Володимир Коротя подарував музею більше сотні експонатів із приватної колекції (відео)

image
4 Вересня 2020, 20:14
Поділитися:

Дивитись відео на сайті

Володимир Коротя,  учасник бойових дій на Сході України, письменник, пошуковець:

«Ми незламні, ми нащадки Івана Сірка. Ми переможемо, бо за нами правда».

Володимир Коротя, ветеран АТО, письменник. Тримає в руках синьо-жовтий стяг. Із ним Володимир вирушив на Схід України у 2014 році. З ним два з половиною роки служив на передовій, з ним і повернувся додому у 2016-му. Зараз цей бойовий прапор зустрічає людей на вході до музейної зали «Уваровського дому» у Ворзелі.

Володимир Коротя:

«Отакий експонат. Я хочу, щоб усі бачили. Такий символізм — ціна Незалежності, ціна прапора. Не обов’язково прапор повинен бути куплений у дорогому супермаркеті. Він, головне, повинен бути в нашому серці, в нашій душі».

Керівництво музею називає Володимира Коротю великим дарувальником експонатів. З кінця 1990-х років він займається активною пошуковою роботою. За цей час зібрав велику приватну колекцію цінних історичних знахідок. Понад сотню передав музею. Більшість із них сформували військову експозицію часів Другої світової війни.

Володимир Коротя:

«Пенал-медальйон. Бачите, ебонітова капсула. Він розрізаний, із цього медальйона був вийнятий вкладиш, за яким було ідентифіковано бійця».

Поруч із розпізнавальними знаками бійця радянської армії — його особисті речі: шість радянських монет і ніж із ініціалами. В одній експозиції — і жетон німецького бійця. Володимир каже — за кожним експонатом бачить не просто історичний предмет, а людину чи події, якими дихає знайдена річ. Запрошує подивитися унікальну знахідку, яку тільки-но привіз до музею.

Володимир Коротя:

«З буржуйки золу виносили. Зробили солдати хендмейд — із цинку ящик для виносу золи».

Про кожен із експонатів Володимир може розповідати годинами. Каже, найголовніше — знайти не лише предмет, але й бійця, ідентифікувати його і поховати. Лише за цьогорічний пошуковий сезон знайшли, ідентифікували і перепоховали вісім радянських солдатів. Усі ці факти разом із експонатами стали для «Уваровського дому» неоціненним надбанням.

Олександр Соколенко, директор музею історії та культури «Уваровський дім»:

«Ми дуже раді, що Володимир із нами співпрацює. Завдячуючи йому, його друзям ми змогли зробити цю музейну кімнату. Я думаю, що відвідування дітьми, підлітками, юнацтвом нашого музею залишаються в них надовго в пам’яті».

Підписуйтеся на Telegram-канал ITV — джерело актуальних новин Приірпіння й Київщини!



Джерело: ITV