Влітку українців чекає великий перерахунок пенсій: хто під нього потрапить

image
2 Травня 2023, 21:43
Поділитися:

В Україні влітку 2023 року підвищені пенсії отримуватимуть одразу кілька категорій українців. Про це повідомляє спеціалізований портал «На пенсії».

У першу чергу це будуть працюючі пенсіонери, науковці, державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування. Спочатку, вже в червні, збільшені пенсії – причому з доплатою відразу за три місяці – отримають саме працюючі пенсіонери.

«Перерахунок працюючим пенсіонерам пенсій буде проведений із 1-го квітня, як це передбачено законодавством. Однак проіндексовані виплати вони зможуть отримати тільки в червні разом із доплатою за квітень і травень», – про це розповіла керівник департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України Олена Охріменко.

Справа в тому, каже чиновниця, звітна інформація за перший фінансовий квартал 2023 року надійде до органів Пенсійного фонду вже в другій половині травня. Тому і підвищені пенсії українці зможуть отримати тільки в червні.

У Мінсоцполітики повідомили, що індексація та перерахунок пенсій торкнеться українців у тому числі й інших професій:

державних службовців;
учених;
працівників органів місцевого самоврядування.

Як пояснювала Міністр соціальної політики Оксана Жолнович, у 2023 році проводять велику індексацію пенсій, бо в Україні ще є люди, які отримували пенсію ще за часів срср. І відтоді реальний розмір їхніх пенсій був низьким, проте держава «дотягувала» суму до мінімального розміру пенсії. У нинішній Україні вже за розрахунковою формулою, каже Жолнович, деякі пенсіонери не отримували перерахування або індексації через це. В цілому в липні пенсії мають зрости на 19,7%.

ФОТО – Інформатор

Читайте також:

Накопичувальна пенсія: нардепи пропонують нову програму внесків

Стаж для пенсії з інвалідності: важливо чи ні – пояснення юриста

Тарифи, пенсії, субсидії та інше: що зміниться з 1 грудня 2022 року

«Коли розносимо пенсію, то із собою носимо газовий балончик і відлякувач собак», – листоноші Броварів

Читати далі: Влітку українців чекає великий перерахунок пенсій: хто під нього потрапить , автор Андрій Захарченко

Джерело: Трибуна – Бровари