Віталій Кличко: Земляцтва допомагають налагодити діалог між владою та громадськістю

image
4 Вересня 2020, 17:20
Поділитися:

Столична влада тісніше співпрацюватиме із земляцькими організаціями – сьогодні мер Києва Віталій Кличко підписав Меморандум про співробітництво.

Сьогодні, 4 вересня, у Колонній залі КМДА мер Києва Віталій Кличко підписав Меморандум про співробітництво Київської міської ради та Київської міської державної адміністрації з Асоціацією земляцьких організацій «Рада земляцтв та регіонів України».

– Представники земляцьких організацій наполегливо працюють над збереженням та поширенням національних традицій та історико-культурної спадщини своїх рідних областей. Земляцтва є зразком порозуміння та єднання, прагнення спільно творити майбутнє для своїх дітей і внуків. Мають свою громадянську позицію, відстоюють її і впливають на процеси розбудови демократичної держави, – зазначив Віталій Кличко. Актуальною сьогодні є роль земляцтв у процесах консолідації суспільства, взаємодії і порозуміння між різними регіонами нашої країни. У налагодженні конструктивного діалогу між владою та громадськістю.

Він зауважив, що земляцький рух відіграє вагому роль у житті столиці. Адже Київ знаходиться в центрі соціально-економічних і громадсько-політичних процесів держави.

– Завдяки тісним зв’язкам зі своєю малою батьківщиною, земляцтва володіють об’єктивною інформацією щодо ситуації в областях, районах, містах і селах. Мають практичний досвід вирішення проблем на місцях. Найкращі практики та досвід можуть бути застосовані і в столиці. А ми – завжди готові ділитися досвідом перетворень, які успішно втілюємо в Києві. Сьогодні ми підписуємо Меморандум про співробітництво між київською міською владою і земляцтвами областей України в місті Києві. Сподіваюсь, що підписання цього документу сприятиме розвитку нашої ефективної співпраці в діловій та культурній сферах, яка почалася у 2001 році з підписання першої угоди про співпрацю, – додав він.

Мер столиці поділився з присутніми представниками земляцтв змінами та досягненнями, які за останні роки відбулися в Києві. Це стосується освіти, транспортної інфраструктури, оновлення парків та багато іншого. Попереду – чимало планів. І спільно з земляцькими об’єднаннями міська влада зробить ще багато корисних справ для Києва і для України, впевнений Віталій Кличко.

– Перша угода про співпрацю з міською владою була підписана у 2001 році. З того часу ця ідея довела свою корисність як місту, так і земляцтвам, – зауважив голова Громадської спілки «Асоціація земляцьких організацій «Рада земляцтв та регіонів України» Віктор Ткаченко.  Ми регулярно проводили культурологічні заходи, свята і ярмарки, традиційні зустрічі в Пирогові, де зібрані будиночки з різних регіонів України. Сподіваюся, сьогоднішній захід залучить до наших лав ще більше активних людей, які докладуть зусиль, щоб бути корисним та сприяти вирішенню актуальних питань у Києва.  

Про історію та внесок земляцького руху розповів координатор Ради земляцтв та регіонів України Йосип Запаловський:
– Ще у 16 столітті були створені перші земляцькі організації. Наш рух областей у Києві розпочався у 1990 році. 55% населення Києва – люди, які приїхали з різних регіонів України, наші діти і онуки вже є киянами. Земляцтва у Києві багато років роблять корисні справи для розвитку міста. І готові долучатися до проведення культурно-масових, спортивних заходів. 

Голова громадської організації «Земляцтво буковинців в місті Києві «Буковина» Валерій Цибух запропонував міській владі підтримати кілька ініціатив земляцтва, серед яких створення центру земляцького руху, де його представники могли б збиратися і обговорювати нагальні проблеми, заснування галереї батального мистецтва, присвяченого українським воїнам різних часів та відкриття пам’ятника воїнам-морським піхотинцям на Оболонській набережній.

Нагадаємо, «Сила у рівності» – під таким гаслом пройшов Київський Форум рівних прав і можливостей.

Марія Катаєва

Новини Києва – оперативно і лаконічно в Telegram!

Джерело: Вечірній Київ