Вісник Кагарличчини — Як вибрати папір для друку фотографій?

image
10 Травня 2023, 13:01
Поділитися:

Сучасне обладнання здатне друкувати барвисті фото навіть в домашніх умовах, але лише техніки недостатньо. Потрібно правильно вибрати папір для друку фотографій. Від його складу та характеристик залежать швидкість висихання барвника, реалістичність кольору, термін збереження та презентабельність знімка.

Від звичайного офісного паперу цей матеріал відрізняється двома особливостями:

багатошаровістю;
наявністю спеціального покриття.

Простий матеріал вбирає вологу, тоді як фотопапір має захисний шар. Завдяки цьому на фотоносії фіксується барвник, за рахунок чого запобігає його змазуванню, протіканню. Чорнило висихають і залишаються на поверхні.

Види паперу для друку фотографій

Залежно від типу покриття розрізняють 4 види фотопаперу, які ви можете купити на сайті: mak.trade/fotopapir/.

Глянцевий

Друк на глянці затребуваний у комерційній сфері та у побуті. Так створюють фотографії, постери, рекламні плакати, афіші, фотокалендарі… Тобто вироби, на яких важливо показати насиченість кольору та м’які тонові переходи. Характерна її особливість – блиск. Глянцевий шар захищає чорнило від вицвітання/змивання.

Під час друку на глянці використовують водорозчинні фарби. Вони швидко сохнуть, створюють на поверхні стійке та яскраве зображення. Пігментне чорнило тут не годиться — воно розтікається.

Напівглянцевий

Використовується переважно для домашнього друку фотографій. Папір універсальний, коштує недорого. Фотографії виходять якісні, зносостійкі. Папір має блиск, але не настільки виразний, як глянцевий. Матеріал відрізняється вищою міцністю, ніж глянець.

Суперглянцевий

Цей вид більш блискучий і більш дорогий, порівняно з глянцевим. Знімки виходять максимально яскравими. Матеріал використовується у комерційній поліграфії, коли висока якість поліграфії має відповідати статусу продукту, про який йдеться на виробі (постері, листівці, фотографії). Для друку на суперглянцевому папері використовують виключно пігментне чорнило.

Щовковисто-матовий

Це проміжна ланка між матовим та глянцевим папером. Перевага у порівнянні з першим – найкраща передача відтінків, з другим – помірний блиск, матеріал не бликує, на ньому не залишаються відбитки пальців. Сфери використання: друк фотографій, малюнків, графіки, рекламної продукції. Для друку на шовковисто-матовому папері підійдуть і пігментне, і водорозчинне чорнило.

Матовий

Універсальний друкований матеріал. Знімки виходять деталізованими, контрастними. Щільність матового паперу варіюється, що зумовлює сфери його використання. Для друку фотографій підходить тонкий матеріал, а для візиток і рекламних буклетів більш щільний.

У порівнянні з глянцевим папером, матовий гірше передає переходи відтінків. Він є оптимальним для друку зображень з високим рівнем деталізації, з великою кількістю дрібних деталей. Друк на матовій основі актуальний для фотостудій, дрібних друкарень, домашніх умов.

 

 

 

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна