Вісник Кагарличчини — Як живе громада?

image
21 Серпня 2021, 01:21
Поділитися:

Передсвяткове інтерв’ю з очільником Кагарлицької міської територіальної громади – міським головою Олександром Панютою

– Олександре Олексійовичу, 30-річчя Незалежності України Кагарличчина зустрічає вже не як район, а як міська територіальна громада, до складу якої входить більшість сіл колишнього району. Зрозуміло, що перші місяці після створення МТГ були, передусім, сповнені організаційних клопотів. Тож чи вдалося вже вийти на оптимальний режим роботи і які невідкладні завдання стоять нині перед Вами?

– На жаль, поки що ми не можемо сказати, що працюємо в оптимальному режимі. Адже, якщо організаційні питання вже вирішено, а головні напрями роботи систематизовано, то з питанням наповнення бюджету не все так просто.

Справа в тому, що на цей рік ми планували виконувати та мати суттєве перевиконання дохідної частини бюджету, однак нам поки що не вдалося досягнути суттєвих позитивних змін в цьому напрямі. Це стосується і сплат за оренду землі, і ПДФО, й інших надходжень до бюджету. А відповідно, якщо ми маємо проблеми з дохідною частиною бюджету, то маємо і проблеми з видатками.

– Тобто, 2021-й рік для Кагарлицької громади є роком випробування на фінансову спроможність?

– Для нас цей рік буде базовим. Усі громади проходили аналогічний шлях становлення, хто раніше, а хто й пізніше. Ми ж, сподіваюся, вже з наступного року станемо міцнішими, зможемо ефективніше відповідати на ті виклики, які перед нами поставила адміністративно-територіальна реформа.

Головне завдання цього року – забезпечити фінансування всіх планових витрат. У зв’язку з цим вже почали активну роботу з підготовки бюджету наступного року, який буде більш збалансований та реалістичний, ніж у 2021 році. Адже сьогодні ми практично не маємо бюджету розвитку, а такого не повинно бути.

Безперечно, на поточні видатки коштів вистачає. Так, ми багато уваги приділяємо закладам соцсфери, зокрема, медицині. У зв’язку з тим, що Кагарлицьку багатопрофільну лікарню було визначено базовим закладом для боротьби з коронавірусною інфекцією, із місцевого бюджету ми виділили на потреби медицини у 2021 році близько 23 млн гривень, включно з Центром первинної медико-санітарної допомоги.

Нинішній рік нас навчив, що потрібно переглядати деякі підходи, більше уваги приділяти оптимізації в усіх напрямах роботи. І ми це будемо обов’язково робити в поточному і наступних роках.

– Як будується комунікація з жителями сіл після адміністративно-територіальної реформи? Адже в населених пунктах вже немає сільських рад, а у старост повноважень менше, аніж раніше у сільських голів.

– Наша опора в селах – це старости. І я не погоджуся з Вами, що у них мало повноважень – їх у них достатньо. Зокрема, старости прямо підпорядковані міському голові, є членами міськвиконкому. Ми не обмежуємо ініціатив старост, навпаки – всіляко заохочуємо до тіснішої комунікації зі структурними підрозділами міської ради, адже староста має бути господарем у селі.

Дехто зі старост працює максимально ефективно, як приміром, Світлана Бакал, Іван Владимиров, Олександр Драган та інші, які також намагаються досягти оптимальних результатів. Тож уже наприкінці року будемо спільно аналізувати ефективність кожного, підбивати проміжні підсумки, і все це з метою поліпшення якості життя в населених пунктах громади й ефективнішого надання послуг, яких потребують мешканці.

Для мене головне, щоб після утворення громади люди, в тому числі і з найвіддаленіших від Кагарлика сіл, бачили позитивні зміни. Наше завдання – щоб кожен житель громади постійно відчував турботу місцевої влади. Сьогодні, я вважаю, ми на правильному шляху.

Центр надання адміністративних послуг у місті Кагарлику – один з найяскравіших прикладів адміністративної реформи в Україні. Наразі через Центр надається 177 адміністративних послуг у сферах державної реєстрації фізичної особи-підприємця, юридичних осіб та громадських формувань, нерухомого майна, реєстрації місця проживання, соціальної сфери та адміністративних послуг, що пов’язані з використанням даних Державного земельного кадастру. Втім, і цей перелік згодом буде збільшений. Також замовлено проєкт реконструкції будівлі ЦНАПу відповідно до сучасних вимог та європейських стандартів.

– Які зміни в селах вже відбулися?

– За відносно короткий час ми реалізували новий підхід до проблеми благоустрою сіл. Так, у кожному населеному пункті громади з’явилися відповідні фахівці. Там, де більші села – по дві людини, де менші – по одній. Відповідно, відтепер у старост є люди, на яких вони можуть розраховувати у господарських питаннях.
Ми проводимо активну роботу із поточних ремонтів сільських амбулаторій, ФАПів відповідно до вимог Національної служби здоров’я України. Виділяємо необхідні кошти на облаштування там кращих умов. Чимало в цьому напрямі зроблено в Буртах, Черняхові, Ставах, Шубівці, Слободі. Лише нещодавно депутати виділили кошти на поточні ремонти та придбання матеріалів для медзакладів Горохового, Новосілок, Зеленого Яру, Шпендівки, виділено фінансування на проєктно-кошторисну документацію капітального ремонту Мирівської амбулаторії тощо. Оновлення в закладах первинної ланки медицини тривають.

Проводимо поточний ремонт покрівель у закладах культури та освіти громади, відновлюємо та облаштовуємо вуличне освітлення як за бюджетні, так і за спонсорські кошти.

Дуже багато звернень надходить від сільських старост щодо облаштувань дитячих та спортивних майданчиків. Спільно зі спонсорами і це питання вирішуємо. Допомагають нам у цьому сільгоспвиробники, які беруть активну участь у реалізації низки соціальних проєктів.

Запроваджено регулярні виїзні прийоми громадян керівництвом громади в селах. Найбільше звернень до нас надходить від жителів як міста, так і сіл щодо необхідності проведення капітальних ремонтів доріг у населених пунктах. На жаль, можливості задовольнити ці звернення ми не маємо. Втім, проводимо поточні ремонти доріг як у місті, так і в селах. Зокрема, з міського бюджету на ці потреби було виділено понад три мільйони гривень, також власними силами виконуємо ремонтні роботи доріг щебеневими матеріалами.

Не може не тішити ініціатива мешканців ряду сіл громади, які об’єднують власні зусилля, залучають спонсорів для ремонту доріг на своїх вулицях. Ми всіляко намагаємося підтримати таких ентузіастів, використовуючи можливості наших комунальних служб.

– Як ви оцінюєте потенціал громади та в чому бачите перспективу її розвитку в найближчі роки?

– Потенціал є. Нині ж, як я вже й говорив, для нас головне мати достатню дохідну базу, щоб бути самозабезпеченими. Необхідно оптимізувати і доходи, і видатки. Сподіваюся, що вже з наступного року ситуація суттєво покращиться. А щоб так було, ми над цим сьогодні активно працюємо. Створено відповідні комісії, які займаються питаннями збільшення надходжень до бюджету. У нас є достатньо землі, щоб запрошувати інвесторів. Поки що вони до нас не йдуть так активно, як би цього хотілося.

Сьогодні на території нашої громади проводиться капітальний ремонт дороги державного значення Н-01 Київ-Знам’янка у рамках програми Президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво”. Це – теж позитивний поштовх для інвесторів.

Сподіваюся, що в наступному році матимемо можливість залучити більше коштів як державного, так і обласного бюджетів. У цьому ж році з обласного бюджету передбачено виділення суттєвих капіталовкладень – 50 млн грн, на які нині проводяться процедури закупівлі в рамках програми будівництва басейну в Кагарлику. Замовник будівництва – Департамент регіонального розвитку Київської облдержадміністрації.
Хочу також відзначити активну роботу депутатів міської ради. Це – 26 представників різних політичних сил, але всі вони вболівають за нашу громаду: проглядаються чіткі тенденції з порозуміння та співпраці.

– І наостанок – побажання жителям громади з нагоди Дня Незалежності.

– Напередодні найголовнішого свята нашої країни бажаю кожному землякові, щоб День Незалежності приніс у кожен дім щастя і добро, порозуміння та згуртованість, мир і любов. І кожному потрібно усвідомити, що незалежність – це високе поняття, а зовсім не анархія і безвідповідальність. Лише спільними зусиллями, виконавською дисципліною кожного, професійністю ми досягнемо ще більших позитивних результатів. Я вірю, що в недалекому майбутньому наша рідна Україна стане справді квітучою країною в центрі Європи.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна