Водоканали України можуть перейти на погодинну подачу води. А як у Броварах?

image
6 Серпня 2019, 19:08
Поділитися:

Із 20 серпня водоканали України можуть перейти на погодинну подачу води, інформує «Економічна правда». У Броварах також розглядають такий варіант як можливий, але виключно для окремих споживачів – ОСББ, повідомили в КП «Броваритепловодоенергія». 

Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» допускає, що вже з 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води через брак коштів на оплату електроенергії в тарифі підприємств. Про це на прес-конференції заявила віце-президент асоціації Ольга Бабій.

«НКРЕКП регулює діяльність ста водоканалів України. Піднявши вартість тарифу на передачу для Укренерго, НКРЕКП не підняла вартість води і каналізації. Зараз усі водоканали країни понесли збитки у розмірі близько 200 млн грн – за один місяць», – сказала Бабій.

За її словами, оскільки електроенергія для водоканалів у липні подорожчала на 25%, коштів для розрахунків у серпні уже не буде, тож водоканали і теплокомуненерго почнуть відключати від споживання електроенергії. На її думку, у водоканалів має бути можливість купувати дешеву електроенергію або тариф треба підняти на 20% – це компенсує витрати на електроенергію та заробітну плату.

«Але НКРЕКП та уряд зробили усе, щоб водоканали купували електроенергію за ціною 2,20 грн за кВт-год – це на 30% більше від тих можливостей, які є на ринку. Така сама ситуація у тепловиків», – додала Бабій. І  прогнозує, що у серпні деякі водоканали можуть перейти на погодинну подачу води. Тож якщо ситуацію законодавчо не врегулюють до 20 черпня, водоканали від електрики відключать. «Національна комісія має сказати, що вона буде робити: встановлювати тариф чи коригувати. Вона мовчить уже місяць», – сказала Бабій.

За інформацією директора КП «Броваритепловодоенергія» Василя Андрєєва, у Броварах розглядають можливість погодинної подачі води з 9 год до 17 год, але виключно тільки там, де є заборгованість за тепло- та водопостачання. На сьогодні мова про два ОСББ. Однак розроблено графік погашення заборгованості й мешканці будинків цих ОСББ поступово проводять розрахунок за спожиті послуги, повідомив керівник підприємства. «На сьогодні питання обмеження водопостачання в місті не стоїть», – каже Андрєєв. При цьому зазначає, що наразі підприємству споживачі заборгували понад 30 млн грн. Основна сума боргу – за  теплопостачання.

Нагадаємо, на початку липня у КП «Броваритепловодоенергія» повідомили, що тих містян, які мають борги за технічне обслуговування внутрішньобудинкової системи, водопостачання, водовідведення та теплопостачання обмежуватимуть у наданні послуг. А також матеріали щодо боржників передадуть до суду для примусового стягнення заборгованості та накладення арешту на рухоме і нерухоме майно.

Джерело: Трибуна Бровари