Волонтер із Броварів виготовляє деталі для українських літаків і безпілотників

image
4 Квітня 2023, 21:10
Поділитися:

У Броварах волонтер із Миколаївщини В’ячеслав виготовляє деталі для спорядження українських військових. У своїй роботі використовує чотири 3D-принтери, сканер і термопласт–шприц–прес – спеціальний станок для лиття пластмасових виробів. Про свій внесок у перемогу України волонтер розповів кореспондентам «Суспільного».

В’ячеслав показує на екрані деталь для автівки, яка пройде через сканування із застосуванням спеціальних маркерів. Далі – друк на 3D-принтерах. За словами В’ячеслава, наразі їх чотири, але чоловік планує придбати ще два. На принтерах виготовляє і декоративні речі: вази, ляльок…  А от для потреб армії – деталі для літаків та безпілотників. Готових виробів вже кілька тисяч.

В’ячеслав показує процес створення деталей

В’ячеслав родом із Миколаївщини. 15 років тому переїхав до Києва, пізніше перебрався у Бровари. Говорить, що ідея друкувати деталі виникла спонтанно, а свій перший 3D-принтер зібрав самостійно.

«Почалося все з маленького хобі. Я зібрав свій перший 3D-принтер. До цього я бачив, як він друкує в магазині. Я не хотів його купувати, хоча й була така можливість. Хотів краще розуміти, як він працює. Подивився в інтернеті, подивився на YouTube, і зібрав його з того, що в мене було на балконі», – розповів В’ячеслав.

Із початком повномасштабної війни В’ячеслав переорієнтував свою діяльність та почав допомагати військовим. Разом з ним працює ще троє волонтерів.

«Якщо ми беремо 3D-друк, то це в середньому 100, 200, інколи 300 деталей на місяць. З огляду на те, який місяць і які деталі. Деталі, які відливаємо, в середньому до півтори тисячі», – говорить В’ячеслав.

Ручки для валіз, у яких переносять дрони

Для потреб армії виготовляють 200 в день ручок для валіз, де зберігають безпілотники. Задіюють не лише принтери, але й термопласт-шприц-прес.

Термопласт-шприц-прес для виготовлення деталей

Хвостовики використовують для стабілізації польоту снаряда, випущеного з дрона. Таких за добу волонтери можуть зробити до 30.

Хвостовики для дронів

«Коли є вільний час, або машини не зайняті, ми їх друкуємо наперед, а потім, коли надходить замовлення, то одразу відправляємо на передову хлопцям. Такі «штуки» ми відправляли і в Харків під час «Харківської операції», і на Херсонщині хлопці їх використовували. Але найбільше відправили на Бахмутський напрямок», – розповів В’ячеслав.

Друкує запчастини зі спеціальної гранули, попередньо її розігрівши.

Гранули, що використовують для друку

Аби безоплатно допомагати військовим, волонтери виготовляють також вироби і для цивільних, але за гроші. Коли в Україні відбувалися регулярні відключення електроенергії, чоловік працював вночі.

«Потім ми придбали генератор. І все одно тут доводилося ночувати, тому що коли вимикали електроенергію, в мене було лише 5-10 хвилин поки принтери працювали від безперебійників», – пояснив В’ячеслав.

У планах волонтерів придбати ще кілька принтерів, адже замовлення є, а деякі деталі доводиться виготовляти протягом кількох днів.

ФОТО – Суспільне

Читайте також:

«Скільки моє хворе серце битиметься, стільки я працюватиму задля перемоги» – волонтерка з Броварів

У селах Гоголів і Світильня на перемогу працює більшість, керують волонтерським рухом – найстійкіші

Волонтери Броварщини: про комунікацію, співпрацю та внутрішні «розколи»

Волонтерки броварського «Козацького оберегу» плетуть нашим бійцям кікімори, в’яжуть шкарпетки та пишуть вірші

Читати далі: Волонтер із Броварів виготовляє деталі для українських літаків і безпілотників , автор Андрій Захарченко

Джерело: Трибуна – Бровари