Вода в бюветах і водоймах Броварів – у нормі, з піском у пісочницях – не все гаразд, – фахівці – Трибуна

image
7 Червня 2022, 11:32
Поділитися:

Про це під час оперативної наради 6 червня повідомила в.о. директора ДУ «Київський ОЦКПІ МОЗ» Броварська районна філія Оксана Колесник.

За словами спеціалістки, протягом минулого тижня працівники Броварської філії ДУ «Київський ОЦКПІ МОЗ» зробили низку проб води в бюветах і водоймах Броварів та району, а також піску в пісочницях на дитячих майданчиках, де найбільша концентрація дітей.

Так, згідно з результатами аналізів, за хімічними і мікробіологічними показниками вода в бюветах Броварів відповідає нормі.

Відбирали фахівці на дослідження воду і в річці Десна та озерах парків «Перемога» і «Приозерний».

За мікробіологічними, хімічними та паразитологічними дослідженнями вода відповідає нормі, зазначила Оксана Колесник.

Також із 1 червня  спеціалісти філії центру контролю і профілактики хвороб відбирають воду з вище вказаних водойм на перевірку щодо наявності холерного вібріона. Його в озерах та річці не виявлено, вода в нормі.

А от у відібраних пробах піску на дитячих майданчиках, у деяких є відхилення від норми. Зокрема, спеціалісти перевіряли пісок у пісочницях на найбільш людних майданчиках міста – біля торгового центру «Форум», що на вул. Чорних Запорожців ( Короленка), та в парку «Перемога».

Так, біля Форума проби піску за мікробіологічними показниками не відповідають нормі: перевищено бактерії групи кишкових паличок. Це свідчить про мікробне забруднення піску та про потребу його замінити, зазначила Оксана Колесник.

Нагадаємо, що всі інфекції потрапляють у пісочниці від тварин, що ходять туди, щоб випорожнитися. Фекалії собак потенційно рясніють гельмінтами, які можуть бути небезпечні для людини. У піску можуть бути такі бактеріальні інфекції як кампілобактеріоз і сальмонельоз, що є у фекаліях кішок.

Переносниками інфекції можуть бути і голуби. Крім уже згаданих кишкових інфекцій — кампілобактеріоз і сальмонельоз, інфікування якими відбувається через рот.

Як вберегтися від інфекцій в пісочниці

1. Пісочниці мають бути закритими, якщо їх не використовують.

2. Не варто давати дітям їжу, коли вони грають у піску.

4. Вакцинуйте дітей від правця, ревакцинуйте та поновлюйте щеплення кожні 10 років.

5. Не дозволяйте дітям грати в пісочниці з яскраво вираженим запахом випорожнень.

6. Не забороняйте дітям грати у пісочницях, але уважно стежте за ними.

Джерело: Трибуна – Бровари