції в державі, тому не перший рік веде системну боротьбу проти цього явища.

– Ви є заступником голови спеціальної контрольної комісії ВРУ з питань приватизації. Як Ви оціните результати її роботи?

– Насправді була проведена серйозна робота у напрямку деолігархізації. Чимало зроблено, але ще більше потрібно зробити. З успішних процесів – розірвання договорів оренди двох державних гірничих комбінатів з Дмитром Фірташем, що в результаті за 4 роки принесло державі 1,2 млрд грн чистого прибутку. У цій же спецкомісії мною проводилася і ведеться робота з відновлення контролю держави над стратегічним підприємством ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», який наразі контролює Дмитро Фірташ. У складі комісії я також працював над питанням законності реприватизації гірничо-збагачувальних комбінатів Укррудпрому. Було направлено конституційне подання до КСУ, воно було прийняте судом, але, на жаль, не задоволене. Я вважаю, що проблема полягає не в поданні, а в складі Конституційного суду, тож цей напрямок роботи лишається відкритим на майбутнє. Окрім того, приватизаційною комісією велася робота щодо ПАТ «Укрнафта», в якому державі належить контрольний пакет, але фактично підприємство контролювалося паном Коломойським. Ми прийняли закон у Верховній Раді, який дав можливість відновити контроль над підприємствами, аналогічними до «Укрнафти».

Павло Різаненко – заступник голови спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації

– Ви дійсно свідчили проти олігарха Ігоря Коломойського в Лондоні? Чому Ви? Що саме Ви повідомили суду?

– Дійсно, між Україною та Ігорем Коломойським наразі відбувається багато судової тяганини – як в українських судах, так і за кордоном. Серед іншого – міжнародний арбітраж між Україною та офшорними компаніями Ігоря Коломойського щодо подій, які відбувалися у компанії Укрнафта. У цій компанії у Держави є контрольний пакет акцій, але де-факто компанія контролюється людьми пана Коломойського. Укрнафті було завдано великих збитків, лише у 2014 році вони досягли приблизно 14 млрд грн. Це фактично виведені з підприємства ресурси.

Оскільки я був заступником голови спеціальної контрольної комісії, яка безпосередньо чи опосередковано вивчала питання, пов’язані з Укрнафтою, та був автором законопроекту, який по суті призводив до повернення контролю над державними підприємствами (у тому числі Укрнафтою), то мене як учасника цих подій було залучено свідком у міжнародному арбітражі на боці України.

Щодо суті моїх свідчень… Оскільки процес ще перебуває на стадії розгляду, то згідно з правилами арбітражу я не маю права розповідати про його деталі.

– Чи звучали якісь погрози у Ваш бік від Ігоря Коломойського, коли йому стало відомо про Ваші свідчення в арбітражі?

 –Зі мною особисто він не спілкувався, але від людей, які підтримують із ним контакт, я зрозумів, що він незадоволений. Але будь-які його спроби тиснути на мене або вплинути на мою позицію можуть кваліфікуватися як втручання у роботу свідка.

 – Вам не страшно виступати проти потужної олігархічної системи, яка досі контролює суди, і за новообраного президента, судячи з усього, тільки закріпилась у владі?

– Я вважаю, що вплив олігархів разом із агресією Російської Федерації проти України є найбільшою загрозою існуванню нашої держави. Адже по суті олігархія є уособленням наймасштабнішої корупції, яка підточує інститути держави зсередини. Саме тому я свої зусилля спрямовую саме на протидію цьому явищу.

Щодо якихось побоювань… Моя діяльність є відкритою і публічною – саме це і слугує моїм захистом. Є колеги і союзники, які мене підтримують. Важливість цього питання розуміють і наші міжнародні партнери – Світовий банк, МВФ, наші партнери у США та Європі.

Окрім того, я упевнений, що мене у цьому питанні також підтримають виборці. Адже розчарування суспільства у якості політики також пояснюється не проблемами у виборчому законодавстві, а тим, що олігархи фінансують учасників політичних процесів. А також брудом, яким олігархи зі своїх телеканалів поливають «незручних» їм політиків.

– А на Вас теж поширюють компромат?

– Коли я балотувався до парламенту у 2012 році, я дуже чутливо реагував на будь-які абсурдні звинувачення. Ким я тільки у 2012-му під час виборів не був: і шпигуном ЦРУ, і вбивцею, і ґвалтівником, наркобароном, кримінальним авторитетом… Мої опоненти тоді перепробували все. Тому здивувати мене якоюсь новою брехнею вже, мабуть, нереально. Звичайно, змінюються часи і змінюються підходи. До Революції гідності за «Партії регіонів» великим компроматом було те, що я навчався у США, тож, на думку тодішніх опонентів, мав бути шпигуном ЦРУ. Після Євромайдану «чорнушні» теми змінилися, і за вказівкою пана Фірташа розповсюджувалася неправдива інформація, що я, мабуть, все ж таки шпигун ФСБ чи російського міністерства оборони. Це він так мені віддячив за повернення державі двох гірничо-збагачувальних комбінатів.

Зараз знову відбувається виборчий процес, фантазії у людей особливо не змінились. Все, що видумують і витягують, – старі теми. Основними ініціаторами розповсюдження про мене неправдивої інформації є люди, яким я перейшов дорогу в реалізації їхніх злочинних дій. Одне джерело фінансування «чорнухи» – Віктор Поліщук, власник банку «Михайлівський» і ТРЦ «Гулівер», який знищив і пограбував державний Радіопередавальний центр у Броварах, і якому я став на заваді у реалізації оборудки. Він роками фінансував розповсюдження неправдивої інформації про мене, зокрема, у виданні «Правда тут». У попередні роки Віктор Поліщук навіть фінансував виборчі кампанії декого з моїх політичних опонентів. Друге джерело – Дмитро Фірташ, з причин, які я назвав вище. Останнім часом різні журналісти з «1+1» Коломойського регулярно ставлять запитання, в якому вже закладений фейк. А саме – нібито я минулого року придбав квартиру в окупованому Криму. Хоча і в декларації видно, і я тим самим «плюсам» вже пояснював, що це спадок моєї дружини від, на жаль, покійного батька. Таке враження, що співробітники каналу намагаються спровокувати мене на якусь емоційну реакцію.

Джерело: Трибуна Бровари