Віталій Смолін: «Ми сплачуємо податки, а громада їх реалізовує на місцях у вигляді позитивних перетворень»

image
19 Вересня 2021, 10:38
Поділитися:

Минув рік, як на посаду керівника Державного підприємства «Макарівське лісове господарство» було призначено Віталія Смоліна. Напередодні Дня працівників лісу, ми поспілкувалися з керівником лісгоспу, запитали про результаті річної праці та екологію, дізнались як сьогодні працює підприємство.

Пане Віталію, звідки ви родом? Яку маєте освіту?

Народився в селі Базар Народницького району Житомирської області. Освіта вища. Закінчував Поліський національний університет та Державну академію управління при Президенті України. Зараз є аспірантом Національного університету біоресурсів та природокористування.

Віталій Смолін, кервник ДП “Макарівський лісгосп”

2 липня ви звільнились з ДП «Київське лісове господарство» і були призначені на посаду в.о. директора державного підприємства «Макарівське лісове господарство» у зв’язку з ситуацію, яка тут склалась. Що це за ситуація?

На той момент у Макарівському лісовому господарстві склалась тяжка фінансова ситуація: були проблеми з виплатою заробітної плати, податків та обов’язкових платежів. Як результат почався кадровий відтік.

Підприємство перейшло на чотирьохгодинний робочий день. А потрібно пам’ятати, що Макарівське господарство завжди було в трійці найкращих в області.

Я працював керівником Київського лісового господарства, тому звільнення, як і призначення в Макарівське лісове господарство, для мене було цілковитою несподіванкою. Це все трапилося протягом години часу. В мене був звичайний робочий день, отримав дзвінок прибути в Агентство лісових ресурсів, де мене повідомили про ситуацію, яка склалась, і те що є бачення щодо звільнення з посади директора Київського лісгоспу та призначення виконуючим обов’язки керівника Макарівського лісгоспу.

У четвер я був звільнений, а в п’ятницю, 3 липня 2020 року, мене представили виконуючим обов’язки Макарівського лісового господарства.

Одним з перших моїх наказів була відміна чотирьох годинного робочого дня і введення повноцінного восьми годинного робочого дня. Заступники і головні спеціалісти, які працювали на той час, мене переконували, що цього робити не потрібно, бо коштів немає і т.п., але я бачив проблему в іншому.

Зарплата стала більшою на 233 відсотки

За рік Вашого перебування на посаді вже погашенні всі борги перед державою. Двічі на підприємстві піднімали заробітну плату. І Макарівський лісгосп є одним з найбільших платників податків у бюджет. На чому сьогодні заробляє підприємство?

Щодо підняття заробітних плат, я хочу висловити вдячність всьому колективу Макарівського лісгоспу, що мені повірив та видав кредит довіри. І ми з першого дня почали працювати як бачив я, керівник підприємства, усвідомлюючи при цьому всю відповідальність. І в нас все вийшло.

Перші збори, коли мене представляли як керівника, були морально тяжкі – я бачив в залі прекрасних людей, хороших спеціалістів, в яких не було вогню в очах і віри в майбутнє. І на це було неприємно дивитися. Настрій був такий, що підприємство банкрот і буде ліквідоване, і саме для цього мене призначили. Я сказав, як я бачу свою роботу, і до якого результату ми прийдемо якщо всі разом почнемо працювати, відкинувши емоції і спекуляції на ситуації.

Адже керівник без колективу, а колектив без належного рівня ставлення до роботи – ніхто. Це шлях в нікуди! Керівник може бути ініціативним, досвідченим, він може мати чітке бачення, бажання і перебувати на роботі цілодобово, але він нічого не зробить, не досягне результату, коли немає колективу, єдиного колективу, який працюватиме як живий організм. Не має бути роботи з під палки, не має бути роботи в ручному режимі, всі повинні не більше і не менше виконувати покладені на них обов’язки!

Щодо підвищення заробітної плати моя позиція така. Колектив в свою чергу, якщо не буде бачити конкретний результат своєї роботи, не буде достатньо мотивований до роботи, в тому числі втрачає мотивацію фінансову , і, як результат, продуктивність праці! Результат не заставив себе довго чекати. На сьогодні ми маємо зріст продуктивності праці на 301 відсоток.

Я щиро вдячний керівнику обласного управління Олександру Бойку, за те що було підтримано підняття заробітних плат на підприємстві, хоча ми ще мали борги і до підприємства було багато питань. Нам повірили і ми не підвели.

З першого місяця ми почали виплачувати поточну заробітну плату, та активно погашати існуючу заборгованість по заробітній платі. Також випрацювали алгоритм погашення всіх інших заборгованостей.

Уже в листопаді 2020 р. була повністю виплачена заборгованість по заробітній платі, яка тягнулася з листопада 2019 року.

На момент мого призначення, середня заробітна плата працюючих становила 11 159 грн, на сьогодні середня заробітна плата становить 26 046 грн. Вона стала більшою на 233 відсотки.

Всі зобов’язання, які я взяв на себе як новопризначений керівник перед колективом, виконані! Як результат, відтік кадрів припинився, тепер до нас хочуть іти працювати, а це найкращий індикатор результату.

Щодо найбільшого платника податків. Ми раді, що є одними з найбільших платниками податків в громаді. Як зазначав Макарівський селищний голова Вадим Токар, не за нарахованими, а за реально сплаченими коштами.

За 2020 рік Макарівським лісгоспом сплачено податків до бюджетів всіх рівнів на суму 8604 тис грн, у тому числі до Державного бюджету – 4525 тис. грн, до місцевого 874 тис. грн, ЄСВ – 3205 тис. грн.

У 2021 р. за нашими прогнозами до бюджетів всіх рівнів буде сплачено 29535 тис. грн, що на 343 відсотки більше, ніж за аналогічний період минулого року. До державного бюджету – 16368 тис. грн, а до місцевого – 8980 тис. грн, ЄСВ – 4129 тис. грн.

Моя позиція проста і відверта. Ми сплачуємо податки в громаду, а громада їх реалізовує на місцях у вигляді позитивних перетворень. У тому числі і для лісового господарства.

У Макарівському лісгоспі 197 працюючих, територія лісгоспу 26535 гектар

Ви прийшли на підприємство у 2020 році і наразі встигли попрацювати на переламі адміністративного поділу в процесі децентралізації. Чи відчули ви зміну у тональності спілкування з місцевою владою та, власне, громадою?

По керівництву району. Через короткий термін після мого призначення в Макарів, тут було представлено нового керівника РДА Олексія Болілого. У нас з ним склалися дуже конструктивні стосунки. Якраз це був тільки початок карантинного періоду, нас просили про допомогу і ми знаходили можливість. У мене тільки самі позитивні враження про нього як людину і як організатора.

Щодо виконуючої обов’язки голови райдержадміністрації Ірини Багінської, я вдячний їй за підтримку. Ми не були знайомі, але вона підписала подання на моє призначення.

Щодо керівництва Макарівської громади. З Вадимом Яковичем ми познайомились по моїй ініціативи. Я прийшов до нього, представився. Під час знайомства розповів якою бачу нашу співпрацю, селищний голова сказав про своє бачення. Вадиму Токарю сподобалася моя відкрита й відверта позиція, мені його. За рік роботи в стосунках з владою нічого не змінилося, вони як були так і є позитивними. Впевнений попереду в нас багато добрих справ.

Скільки людей сьогодні працюють у ДП «Макарівське лісове господарство» і яку територію вони обслуговують?

Працює на нашому підприємстві 197 чоловік. Наша територія становить 26 535 гектар. Маємо 6 лісництв. Лісове господарство не змінило свою територію зі зміною районів, адже господарство ведеться на підставі актів на постійне користування і його території знаходяться в межах кількох нових громад.

Біля 60 відсотків деревини переробляється на власних цехах

Відомо, що шлях сировинного постачальника значно звужує можливості підприємства у фінансовому плані та обмежує кількість кваліфікованих робочих місць. Який відсоток продукції ДП «Макарівське лісове господарство» є продуктом переробки? Чи є ліс кругляк і досі основним продуктом для реалізації?

Макарівське лісове господарство одне з небагатьох лісових господарств, якщо навіть взяти в межах України, яке має власні цехи переробки і займається поглибленою переробкою деревини. У нас близько 40 відсотків лісу пішло на реалізацію круглякам, це разом з дровами. І близько 60 відсотків ми переробили на власних цехах.

Хочу зауважити, що весь кругляк і деревина продається виключно через аукціон. Про це був один із моїх перших наказів, коли я прийшов в Макарів. Все продається на аукціоних торгах. І це дає свою тенденцію у ціновій політиці. Адже у такому випадку виключається повністю людський фактор, не керівник, не інженер, не майстер лісу, не впливає на ціноутворення. Немає і не може бути ніякої домовленості.

Весь наш наявний ресурс виставляється в Інтернеті на відкритому майданчику Української енергетичної біржі. Кожен з ним ознайомлюється. Ми навіть не знаємо до закінчення торгів хто торгується. Завдяки таким торгам ми забрали всі спекуляції, якісь там зловживання чи будь яку узурпацію у своїх руках ресурсу. Весь круглий ліс виставляється на аукціонні торги і виключно там реалізовується. Тому географія наших покупців сама велика, від місцевих до самих далеких областей Рівненської, Волинської, Львівської і Івано-Франківської.

В які саме країни ви експортуєте ліс? І які тенденції у попиті лісу в цих країнах складаються на найближчий рік – два?

Ліс кругляк ми не експортуємо. Ми експортуємо продукцію первинної переробки та пиломатеріал до Польщі, Прибалтики, Туреччини, Китаю та Кореї.

Чи розглядаєте ви можливість розширення ринку реалізації деревини у найближчі роки і чи дозволить збільшення об’ємів реалізації зберігати баланс між доходами і збереженням екосистеми? Адже сьогодні в інформаційній площині часто говорять про надто великі вирубки?

Необроблена деревина реалізовується виключно на внутрішньому ринку. На мою думку проблема лісового господарства, майстрів лісу –дуже мало в свій час проводили роз’яснювальних робіт і суспільство не знайоме з основними правилами роботи лісового господарства.

Доводилося чути спекуляції, що в лісгоспі за мого керівництва справи пішли краще, бо стали більше рубати лісу. Поясню, лісове господарство не може рубати не більше, не менше. Рубають лише норму визначену Проєктом організації розвитку лісового господарства, прийнятим у 2014 році.

Будь яке лісове господарство в Україні працює згідно Проєкту організації лісового господарства. Він розробляється один раз на десять років. Після чого затверджується відповідним наказом Міністерства екології та Державного агентства лісових ресурсів. Після цього Міністерством екології видається наказ на розрахункову лісосіку. Змінити її не може ні директор, ні начальних обласного управління, ні голова Державного управління лісових ресурсів. А тому ніхто не може прийняти рішення рубати більше, або менше. Рішення приймається виключно на підставі про розрахункову лісосіку.

І тому Макарівське лісове господарство мало однакову розрахункову лісосіку як до мене так і під час мого керівництва. Чергове лісовпорядкування у нас буде проводитися в 2024 році. Хочу зауважити Макарівський лісгосп за останній рік зменшив суцільні зруби, я про це інформував на одній з нарад в Макарівській селищній раді. Ми зараз пішли в санітарно-вибіркову рубку, забираємо лише сухостійні дерева, щоб не чіпати живі і здорові дерева. Тому суцільні зруби за мого керівництва зменшилися.

Баланс з природою точно витриманий, тому що ми ведемо свою роботу згідно Проєкту організації розвитку лісового господарства. В якому чітко описане все, квартал, відділ і де проводити рубки. Всі роботи відмічаються на картографії. Це все чітко сплановано.

В нас не було зафіксовано жодного порушення природоохоронного законодавства в «сезон тиші»

18 грудня 2017 року, введено в дію Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», прийнятий Верховною Радою України 23 травня 2017. Закон впроваджує європейську модель процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) замість екологічної експертизи, передбаченої Законом «Про екологічну експертизу», що в свою чергу втратила чинність. У процедурі ОВД беруть участь замовник, виконавець робіт з оцінки впливу і громадськість, тобто журналісти, активісти і звичайні члени громади. Процедура ОВД застосовується до поступових рубок головного користування площею понад 1 гектар або до суцільних санітарних рубок площею понад 1 гектар. Проте, за останній час ми не знайшли у Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля жодної справи, що стосувалась би ДП «Макарівське лісове господарство». Ви не вирубували більше 1 гектара чи не можете знайти спільну мову з громадськістю?

Дійсно, на момент мого призначення ми не лише пройшли ОВД, ми ще підтвердили сертифікат FSC – це міжнародна сертифікація лісів. По цим напрямкам у Макарівського лісгоспу також були заборгованості. Відповідно сертифікат FSC був на межі зриву. А документ для лісового господарства дуже важливий, адже він на міжнародному рівні підтверджує повний етап походження продукції та показує що ми дотримуємося умов екологічно-спрямованого, соціального, збалансованого введення лісового господарства.

Тому ми дійсно, одне з тих підприємств, і нам за це приємно, яке має підтвердження ОВД та сертифікат FSC. До речі, у цьому велика заслуга головного лісничого, нового начальника відділу лісового господарства і всієї команди Макарівського лісгоспу. На сьогодні ми свою діяльність проводимо відповідно до вимог ОВД і FSC. У нас постійно здійснюється моніторинг та аудит. Ми відкрито здійснюємо свою діяльність, керуючись діючим законодавством і тому судові та інші справи щодо порушень відсутні.

Нещодавно закінчився «сезон тиші» у лісі. «Сезон тиші» – це природоохоронний захід, запроваджений до виконання в Україні на законодавчому рівні у 2015 році. У цей період заборонено будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрілянина, проведення вибухових робіт, феєрверки, санітарні рубки лісу і т.д.). Як пройшов цей період для Макарівського лісгоспу і чи багато зафіксовано порушень?

Макарівський лісгосп може похвалитися тим, що в межах Київської області і всієї України, в нас не було зафіксовано жодного порушення природоохоронного законодавства в «сезон тиші».

Порушення «сезону тиші» тягне за собою тяжкі наслідки, на кшталт втрати сертифікату FSC. Адже відповідні природоохоронні органи чітко моніторять всі порушення у «сезон тиші».

Чи працював в повну силу в «сезон тиші» Макарівський лісгосп? Чи була обмеженою рубка в цей період?

В «сезон тиші» не дозволяється проведення рубок в місцях масового розмноження диких тварин, а також проведення вибіркових та суцільних санітарних рубок.

«Сезон тиші» чітко регламентує, що заборонено, а що дозволено. Тому ми не зупиняєм лісогосподарську діяльність, а просто виконуємо умови чинного природоохоронного законодавства.

За цю весну Макарівський лісгосп посадив майже 130 гектарів лісу

Зараз безліч людей справедливо занепокоєні екологічною ситуацією у лісі і боляче сприймають втрату кожного дерева чи погіршення екосистеми у лісі. Які заходи провадяться підприємством для збереження лісу і чи намагаєтесь ви долучити до якихось процесів громадськість?

Для збереження лісів у нас проводиться цілий ряд заходів від виховання лісу до віку стиглості, який ми зараз бачимо. Сюди входить догляд за лісовими культурами, рубки догляду за лісом. Ми у лісгоспі проводимо повний план заходів який передбачається чинним природоохоронним законодавством.

Чи залучаємо громадськість? Так, ми на весняно-осінню лісову культурну компанію завжди запрошуємо підприємства та організації. Проводимо посадку дерев з представниками приватного бізнесу, а також з певними відділами Макарівської селищної громади. Також залучаємо до заходів школи і шкільні лісництва. На сьогодні плануємо запрошувати на осінню посадку молодих насаджень представників організацій та підприємств територіальних громад.

На телеканалі «Погляд» нещодавно вийшов сюжет про те, як працівники Макарівського лісгоспу висадили у Ніжиловичах понад 7000 саджанців сосен, до події долучилось багато членів громади. Розкажіть хто був ініціатором такого чудового заходу і які ще цікаві заходи плануються до реалізації разом з громадою?

Це була висадка не семи тисяч, а була акція «Мільйон дерев», а сім тисяч сіянців ми висадили лише на тій ділянці, в Ніжиловичах. А взагалі їх у нас дерев висаджується дуже багато. За цю весну ми посадили майже 130 гектарів лісу, що в перерахунку на кількість становить понад 1 млн сіянців та саджанців лісотвірних порід. Скажу більше, у нас весною не залишилось лісокультурних ділянок лісу для всіх бажаючих.

До нас їхало багато бажаючих, переважна більшість з яких не до кінця усвідомлюють як ліс взагалі росте, з чого все розпочинається. Тому, коли люди бачать зруби, то вони думають, що ми зрубали і покинули ділянку без подальшого заліснення.

Під час посадки лісу ми показуємо з як все розвивається від заготівлі насіння до зростання багатовікових насаджень. А сам захід висадки сіянців та саджанців це тема окремої розмови.

Ліс суттєво подорожчав. Розкажіть про тенденції ринку, особливо в контексті ціни на дрова для пересічних громадян.

На сьогодні реалізація лісопродукції це абсолютно вільний ринок і ціну на цю продукцію регулює лише попит. Щодо опалення, то дрова також виросли в ціні. Проте задля забезпечення мешканців територіальних громад Макарівським лісгоспом встановлено фіксовану прайсову ціну, яка є істотно нижчою за ціни аукціонних торгів..

Дякую за відверту розмову.

Дякую Вам за приділений час.

Спілкувався Віталій Гедз.

Джерело