Водоканал та боржники: хто кого

Водоканал та боржники: хто кого
24 Листопада 2023, 12:28
Поділитися:

15 листопада на офіційній сторінці КП «Бориспільводоканал» було опубліковано список квартир, мешканці яких заборгували водоканалу сумарно майже 18 мільйонів гривень. Причому борг деяких із них сягав більше 100 тисяч гривень. Яким чином накопичилися такі великі борги та чи є шанс домогтися їх погашення, «Вістям» розповіла начальник відділу збуту послуг КП ВКГ «Водоканал» Лариса Дернова.

Як ведеться робота з боржниками

За словами Лариси Дернової, станом на сьогодні водоканал має судові рішення на свою користь на суму 7,6 млн грн. Виконавча служба працює не надто активно, тому підприємство заключило договір із юридичною фірмою ТОВ «Служба стягнення заборгованості». Вони працюють за певний відсоток від суми, але їхня робота дає результати. Фірма працює не лише з тими боржниками, по яких є рішення суду, але й з тими, чиї справи до суду ще не дійшли. Усе залежить від суми і терміну заборгованості.

Паралельно проводить роботу із боржниками і Бориспільводоканал. Лише у жовтні до суду було подано близько 50 заяв на суму близько 400 тис. грн. Зараз у суді справи не слухаються, судовий наказ виноситься без присутності відповідача та відправляється йому поштою.

«Спочатку ми вручаємо попередження боржнику, — деталізує Лариса Дернова. — Якщо людина не реагує, отримує досудові претензії. Якщо протягом місяця після цього боржник не вирішує проблему або не звертається до нас, готується позов до суду. Зазвичай суми до 5 тис. грн люди сплачують швидко. При великих заборгованостях звертаються за реструктуризацією боргу. Наприклад, нещодавно приходила людина, у якої накопичилося 95 тис. грн боргу. Вона заплатила 5 тис. грн, решту розтермінували на два роки. Сума велика, а ми зацікавлені, щоб борг зменшувався. Ще один боржник, із сумою 23 тис. грн, заплатив 3 тис. грн, а 20 тис. грн сплачуватиме протягом 8 місяців».

Також співрозмовниця пояснила, звідки взялися найбільші суми заборгованості, що сягають 100 і більше тисяч гривень. Зазвичай боржники, що мають такі великі борги, — це неблагополучні сім’ї, часто багатодітні, де зареєстровано багато людей. Щодо квартири-рекордсмена з боргом майже 150 тис. грн, то там немає лічильника, а плата за воду нараховується на кожного зареєстрованого мешканця за нормами споживання. Мешканці квартири неодноразово зверталися до водоканалу з проханням зменшити нарахування, адже в квартирі проживають не всі зареєстровані. Для цього всі, хто не проживає у квартирі, мають надати довідки з місця реального проживання. Тоді буде зроблено перерахунок. Крім того, необхідно встановити лічильник для фіксації реальних витрат води. На жаль, ні довідок, ні лічильника досі немає.

Кредит Світового банку поки допомагає сплачувати міський бюджет

Директор КП ВКГ «Бориспільводоканал» Олександр Гануш нагадав, що підприємству щороку потрібно сплачувати 323 тисячі доларів кредиту Світового банку. Оплата здійснюється двома платежами — 15 квітня і 15 жовтня, по курсу НБУ на день оплати. Від початку війни погашати кредит допомагає міський бюджет. Міська рада надає кошти на компенсацію різниці в тарифах, а у тарифі закладено кошти на погашення кредиту Світового банку. Станом на зараз на жовтневий платіж підприємству трохи не вистачило коштів. У 2023 році було сплачено 11 654,31 тис. грн тіла кредиту і 864,09 тис. грн відсотків. До кінця року ще потрібно сплатити 33 302, 24 долари США. Сума в гривнях залежатиме від курсу на день платежу.

«На одній із попередніх сесій місто виділило підприємству 4 млн грн, але цих коштів ми ще не отримали, — зазначив Олександр Гануш. — Із них більше мільйона потрібно заплатити за електроенергію. Але на бюджетній комісії вже піднімалося питання, щоб замість 4 млн грн перерахувати водоканалу тільки 2 млн грн. У такому випадку їх вистачить лише на погашення кредиту Світового банку і трохи залишиться на електроенергію. При цьому газ для заправки автомобілів протягом двох попередніх тижнів подорожчав на 10 грн за літр».

Чиновники відповіді не мають

Сьогодні для населення Борисполя вартість кубічного метру води — одна з найнижчих у Київській області. Так, тариф Борисполя для населення знаходиться на 49-му місці із 59-ти — 40 грн 08 коп. Економічно обґрунтований тариф — 55 грн 80 коп. — займає 31-ше місце.

Підприємство ще влітку опублікувало заяву про наміри збільшити у 2024 році тариф на водопостачання і водовідведення до 65 грн 46 коп. На засідання виконавчого комітету це питання поки не виносилося. Після того, як із жовтня цього року бюджет Борисполя суттєво схуд, перспективи реалізації програми відшкодування різниці в тарифах за воду дуже примарні.

Чи планується розгляд нових тарифів на воду на 2024-й рік, «Вісті» запитали у заступника Бориспільського міського голови Віталія Горкуна. Той відмовився давати відповідь, як і взагалі коментувати питання водопостачання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама