Власники пошкодженого майна, які відремонтували його власним коштом, отримають шанс на відшкодування

image
24 Квітня 2024, 17:04
Поділитися:

На плановій нараді 22 квітня 2024 року начальник управління містобудування і архітектури Тетяна Харитонюк повідомила, що постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2024 р. № 365 затверджено порядок, який визначає механізм подання заяв про відшкодування збитків втрат чи шкоди, що завдані агресією Російської Федерації проти України, до Реєстру збитків. Громадяни, у яких було пошкоджене або знищене житло, можуть подавати заяву через додаток «Дія». У нашій громаді компенсацію із держбюджету на ремонт пошкодженого житла отримало 17 сімей на загальну суму 670 тис. грн. До Реєстру збитків можуть подати заяву і ті мешканці громад, які вже відремонтували свої помешкання за власні кошти.

Інформацію деталізувала «Вістям» заступник начальника управління містобудування та архітектури Світлана Костюченко. Вона пояснила, що люди, які вже отримали компенсацію за програмою є-Відновлення, подавали заяви до Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ). Заявникам із цього реєстру компенсація надавалася на придбання будматеріалів та на оплату за виконання робіт. Допомога коштами поки що не передбачається. 

У Борисполі, на щастя, зруйнованого майна не було, тільки пошкоджене. Заяви на відшкодування подали 20 родин. Але три із них вже встигли зробити ремонт власним коштом, тому їм змушені були відмовити. До реєстру збитків можуть подавати заяви абсолютно всі, зокрема ті, хто подавав заяви у РПЗМ та ще не отримав ще компенсації. Але на подвійну компенсацію розраховувати не варто — усе фіксується у електронній базі. 

Світлана Костюченко наголосила, що реєстр збитків — це тільки перший крок, можливість зареєструвати заяву для того, щоб у майбутньому у людей була перспектива отримати відшкодування. Це ще не той документ, який регламентує надання компенсації. Кабінет Міністрів має прийняти ще низку постанов, які регламентуватимуть механізм отримання компенсації. 

Також вона додала, що Реєстр збитків ще не запрацював. Але оскільки постанова № 365 є, найближчим часом має запрацювати і Реєстр.         

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама