Володіти власним магазином: історія підприємців з Ніжилович

image
16 Серпня 2021, 11:55
Поділитися:

Наталія Черкас та Євген Кондратенко започаткували свій невеликий бізнес – відкрили крамничку та кафе в Ніжиловичах. ІА “MKV” поспілкувались про те, як існує магазин та чи важко вести подібний бізнес у селі.

Перші кроки в бізнесі Євген і Наталія робили в Києві. Справи йшли добре поки не розпочався 2014 рік. Як і вся країна, підприємці відчули на собі економічну кризу, але бізнес не полишили, проте вирішили спробувати новий для себе напрям.

У Ніжиловичах в нагоді став досвід матері Євгена, яка довгий час працювала в торгівлі. Вона на перших порах допомагала Наталії.

Підприємці про бізнес: нам завжди цікво було починати щось нове

Спочатку на вулиці Петровського відкрили кафе «Карина». А потім викупили приміщення колишньої колгоспної столової на вулиці Підсухи, яке стояло напіврозвалене. Зробили ремонт і відкрили магазин «Крамничка», а поруч з ним кафе «Садиба».

«Більша частина життя – це ризик, – говорить Наталія. – Але нам завжди було цікаво починати щось нове». А тому, відкриваючи магазин і кафе у Ніжиловичах, не вважали це ризиком для себе. А більше розглядали це як новий щабель свого розвитку.

Асортимент в магазині підбирається за принципом 50/50. Половина товару – це вибір господарів, а інша половина – потреби покупців.

З власного досвіду, Наталія рекомендує початківцям починати з еко-товарів. Вона впевнена, що на сьогодні в селі найбільшою популярністю користуються товари власного виробництва.

Наприклад, у магазині «Крамничка» є великий вибір власної копченої продукції, це і м’ясо і риба. Також тут продають хліб власного виробництва. Разом з цим, Наталія і Євген займаються заготівлею і продажем напівфабрикатів.

У кафе «Садиба» за попередньою домовленістю можна провести затишне сімейне свято. Страви для заходів готують власноруч Наталія з Євгеном, їм допомагають дві помічниці. Переважна більшість продуктів на святковому столі власного виробництва.

Власники невеликого бізнесу у Ніжиловичах вдячні клієнтам та долучаються до життя громади

Про свої негаразди Наталія говорить неохоче, каже що було – те минуло. З більшим бажанням підприємці розповідають про своїх постійних клієнтів, особливо тих, хто з ними від початку відкриття магазину.

«Наш староста Юрій Недашківський заходить до магазину чи не щодня, – говорить Наталія. – Це наш сільський ревізор. Ніколи не змовчить, якщо десь побачить безлад, вкаже на недоліки в санітарії та гігієні, подивиться, чи бува не закінчився термін придатності продуктів. Якщо є за що похвалити, також обов’язково відзначить. Думаю, у нього, як і в інших наших постійних клієнтів була можливість скористатися послугами інших торговельних закладів (в Ніжиловичах їх ще є чотири). Однак наші клієнти залишилися з нами».

У магазині «Крамничка» постійно розширюють асортимент товарів. І вже незабаром поруч буде відкрито магазин «Господар», де можна буде придбати господарські товари необхідні для дому.

З часом, Наталія взяла на роботу двох продавців з місцевих мешканців. Тепер, нарешті, у неї є вихідні й святкові дні і більш-менш нормований робочий день. Проте, її можна побачити в магазині щодня.

Наталія також бере активну участь у житті села. За словами старости, вона не залишається осторонь проблем Ніжилович.

З призначенням Юрія Недашківського старостою, вона, як і більшість мешканців стала помічати позитивні зміни в житті свого села. Це і стало головним мотиватором – є бажання не стояти осторонь, а допомагати громаді йти в правильному напрямі.

Джерело