Вороньків SOS! (Фото)

image
31 Жовтня 2019, 20:30
Поділитися:

Фото Сергій Марченко

25 жовтня у залі сільського будинку культури зібралися жителі села Вороньків. Гість зборів — директор КНП «Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» Олександр Щур повідомив, що стаціонарне відділення сільської лікарні припиняє своє існування. Чим загрожує таке рішення селянам, розбиралися «Вісті».

Питання ребром

Думки селян щодо долі їхньої лікарні ніхто не питав. Олександр Щур доніс «вказівку зверху» про те, що у 2020 році медзаклади перейдуть на модель фінансування Національної служби здоров’я України. На всі запитання стурбованих жителів відповідав, що «у держави немає грошей для фінансування таких лікарень, медзаклад перейде на баланс сільської ради і вирішуйте, чи будете фінансуватися стаціонар, чи ні». Також скорочення очікує і стоматологічний кабінет.

Уже 29 жовтня відбулася сесія Бориспільської районної ради, але питання щодо долі лікарні не порушувалося.

Пацієнти просять порятунку

«Вісті» переконалися, що поки в Вороньківській лікарні, як і раніше, тихо, чисто і затишно. Частину приміщення займає амбулаторія сімейної медицини, на прийомі три лікаря, біля кабінетів – черги. Працює сучасна лабораторія, де можна здати аналізи. У стоматологічному кабінеті лікар Ольга Надточій теж приймає пацієнта і нарікає, що кабінет закривають, каже, їй запропонували створити ФОП. «Це довго, дорого і не вигідно ані лікарям, ані пацієнтам. Зараз лікування практично безкоштовне, а після реорганізації стане платним», — констатує Надточій.

У другій половині приміщення – стаціонар, де перебувають 12 пацієнтів. Хворі не можуть розслабитися, адже вирішується доля їхньої лікарні й надії на помилування медзакладу в них немає.

Пані Ольга з села Головурів перебуває на лікуванні другий тиждень після інсульту, їй важко говорити, але жінка намагається донести свою думку.

«Мене привезли сюди одразу після інсульту. Якби довелося їхати в Бориспіль або Бровари, мабуть, не доїхала би. Тут нас рятують! Якщо закриють стаціонар, нам зостанеться тільки помирати», — говорить вона і починає плакати.

Ніна Андріївна з с. Вороньків теж лікується після важкої хвороби.

«Я медпрацівник, багато років працювала медичної сестрою. Допоможіть донести думку до тих чиновників, від кого залежить рішення, щоб залишили  нам лікарню, захистили нас, не кинули напризволяще», — просить жінка.

Чоловік, який представився як Микола, розповідає, що приїхав до стаціонару з Кийлова, давно страждає на астму. Сил дістатися до лікарні в Борисполі чи Броварах немає, а тут лікують, турбуються.

Пацієнти стаціонару просять: «Допоможіть зберегти стаціонар. Це наш шанс на життя».

Медики кажуть, що їм важко дивитися в очі цим людям, слухати слова відчаю, а чиновники дивляться на проблеми людей із висоти «пташиного польоту», звідки сліз не видно.

«Звичайно, в нас є амбулаторія сімейної практики. Але вона працює до 17.00. Вечорами і вночі немає кому допомогу надавати літнім людям. Наш лікар Паша Марківна знає кожного, до неї можна постукати у вікно вночі, і вона прийме», — розповідає Валентина Сокол, яка народилася і мешкає в Воронькові. Лікар-терапевт Паша Марківна Скляр працює на півставки, її зарплата — 1800 грн.

«Коли я прийшла сюди працювати в 1972, тут було 65 ліжок. Згодом скоротили їх до 15. А зараз взагалі хочуть закрити. Це неправильно. Навіщо руйнувати те, що працює? Медицина має бути доступною для селянина», — говорить лікар.

Говорили-балакали, сіли і заплакали

Екс-голова Бориспільської РДА Олександр Туренко два роки поспіль анонсував будівництво в Воронькові діагностичного центру, який мав би стати найсучаснішим в області. За словами вороньківських медиків, будівництво центру планувалося на місці сільської лікарні. Втім, від грандіозних планів залишився лише проект, жодної цеглини на місці майбутнього центру не було покладено, як і не побудовано розрекламованих нових лікарень в інших селах. Однак існує загроза закриття тих, що існують багато років.

«Не озвучили план дій»

Ніна Яструб, Вороньківський сільський голова

«Стаціонар Вороньківської лікарні обслуговує жителів сіл Вороньків, Глибоке, Головурів, Жереб’ятин, Кийлів, Ревне. У зв’язку з реорганізацією з січня його закривають. Така ж ситуація в селах Рогозів, Старе та Вишеньки. У Любарцях лікарню планують переобладнати у хоспіс.

Нам запропонували взяти лікарню на баланс сільської ради. Але не озвучили, скільки це буде коштувати, якими чином має відбуватися фінансування, чи будуть субвенції. Досі чекаємо інформації. На зборах сказали однозначно: стаціонар буде закритий. Хочете зберегти лікарню — отримуйте ліцензію. Хто має її отримувати, яким чином? Невідомо! Навіть якщо ми її отримаємо, це буде приватний платний заклад. Ще одна проблема — створення ОТГ. Ми не зацікавлені в закритті лікарні, але не знаємо, скільки існуватиме наша сільська рада. Не маємо уявлення, що буде з вороньківською громадою. Сусідні села поки не дали згоди на створення ОТГ, тому доля лікарні невідома. Скоро вибори до місцевих рад, і ситуація з лікарнею ускладниться. Втім, громада налаштована боротися. Людей не можна кидати напризволяще. Є два місяці, щоб врятувати стаціонар».

«Ламати — не будувати. Куди подіти хворих?»

«Ламати вміють, а будувати – ні, — каже фельдшер Леонід Чич. – Навіщо закривати стаціонар? Тут лікуються пацієнти з шести сіл, відділення заповнене постійно. У нас багато пацієнтів, яким потрібне стаціонарне лікування. Якщо закриють лікарню, куди подітися хворим? Їхати в Бориспіль? Всі знають, наскільки невизначена зараз ситуація в районній лікарні. Неврологічне і кардіологічне відділення переповнені, про терапевтичне мовчу, бо пацієнти поневіряються іншими відділеннями. У нас хороші умови: лікують, тричі на день годують. Мешканці люблять лікарню, вважають її своєю, приносять продукти для харчоблоку».

У 2013-му її відвоювали

Впродовж останніх років це вже не перша спроба можновладців закрити стаціонар Вороньківської лікарні. У 2013-му році у жителів сіл Вороньків, Головурів, Кийлів, Глибоке, Жовтневе мали забрати стоматологічний, рентген- і фізіокабінети і, найголовніше, стаціонар на 15 ліжок. Сільська громада тоді запрошувала всеукраїнські газети і телеканали, грозилася пікетами. Резонансна ситуація вплинула на чиновників. Як повідомляла тоді прес-служба МОЗ, «оскільки рішення про реорганізацію закладу громадою села сприйняте не було, за результатами зустрічі з головою Бориспільської РДА і представниками активу села Вороньків було досягнуто домовленості про призупинення дій щодо реорганізації Вороньківської дільничної лікарні».

Тоді на зборах голова Бориспільської районної ради Владислав Байчас запевнив, що скорочувати або закривати лікарню ніхто не буде, а всі рішення щодо цього питання прийматимуться через громадські слухання. Сесія районної ради винесла з плану реформування пункт №6, в якому йшлося про реорганізацію сільських лікарень у районі.

No comments. Отримати коментар на питання: який кошторис утримання стаціонару, чи буде допомога лікарні з районного чи обласного бюджетів, якщо вона перейде на баланс сільради, на що планується витратити зекономлені кошти у разі закриття лікарні, яка послідовність дій ліквідації, нам не вдалося. В.о. голови Бориспільської РДА Руслан Садовськй на телефонні дзвінки не відповідав. Відмовилася від коментаря і колишній головний лікар Вороньківської дільничної лікарні Ганна Ільчишин. 

Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)
Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)Вороньків SOS! (Фото)

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама