Віталій Гордієнко: «Продаж землі завдасть болісного удару аграрному сектору, бо дрібне фермерство буде знищене»

image
5 Вересня 2019, 12:24
Поділитися:

Чи змогли впоратися зі спекотною погодою бориспільські фермери, чому в нашій країні виникає питання закупівлі сільгосппродукції за кордоном, а українські люди їдуть працювати на багаті врожаями поля країн Європи — наша розмова з агрономом і депутатом із династії аграріїв Віталієм Гордієнком.

— Віталію Миколайовичу, в чому причина високих цін на картоплю цього року?

— Сільське господарство — це непередбачувана галузь, ефективність якої часто залежить від багатьох факторів, одним із яких (надзвичайно важливим) є кліматичні умови. Але головна проблема наших фермерів полягає в нестачі обігових коштів. Невеликому фермерському господарству складно забезпечити сучасні технологічні засоби вирощування сільськогосподарських культур, закупити якісне насіння, тощо. А від цього залежить урожай і якість продукції. Кредити фермерам дають під високі відсотки, тож це такий тягар, який на себе зможе взяти не кожен дрібний і середній виробник сільськогосподарської продукції.

— Чи існує державна підтримка фермерів?

— В Україні підтримка галузі сільського господарства функціонує в специфічних умовах. Це забезпечення інтересів крупного бізнесу, монополій, які належать представникам фінансово-промислових груп. Практично всю державну підтримку, яка виділяється на сільське господарство, отримують агрохолдинги. Пов’язано це з високим рівнем корупції, тому малому і середньому бізнесу доступ до такої підтримки закритий. Якщо фермеру пощастить отримати цю допомогу, він не зможе нею скористатися, адже система державної підтримки є складною, потребує кваліфікованого юридичного супроводу. Звичайно, сільськогосподарські  корпорації можуть дозволити утримувати численні юридичні відділи, вони мають доступ до владних структур та можуть впливати на ухвалення рішень на найвищому рівні. Тому це є великою проблемою для держави і однією з причин незадовільного стану вітчизняної сільськогосподарської галузі. Хоча, за великим рахунком, Україна має забезпечувати продуктами харчування не лише себе. Ми маємо для цього ґрунтово-кліматичні умови, людський ресурс та бажання працювати на землі.

— Чому, маючи державну підтримку і кошти, агорохолдинги не можуть забезпечити повною мірою країну вітчизняною продукцією?

— Більшість агрохолдингів не вважають за потрібне вирощувати різноманітні культури. Адже окрім високих прибутків їх мало що цікавить. Вони вирощують культури, які є найбільш рентабельними, наприклад, соняшник, кукурудза та деякі інші. Сьогодні немає розуміння в державі, що ми є аграрною країною, і перспектива наша полягає у розвитку аграрного сектору, фермерських господарств. Аграрні корпорації не дають можливості розвиватися селам. Для них ці села нічого не значать, це посівні площі. Натомість фермер, який тут живе і працює, дбає про село і людей, створює робочі місця, допомагає у вирішенні соціальних проблем. Глобалізація сільськогосподарського виробництва веде до знищення села.

— У розвинених країнах це розуміють і сприяють розвитку дрібного і середнього фермерства?

— Так. Там є реальна і дієва державна підтримка таких виробників, існує практика забезпечення коштами сільськогосподарників за умови утримання територій, які мають екологічну цінність. У нас про це мови немає, йдеться хоча б про забезпечення виробничого процесу: оновлення матеріально-технічної бази підприємств, забезпечення можливості купити якісне насіння і добрива, паливно-мастильні матеріали. А це потребує значних капіталовкладень. Україні треба забезпечити людей роботою, щоб вони не їхали за кордон на сільськогоспроботи, а мали можливість працювати на рідній землі. А ще питання продажу землі сільськогосподарського призначення, яке зараз, з приходом нової влади, активно «педалюється», завдасть надзвичайно болісного удару по сільськогосподарській галузі, бо дрібний бізнес буде знищений. Фермери зараз не мають коштів купувати землю, а кредити під величезні відсотки їм не під силу.

— Чи буде Бориспільщина з картоплею цього року? Якою, на вашу думку, залишиться ціна на цей продукт харчування?

— Вирощування картоплі передбачає полив. Надання меліоративних послуг — дорога процедура, яка зараз значною мірою перекладена на плечі фермерів. Літо було спекотним, тому в багатьох регіонах спостерігається дещо нижчий урожай. У Бориспільському районі є можливість забезпечити процес вирощування картоплі поливом, оскільки в нас збережено і відновлено певні гідротехнічні споруди та комунікації, тому урожай у нашому районі вищий, ніж в регіонах, де організувати полив надто складно. Втім місцеві фермери також потребують допомоги на державному рівні. На мою думку, цього року ціна на картоплю буде вищою, ніж зазвичай. Формування цінової політики залежатиме від постачання картоплі на український ринок. Якщо в країнах-імпортерах буде високий урожай, то може спостерігатися незначне падіння ціни. Але слід розуміти, що необхідно розвивати український аграрний сектор, який би дав країні можливість докорінно змінити економічну ситуацію за короткий термін. Розвиток металургії, важкого машинобудування, високотехнологічних галузей — це важливо,  але потребує тривалого часу і великих коштів. Сільське господарство дало б економічний ефект вже наступного року. Але для цього слід змінити бюрократичну структуру, ухвалити пакет законопроектів, які унеможливлять монополізацію сільськогосподарської галузі в Україні, дадуть доступ фермеру до кредитів та створять умови для добросовісної конкуренції. Залишиться тоді лише домовлятися про квоти на поставку української сільськогосподарської продукції за кордон. Наша держава має продавати свою продукцію в усьому світі, а не купувати її в інших країнах.

Віталій Гордієнко, депутат Бориспільської районної ради, член постійної комісії з питань земельних відносин, комунальної власності, будівництва та архітектури, агрономом за освітою, який тривалий час працював в аграрному секторі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама