Військовий збір не будуть сплачувати ті, хто захищає Україну від російської агресії

image
21 Червня 2022, 15:43
Поділитися:

21 червня 2022 г. 11:00

Верховна Рада (ВР) прийняла у другому читанні та в цілому як закон проект акту, що скасовує сплату військового збору для військовослужбовців, правоохоронців та деяких інших осіб у разі їх участі у відсічі та стримуванні збройної агресій росії в умовах воєнного стану.

Про цеKВ стало відомо з повідомлення на сайті ВР за підсумками пленарного засідання Ради 19 червня 2022 року.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Законопроект №7432 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в бойових діях в умовах воєнного стану” в другому читанні та в цілому підтримали 314 народних депутатів.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Дослівно норма прийнятого законопроекту викладена так:

“Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, не підлягають оподаткуванню військовим збором доходи у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, працівників правоохоронних органів, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та інших осіб на період їх безпосередньої участі в здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресій Російської Федерації.”

У Пояснювальній записці до законопроекту мовиться, що “…вищезазначені громадяни є платниками податку та військового збору відповідно. Хоча по своїй суті, військовий збір запроваджений саме для забезпечення, в тому числі, тих військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях, і сплата ними військового збору є несправедливою. Матеріальне забезпечення працівників правоохоронних органів, військовослужбовців та інших осіб, які безпосередньо приймають участь у бойових діях, не відповідає їх неоцінимому внеску в подоланні збройної агресії й досягненні миру в Україні. Обов’язкова сплата військового збору такими громадянами послабляєматеріальне становище їх та їх сімей”.

Тож “прийняття законопроекту сприятиме покращенню матеріального становища військовослужбовців та інших осіб, які безпосередньо приймають участь у бойових діях”.

Наразі військовий збір складає 1,5%. Утім, ставка збору може подвоїтись: у ВР зареєстрований відповідний законопроект.

Читайте: У ВР зареєстровано законопроект про збільшення військового податку до 3%

Фото: Укрінформ

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона