Владислав Байчас: політичні сутички у нашій країні вигідні тільки росії

image
24 Листопада 2023, 18:55
Поділитися:

У громаді не вщухають розмови щодо мобілізації міського голови Володимира Борисенка. «Вісті» зустрілися із секретарем Бориспільської міської ради Владиславом Байчасом, щоб з’ясувати,  чи не вплинуло рішення міського голови на роботу міської ради та виконавчого комітету.

— Владиславе Михайловичу, чому саме ви виконуєте обов’язки міського голови?

— Міським головою Борисполя був і залишається Володимир Борисенко. Його повноваження не припинено. Проте, оскільки міський голова перебуває на службі в Збройних Силах України по загальній мобілізації, він не може виконувати свої повноваження на час такої мобілізації.

Частиною другою статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлено, що у разі неможливості здійснення ним своїх повноважень, повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради.

Закон визначає лише одну посадову особу місцевого самоврядування, яка на тимчасовій основі здійснює повноваження міського голови. Зокрема, пунктом сьомим частини четвертої статті 42 Закону визначено повноваження щодо здійснення керівництва апаратом ради та її виконавчого комітету. Виходячи з положень статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», секретаря міської ради повноваженнями міського голови наділяє виключно закон. Отже, згідно закону, на час його мобілізації обов’язки виконує секретар.

— Чому важливо не допустити політичних сутичок під час війни?

— Політична нестабільність та сутички у нашій країні вигідні тільки росії. Всім зрозуміло, що російські спецслужби мають вказівку від Путіна будь-якими методами дестабілізувати ситуацію в Україні, намагаючись її розхитувати всередині, використовуючи для цього будь-які можливості. Тому наше завдання — не стати приводом для провокацій. Всі політики та чиновники повинні працювати, кожен на своєму місці.   

— Які нагальні питання не встиг виконати міський голова Володимир Борисенко перед мобілізацією?

— Спочатку зазначу, що міський голова мобілізувався після початку навчального року, тому встиг підготувати шкільні та дошкільні заклади до навчального процесу, зокрема, встиг підготувати укриття. А от зараз на часі будівництво укриттів для цивільного населення. Наразі ми зосереджені в цьому напрямку. Є державні, обласні програми, які допомагають нам виконати це завдання. В роботі питання побудови укриття в міському парку, яке анонсувалося вже давно.  Наразі нам допомагає область у фінансуванні укриттів, і ми плануємо почати будувати четверте укриття. Також є пункти незламності, які розгорнуть свою діяльність одразу за потреби — вони вже підготовлені. Головне — це захист населення від збройної агресії ворога.

Захист населення та цивільної інфраструктури, функціонування міста під час опалювального періоду, готовність до викликів зими, аналіз минулорічних блекаутів — це те, над чим доводиться працювати.

— Розкажіть про нові ініціативи міста у підтримку військових?

— Наразі на бюджетній комісії розглянули питання про виділення близько 7 млн грн на дрони, а також 10 млн грн на ЗСУ, на військові частини. Саме ці суми буде оголошено на наступній сесії міської ради.

—  Як ви вважаєте, чому Володимир Борисенко вирішив мобілізуватися?

— Це його особистий вибір. Кожен вирішує сам, де він може бути найбільш корисним під час війни. Він багатодітний батько, який, на мою думку, таким чином вирішив захистити і своїх дітей від ворога, і країну. Я поважаю його вибір. Я впевнений, що в Україні кожен на своєму місці робить все для того, аби пришвидшити перемогу над агресором, і міський голова Володимир Борисенко також.

Зі свого боку можу сказати, що життя в місті триває. Всі заступники працюють в робочому режимі, міська рада працює, проводяться засідання комісій, готується бюджет на наступний рік, всі функції, потрібні для повноцінного життя міста, виконуються.

— Наостанок скажіть, чого чекати місту найближчим часом?

— Ми працюємо в штатному режимі, всі поточні завдання вирішуються, комунальні підприємства та міськрада працюють, як і завжди.  Комунальники підготувалися до зимового періоду, все контролюється.

Вважаю, що кожен має працювати згідно своїх посадових обов’язків, згідно з законом, який наділив кожного певними обов’язками та повноваженнями. Потрібно працювати без чвар та сварок, пам’ятаючи, що вкрай важливо зосередитися на захисті населення, бути готовими до блекаутів та інших несподіванок від ворога. Тож роботи вистачає у кожного.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама