Вітчизняні ліки за своєю якістю не поступаються імпортним – Дмитро Подтуркін

image
13 Травня 2019, 18:03
Поділитися:

«Коли ми говоримо про аптечну націнку, вона доволі не висока, адже при дозволених 25 % [націнка] зараз складає 6-8 %. Причиною є досить велика конкуренція серед аптек. Однак це лише видима націнка, а є ще й та, яку люди не бачать – маркетингова». 

Про це в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» розповів засновник Української медичної експертної спільноти Дмитро Подтуркін.

«Маркетингова – закладається у собівартість, хоча виробнича ціна значно менша. І мова йде не лише про патентовані бренди, але і про аналоги (дженерики)», – повідомив експерт.

«У нас все вітчизняне виробництво прирівнюється до сертифікату GNP, а це міжнародні правила виробництва лікарських препаратів. Тобто наші ліки за своєю якістю не поступаються імпортним виробникам. Більш того, наші ліки кращі, ніж декотрі, що поступають з окремих країн, адже імпорт – це не лише зі США, Швейцарії чи країн ЄС», – розповів Дмитро Подтуркін. 

«Однак,  в Україні не заборонена реклама лікарських засобів. Крім того, зарплати наших аптекарів напряму пов’язані з реалізацією товару: чим дорожчий продаєш – тим більше отримуєш. Тож не дивно, що на полицях аптек ви не зустрінете дешевих препаратів або дженериків і жоден провізор не почне вас вмовляти купити дешевше, адже йому це не вигідно», – підкреслив він.

Виходячи з  цих обставин, медексперт радить людям не «вестись» на рекламу.

«Реклама – це мінімум 30 % вартості препарату, тож якщо бачите, що він рекламується, – візьміть аналоговий. А взагалі, зараз кожен обирає сам свого сімейного лікаря, логічно, що ви йому довіряєте, тож можна просто перепитати про наявність та назви засобів, що містять призначену вам діючу речовину», – порадив Дмитро Подтуркін.

Читайте також: Відтепер дорослі можуть вакцинуватися від кору безоплатно

Читайте також: Електронні рецепти за програмою «Доступні ліки» видають вже понад місяць

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV